Runde fyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Runde fyr
Runde fyr
FylkeMøre og Romsdal
KommuneHerøy
Opprettet1767
Fyrlistenummer327000
Fyrtårn
Høyde14,1
FormFyrbygning med tårn
Fyrlys
LyskarakterOkkulterende hvert 6. sekund
Lyshøyde50 m
Lysvidde19 nm (farge: hvit)
15 nm (farge: rødt)
16 nm (farge: grønn)
Status
EierStaten
Avbemannet2002
Automatisert2002
VernestatusFredet etter lov om kulturminner
Kart
Runde fyr
62°24′53″N 5°35′02″Ø

Runde fyr ligger på Runde i Herøy kommuneSunnmøre. Det ble etablert av private som det femte fyret i Norge etter Lindesnes fyr i 1767.

I 1807 tok staten over fyret. Det ble automatisert i september 2002. Ålesund-Sunnmøre Turistforening (ÅST) har etter dette fått i stand en avtale med Kystverket og har siden julen 2003 benyttet den nyeste fyrvokterboligen som turisthytte. Hele fyrstasjonen ble vernet av Riksantikvaren i 2001.

Fyrstasjonen ligger i nærheten av Rundabranden som er det sørligste fuglefjellet i landet, og området ligger innenfor Runde naturreservat som er fredet etter lov om naturvern.

Historie[rediger | rediger kilde]

Da Runde fyr ble opprettet i 1767, var det fordi økt trafikk langs kysten førte til flere ulykker, og ikke minst rundt Runde var det farlig å ferdes. Blant annet hadde det nederlandske handelsskipet Akerendam gått ned like ved Kvalneset, hvor fyret står nå, i 1725. I starten var fyret mest som en gryte som en holdt fyr i, men i 1826, noen år etter at staten tok over, ble det oppgradert til et lukket kullblussfyr. Senere, i 1858, ble det bygd et støpejernstårn ytterst ute på Kvalneset. Nederste del av dette tårnet er bevart på Runde, mens resten ble flyttet til Sklinna fyr i Trøndelag.

I 1935 ble fyret ytterligere oppgradert til et betongtårn som står lenger oppe i skråningen. Lykten i det nye tårnet ble tent 27. august samme år. Fyret ble etterhvert mer og mer automatisert og i 2002 var det ikke lenger nødvendig med menneskelig overvåkning og den siste fyrvokteren flyttet ut.

Bebyggelse på fyrstasjonen[rediger | rediger kilde]

De gamle fyrene måtte overvåkes nærmest døgnet rundt, noe som medførte at fyrvokteren måtte bo så nær som mulig. Per 2005 besto fyrstasjonen av 6 bygg; selve fyrbygningen, smie, 2 bolighus, kombinert fjøs og låve og olje- og vedbod. I disse husene bodde tidvis svært mange mennesker. Gjennom årene bodde det fyrvoktere, assistenter, koner, barn, guvernanter, tjenestefolk og husdyr. Guvernantene var der for å holde skole for barna.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (no) «Runde fyr». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.