Diskusjon:Rudolf Nilsen

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dom i 1921[rediger kilde]

Jeg synes denne redigeringen var interessant nok til at jeg begynte å grave litt. I 1921 ble faktisk Nilsen dømt i lavere rettsinstanser for ulovlig innførsel av «levende hester eller andre gjenstander og varer», en lovparagraf brukt som unnskyldning til å ta folk som importerte revolusjonær litteratur fra Sovjet-Russland. Nilsen ble imidlertid frikjent i Høyesterett. (kilde: Groth, Helge (1947) Hovedlinjer i mellomkrigstidens norske litteratur, side 156)

En morsom anekdote, men det kanskje ikke helt passende å ta med i en såpass kort artikkel. Men jeg synes gjerne vi kan nevne det den dagen vi får en mer uttømmende artikkel. Mvh. Kjetil_r 3. apr. 2014 kl. 22:22 (CEST)[svar]

Enig. Interessant historie! Mvh --M O Haugen (diskusjon) 3. apr. 2014 kl. 23:07 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Rudolf Nilsen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. sep. 2017 kl. 22:23 (CEST)[svar]

Kilder og slekts/familiebakgrunn[rediger kilde]

Kilder[rediger kilde]

Ettersom det ikke foreligger mange sammenfattende kilder på Rudolf Nilsen, blir det desto viktigere å utnytte de vi har godt (men kritisk). Johan Faltin Bjørnsens biografi fra 1951 bør vel fortsatt regnes som hovedkilden, og Ella Hvals 'Jeg har alltid hatt vanskelig for å glemme' fra 1979 gir vel innblikk fra det nærmeste noen har kommet inn på 'Rulle'. Et problem med begge disse kildene, er at de kan minne endel om hagiografier, helgenbeskrivelser. Og dermed kan det lett bli betydelige deler av historien de ikke forteller. Arild Byes Arne Paasche Aasen-biografi fra 2018 er til dels innrettet som et dobbeltportrett av dikteren og hans bevegelse, og har dermed opplegg til mer perspektiver også på 'Rulle'.

Slekts/familiebakgrunn[rediger kilde]

Dessverre gir både Rudolf Nilsen sjøl, stoffsamlere i slekta og Faltin Bjørnsen og andre bidrag til feil og unøyaktigheter når det gjelder slekt og familie. Det mest dramatiske eksemplet er vel at 'ingen' har fått med seg at 'Rulle' har tre halvsøsken, ei jente og to gutter, og at jenta ble født mens Karl Oskar og Karoline fortsatt var gift. Faren gifta seg til slutt med mora. Fra Byarkivet De fleste har tatt diktet om anene for god fisk, slik at det bl.a brukes som kildebelegg i hovedoppgaver. Men noen oldefar Ola som drukner finner vi ikke i de vanlige kildene. Oldeforeldrene heter Anders, Halvor, Nils og Hans. Og anene var avskåret fra å delta i Yukon-gullrushet han beskriver, for det startet ca 10 år før han sjøl ble født. Og mens 'Rulle' ser ut til å ha vært i slekt med store deler av skogfinne-befolkningen i Aurskog-Høland, er det bondeslekt (Kinnestad) som ser ut til å kunne spores lengst bakover i morsslekta. Viktige plasser som Kvernbak under Bunes (Søndre Høland) og Vestby under Komnes (Bjørkelangen) er ikke finnebosettinger. Det er heller ikke 'hovedbølet' Vestby under Skjeggenes, Setskog, men her kan det genetiske finneinnslaget etter hvert ha blitt betydelig.

T a ydersbond (diskusjon) 14. des. 2021 kl. 03:13 (CET)[svar]