Rudolf Nilsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rudolf Nilsen
Rudolf Nilsen.JPG
Født28. februar 1901Rediger på Wikidata
ChristianiaRediger på Wikidata
Død23. april 1929Rediger på Wikidata (28 år)
ParisRediger på Wikidata
Ektefelle Ella Hval (1924–)Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Journalist, forfatter, lyriker, skribentRediger på Wikidata
Parti Norges Kommunistiske Parti (1923–)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
SpråkNorsk, riksmål
Pseudonym«Rulle»
DebutPå stengrunn
Rudolf Nilsens grav på Nordre gravlund i Oslo

Rudolf William Nilsen (født 28. februar 1901 i Kristiania, død 23. april 1929 i Paris) var en norsk dikter. Han er kjent for sin arbeiderklassediktning og skildringer fra livet på Oslos østkant. Han debuterte i 1925 med diktsamlingen På stengrunn, og rakk kun å utgi denne og På gjensyn (1926) før han døde 28 år gammel. Hans tredje diktsamling Hverdagen ble utgitt posthumt.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Gi mig de rene og ranke,
de faste og sterke menn,
de som har tolmod og vilje
og aldri i livet går hen
og selger min store tanke,
men kjemper til døden for den.

– Fra «Revolusjonens røst» i På stengrunn

Nilsen var medlem av Norges Socialdemokratiske Ungdomsforbund fra 1919. Etter splittelsen av Arbeiderpartiet i 1923 ble han medlem i Norges Kommunistiske Parti, der han var medlem til sin død. Mange av hans dikt er preget av 20-tallets klassekamp, og han anses som en av Norges viktigste arbeiderdiktere.[1] Han skrev imidlertid også upolitiske og romantiske dikt, dikt om Oslo og om menneskene som levde der.

Smuglingssaken[rediger | rediger kilde]

Nyttårsaften 1920 gjennomførte politiet razziaer i Folkets hus og Kristiania Arbeidersamfunn og beslagla mengder med radikal russisk litteratur. Daværende Arbeiderparti-formann Kyrre Grepp bisto politiet under ransakelsen, men nektet å avgi forklaring og begjærte seg siktet i saken. I sakens anledning ble det også utstedt pågripelsesordre mot Rudolf Nilsen. Også han nektet å avgi forklaring til politiet.[2]

Den 8. juli 1921 ble redaktør Kyrre Grepp, sjømann Olav Thorsen og student Rudolf Nielsen dømt i byretten for brudd på lov om midlertidig innførselsforbud og for brudd på lov om salg og utførsel av fødevarer. Dessuten hadde de handlet i strid med kongelig resolusjon av 6. november 1920 som satte forbud mot «inn- og utførsel av trykte skrifter fra Russland». Grepp fikk 1000 kroner i bot, subsidiært 30 dagers fengsel. Nilsen og Thorsen ble dømt til 100 kroner i bot, subsidiært ti dagers fengsel.

I Høyesterett fikk de domfelte medhold i at lover som skulle sikre vareforsyningen under første verdenskrig, ikke kunne brukes til å forby inn- og utførsel av litteratur og trykksaker etter krigen. Resolusjonen fra 1920 var dermed uten lovhjemmel, og stred dessuten mot Grunnloven §100. Byrettsdommen ble opphevet. Dette var den eneste saken der ytringsfrihetsparagrafen ble diskutert i Høyesterett i mellomkrigstiden.[3]

Forfatter og pressemann[rediger | rediger kilde]

Som skribent og pressemann bidro Rudolf Nilsen på 1920-tallet i NKPs og NKUs aviser. Han arbeidet for partiets hovedorgan Norges Kommunistblad, der han publiserte noen av sine første kjente dikt.[4] Han leverte også petiter og annet stoff til ungdomsforbundets avis Klassekampen. Ofte skrev han under signaturen «Rulle». Mye av prosaen ble i 1970-årene hentet fram av Jon Michelet og Martin Nag og utgitt i bokform.[5]

De siste fem år av sitt liv var Rudolf Nilsen gift med skuespillerinnen Ella Signe Quist Kristoffersen, senere Ella Hval. Han døde av tuberkulose i 1929, bare 28 år gammel.

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Rudolf Nilsen er blitt minnet ved at et fritidsområde ved hans barndomshjem i Heimdalsgata 26 i Oslo (bedre kjent som «Nr. 13» i et av Rudolf Nilsens dikt) har fått navnet Rudolf Nilsens plass.

En rekke musikere har utgitt album med tonesatte Rudolf Nilsen-dikt.

I tillegg har artister som Åse Wentzel[11], Undertakers Circus[12], Terje Formoe[13], Ole Paus[14], Trond Granlund[15], Bjarne Brøndbo[16], Frida Ånnevik[17] og Maja S. Ratkje[18] utgitt musikk til Rudolf Nilsens tekster.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource-logo.svg Wikikilden: Rudolf Nilsen – originaltekster av og om forfatteren

Wikiquote: Rudolf Nilsen – sitater