Hopp til innhold

God aften, mitt navn er Cox

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

God aften, mitt navn er Cox er fellesnavnet på flere serier krimhørespill som gikk på NRK Radio fra 1955 til 1972. Hørespillene handler om den velstående verdensmannen Paul Cox som ofte havner i trøbbel. Rollen som Cox spilles av Arne Lie. Hørespillene om Cox ble opprinnelig skrevet av det tysk-engelske ekteparet Rolf Becker og Alexandra Becker. De skrev det for tysk radio i 1952. De også kjent for å ha skrevet seriene om Dickie Dick Dickens. Cox ble oversatt til norsk av Hans Heiberg.

Hørespillseriene ble meget populære og har blitt sendt flere ganger i reprise. Det ble sendt som påskekrim i 1984, 1992 og 1999. Det ble i tillegg sendt i 2008.

I åtte samfulle lørdagskvelder stod kinoer og restauranter tomme. Alle måtte høre hvordan det gikk med Paul Cox. Og barna laget sang av den innsmigrende kjenningsmelodien: "Cox stod i badet, det ringte på døra..."
– NRK

Seriens karakteristiske kjenningsmelodi i form av en foxtrot ble skrevet av den tyske komponisten Hans-Martin Majewski til den originale tyske serien fra 1952–1954 – Gestatten, mein Name ist Cox – i Nordwestdeutscher Rundfunk.

Første serie ble spilt inn i 1955, mens femte og siste serie ble spilt inn i 1972. Den originale innspillingen av de to første seriene ble slettet på slutten av 1950-tallet. Den første ble innspilt på ny i 1963 med nesten alle de samme skuespillerne som i den opprinnelige versjonen. Den andre ble slettet, men ble senere rekonstruert på bakgrunn av private lydbåndopptak.[1]

Paul Cox (spilt av Arne Lie) er en verdensmann, en eventyrer, som sjelden mangler penger, penger tjener han på gambling og hesteveddeløp. Metropolitan Police i London, alltid omtalt som Scotland Yard i serien har ham mistenkt for litt av hvert. Motvillig og på flukt både fra en ukjent morder og lovens håndhevere har Cox, som sterkt misliker privatdetektiver like meget som han forakter politiets fattevene, selv blitt en slags detektiv for å forsøke å bevise sin uskyld.

Vi befinner oss i et England fylt av mystiske personer. De flyter ut og inn av historien som mer eller mindre mistenkte mennesker i en intrikat historie. I dette galleriet av mer eller mindre løgnaktige og ustabile figurer blir lov og orden representert ved inspektør Carter.

Oversikt over de 5 seriene

[rediger | rediger kilde]

Serie 1. "Mord er straffbart", 8 episoder (Oversatt av Jens Gunderssen. Instruktør: Otto Nes. Teknisk ansvarlig: Paul Skoe). Innspilt 1. gang i 1955 og sendt da. Denne ble slettet på slutten av 50-tallet. Deler av den (muligens hele) er gjenfunnet fra private opptak. Serien ble spilt inn på nytt i 1963 og sendt på vårparten året etter. Denne nyinnspillingen er sendt i reprise et antall ganger opp gjennom årene, og den ble gitt ut som lydbok på CD i 2000.

Advokaten Herbert Wallins blir funnet drept i sitt hjem. På badet gjemmer den talentfulle Paul Cox seg. Det er ikke han som har drept advokaten, men på grunn av de spesielle omstendighetene, blant annet at offeret ble drept med Cox' kniv, gjør at politiet tror at han er den skyldige. Cox skjønner at den eneste måten han kan bevise sin uskyld på, er å finne den ekte morderen. Han involveres i et spill der han får hjelp av den merkelige drosjesjåføren Richardson (spilt av Bjarne Andersen) og må finne ut av hvem av de vakre kvinnene Margot, Alora og Helene han kan stole på. Richardson viser seg nettopp å være privatdetektiv.

Serie 2. 7 episoder (Oversatt av Hans Heiberg. Instruktør: Otto Nes). Innspilt og sendt i 1956. Også denne ble slettet på slutten av 50-tallet, men ble ikke spilt inn på nytt. Rundt år 2000 lyktes det å få rekonstruert serien ved hjelp av private opptak, og den ble sendt i reprise før jul i 2001 og somrene 2008 og 2011. Opptakene er restaurert, men lydkvaliteten er vesentlig dårligere enn den originale. Denne serien foreligger ikke på lydbok pr august 2011. Den var derimot en periode tilgjengelig som podcastNRKs Internettsider.

Atter en gang befinner Cox seg i badet – denne gang sitt eget – når historien starter, og atter en gang har Scotland Yard ham mistenkt for et mord, som han dermed blir tvunget til å løse. Ikke uten hjelp av den allestedsnærværende drosjesjåfør og privatdetektiv Richardson, selvsagt.

Serie 3. "Den lille heksen", 10 episoder. Innspilt og sendt i 1968. Opptakene er bevart, og den er sendt i reprise minst en gang. Utgitt som lydbok i 2005.

En regnvåt søndag får amatørdetektiven Paul Cox motorstopp i en trist småby (Illingham), men treffer en vakker ung pike med mange navn, og havner på et ulovlig spillekasino. Her får han et oppdrag han ikke kan avslå – å spore opp en kvinne som er forsvunnet. Og før han vet ordet av det er han involvert både i gangstere og mord.

Serie 4. "Farlig selskap", 7 episoder. Innspilt og sendt i 1970. Bevart og sendt i reprise minst en gang. Lydbok i 2007.

En skal være forsiktig med å motta invitasjoner til selskap. Enten er maten dårlig eller så er det noe i veien med gjestene. Eller så er det noe enda verre på ferde. Det er i alle fall erfaringene til Paul Cox, og han har ikke vært lenge i selskapet hos den rike familien Gatewell før han merker at noe underlig ligger i luften. Han får også et mystisk budskap fra sin venn privatdetektiv Richardson.

Serie 5. 10 episoder (5 dobbelt-episoder). Innspilt og sendt i 1972. Bevart. Episodene er: 1 – "Det Hører Med Til Yrket" der Paul Cox blir med Richardson på et av hans oppdrag. 2 – "Skytekunst" der Cox må infiltrere et sirkus der et drap er begått. 3 – "Et Fortryllende Aftenselskap" der Cox og Richardson skal hindre at noe skjer med en gruppe arvinger.

Denne serien skiller seg fra de tidligere ved at Paul Cox nå fungerer mest som en medhjelper til sin venn Richardson når sistnevnte får sine oppdrag som privatdetektiv. Cox blir med andre ord ikke utsatt for mordmistanker selv i noen av disse episodene.

De tre første dobbeltepisodene fra 1972 kom ut som lydbok i oktober 2009. De to resterende i 2010. Alle fem ble gitt ut på Digikort i 2010.

Innspillingen

[rediger | rediger kilde]

De andre faste personene ble spilt av forskjellige personer i de forskjellige seriene.

Oversatt til norsk av Jens Gunderssen og regissert av Paul Skoe i Norge. Serie 1/1. utg og serie 2 ble regissert av Otto Nes.

Seriene om Paul Cox ble også til en tysk film i 1955, Gestatten, mein Name ist Cox,[2] og en tysk tv-serie i 1961.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Johnsen, Tore Sten (25. mai 2006). «Radiohelten Paul Cox er tilbake». NRK. Besøkt 29. desember 2018. 
  2. ^ https://www.imdb.com/title/tt0048113/. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata