Rutherford B. Hayes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Rutherford B. Hayes
President Rutherford Hayes 1870 - 1880.jpg
Født 4. oktober 1822, Delaware, Ohio
Død 17. januar 1893 (70 år), Fremont Ohio
Ektefelle Lucy Webb Hayes
Yrke Advokat
USAs 19. president
3. mars 18774. mars 1881
Visepresident William A. Wheeler
Forgjenger Ulysses S. Grant
Etterfølger James Garfield

Kart som viser resultatet av presidentvalget i USA i 1876. Røde stater stemte for demokraten Samuel J. Tilden, og blå for republikaneren Rutherford B. Hayes, som seiret med 185 valgmannstemmer, mot 184 for Tilden.

Rutherford Birchard Hayes (født 4. oktober 1822, død 17. januar 1893) var den 19. presidenten i USA. Hayes hadde rykte på seg for å være ærlig og hederlig, og ble valgt til president etter Ulysses S. Grant. Grants administrasjon var preget av både skandaler og korrupsjon, og Hayes fikk i oppgave å rydde opp i dette. Han fikk likevel en vanskelig start, da Høyesterett med stemmesifrene 7-6 tilkjente ham en kontroversiell seier i Ohio. Ohio kom til slutt til å avgjøre presidentvalget for Hayes, og mot demokraten Samuel Tilden.

Utenrikspolitikk[rediger | rediger kilde]

Hayes oppfattes som grunnleggeren av USAs imperialisme. President James Monroe innførte i 1823 den såkalte «Monroe-dokrinen» som erklærte Amerika (Nord- og Syd-Amerika) som forbudt område for alle europeiske stater, og at ethvert forsøk ville bli ansett som en trussel mot USAs sikkerhet. Hayes videreførte denne doktrinen ved å erklære at borgere av «framskredne land» (les: USA) hadde samme krav på sikkerhet for liv og eiendom i «primitive områder» (les: Latin-Amerika) som i det «framskredne land», og at det «framskredne land» derfor hadde rett til å invadere «primitive områder» for å sikre dette. Denne politikken slo imidlertid ikke til i stort monn før i 1890-årene under president Grover Cleveland og de etterfølgende presidentene.


Forgjenger:
 Ulysses S. Grant 
Amerikas forente staters 19. president
Etterfølger:
 James Garfield 
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)