Ronald D. Moore

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ronald D. Moore
Ronald D Moore - Comic Con 2013.jpg
FødtRonald Dowl Moore
5. juli 1964[1][2]Rediger på Wikidata (57 år)
ChowchillaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Forfatter for tv og film
Utdannet ved Cornell UniversityRediger på Wikidata
Ektefelle Ruby Moore (? - ?)
Terry Dresbach (2004 - nå)
Nasjonalitet USARediger på Wikidata

Ronald Dowl Moore (født 5. juli 1964 i Chowchilla California) er en amerikansk forfatter og produsent, mest kjent for sitt arbeide med ulike Star Trek-serier og den nye utgaven av Battlestar Galactica-serien, som han skapte.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han voks opp i Chowchilla som sønn av en lærer og fotballtrener. Moore begynte med skriving og drama på high school. Han fortsatte med å studere statsvitenskap ved Cornell University, opprinnelig på et marine-stipend, men kuttet ut det siste året etter å ha mistet interessen for studiene. Han var ombord på den amerikanske fregatten USS W. S. Sims (FF-1059).[3]

Karriere[rediger | rediger kilde]

Star Trek: The Next Generation[rediger | rediger kilde]

I 1988 klarte han å skaffe seg en tur til settet på Star Trek: The Next Generation. Mens han var på omvisning, viste han frem et manuskript til en av Gene Roddenberrys assistenter, som likte det nok til å hjelpe han til å få en agent som sendte det inn gjennom riktige kanaler.[trenger referanse] Syv måneder senere, leste produsent Michael Piller manuskriptet, kjøpte det og det ble en av episodene («The Bonding») i den tredje sesongen. Etter dette fikk han sjansen til å skrive nok et manuskript, og det førte til en stilling i teamet bak serien. To år senere fikk han jobben som co-produsent, så produsent for det siste året av serien i 1994.

Moore fikk et rykte som en Klingon-ekspert blant skribentene, da han skrev flere av episodene som utviklet Klingon-rasen og kulturen.[trenger referanse] I tiden med The Next Generation, skrev han eller var med på å skrive 27 episoder.

Sammen med Brannon Braga skrev han også skriptet til filmen Star Trek Generations. Det var Moores ide å drepe «James T. Kirk» i den filmen.[4]

Star Trek: Deep Space Nine[rediger | rediger kilde]

Moore ble så med på produksjonen av serien Star Trek: Deep Space Nine i den tredje sesongen. I denne perioden arbeidet han igjen sammen med Braga, denne gang på manuskriptet til filmen Star Trek: First Contact og på et første utkast av filmen Mission: Impossible II.

I tiden med Deep Space Nine, fortsatte han å skrive episoder som utviklet Klingon-kulturen. Han skrev også episoder som tok opp kontroversielle tema som genforsking, og var med på skrive episoden som viste det første kysset mellom to av samme kjønn (i Star Trek-universet), og han skrev episoden som drepte nok en populær figur, «Vedek» (spilt av Bareil Antos).[trenger referanse]

I tiden med Deep Space Nine, gjorde han store anstrengelser med å engasjere seg med fansen av seriene; han postet jevnlig på AOL-forum der han svarte på spørsmål fra fansen, eller deres bekymringer om serien[5], en praksis som han fortsatte med i perioden med Battlestar Galactica gjennom sin weblog og podcasts.

Star Trek: Voyager[rediger | rediger kilde]

Etter slutten på Deep Space Nine i 1999, flyttet Moore over til staben til serien Star Trek: Voyager i dens sjette sesong, der hans tidligere skrive-partner Braga var produsent. Men Moore forlot Voyager bare noen uker senere, men kun to episoder som resultat. I et intervju i januar 2000 fortalte Moore at det var samarbeidsproblemer med Brannon Braga som var årsaken til han sluttet.[6]

Moore og Braga ble venner igjen etter at Voyager sluttet; de kan blant annet høres i en samtale på kommentarutgaven på DVD-ene til Star Trek Generations og Star Trek: First Contact.

Etter Trek[rediger | rediger kilde]

Etter å ha sluttet med Voyager ble han med i staben bak Roswell på starten av den andre sesongen i 2000. Moore seriens skaper Jason Katims stod bak Roswell frem til slutten i 2002.

I 2002, etter et tidligere forsøk av Bryan Singer og Tom DeSanto hadde feilet, kontaktet David Eick (som Moore hadde arbeidet med tidligere på Good vs Evil) Moore om en ny fire timer lang mini-serie Battlestar Galactica for Universal. Moore utviklet mini-serien med Eick, skrev skript og oppdaterte den gamle serien, samtidig med å lage en bakgrunnshistorie som kunne fungere for en jevnlig serie, hvis mini-serien ble en suksess.

På samme tid, ble Moore kontaktet av HBO om å lede produksjonen av en ny serie ved navn Carnivàle, men de ga stillingen til Henry Bromell i stedet og tilbydde Moore en konsulentstilling i skrivestaben. Han aksepterte, men da Bromell sluttet like etter at produksjonen startet, tok Moore over. Mens han jobbet på det første året av Carnivàle, drev Eick med produksjonen av Galactica mini-serien i Canada. Galactica gikk på luften i 2003 til rekordhøye seertall, og ble den mest sette mini-serien på kabel-tv (i USA) det året.[trenger referanse] Etter at Carnivàle nådde slutten på sin første sesong, og the Sci-Fi Channel bestilte de første 13 episodene av Galactica, forlot Moore Carnivàle og begynte som fast produsent på Galactica.

Battlestar Galactica[rediger | rediger kilde]

Moores sin nye versjon av Galactica blir vurdert til å ha en mer seriøs tone enn sin forgjenger, noe som han kommenterte i et intervju i januar 2000, der han tok opp hva som var kjerneproblemet med serien Voyager.[7]

Moore skrev de to første episodene av den nye serien, der den aller første episoden «33» vant Hugo-prisen i 2005, den andre Moore hadde fått i sin karriere.[8] I 2007 ble Moore igjen nominert for en Emmy.[9]

Med suksessen til Galactica, annonserte the Sci Fi Channel i april 2006 at Moore og David Eick skulle produsere en spin-off serie med navn Caprica med 24-forfatteren Remi Aubuchon og NBC. Serien ville ha sin bakgrunn 50 år før hendelsene i Battlestar Galactica og ta for seg skapelsen av Cylon-rasen.[10] Etter dette har Moore sagt at Caprica-serien er i «utviklings-helvete». 26. mars 2007 sa Ronald D. Moore at Sci Fi Channel ikke ville lage Caprica som en pilot eller serie, selv om mulighetene for en film eller DVD-utgivelse fremdeles var mulig. Ifølge Moore, var showet utsatt inntil videre.[11]

Etter Battlestar Galactica[rediger | rediger kilde]

Moore jobber for tiden med manuskriptet til en ny-innspilling av John Carpenters film fra 1982, The Thing.[12]

Moore har uttalt seg ganske sterkt om skribentstreiken som begynte i 2007, da hans Battlestar Galactica-serie, var en av det viktigste punktene til at streiken begynte. Battlestar Galactica er, sammen med andre populære serier som Lost og Heroes, blant de fremste seriene i debatten om «inntekter fra nye medium», da serien kan lastes ned fra iTunes og henter masse av sine inntekter fra direkte DVD-salg. Moores regissør-debut ble lagt på is på grunn av streiken.[13]

På grunn av skribentstreiken, følte Moore at det ville være upassende å fortsette å kommunisere med fansen via bloggen sin hos Sci-Fi Channel, og han har begynt å bruke sin egen private nettside og blog, Rondmoore.com, for å kunne kommentere fritt om situasjonen.

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Emmy[rediger | rediger kilde]

Andre priser[rediger | rediger kilde]

Hugo Awards

Peabody Awards

Universe Reader's Choice Award (Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA)

WGA Award (TV) (Writers Guild of America, USA)

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Internet Speculative Fiction Database, ISFDB forfatter-ID 125788, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6t43xpx, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ «Podcast:The Captain's Hand». battlestarwiki.org. Arkivert fra originalen 30. november 2006. Besøkt 25. mars 2007.  Transcript of the official podcast Arkivert 19. januar 2007 hos Wayback Machine..
 4. ^ «Guatteri, Mario; Production information on Star Trek Generations at mario.lapam.mo». Arkivert fra originalen 26. februar 2008. Besøkt 15. januar 2008. 
 5. ^ Ronald D. Moore. «Ronald D. Moore Q&A Archive». TrekWeb.com. Arkivert fra originalen 2. februar 2007. Besøkt 21. januar 2007. 
 6. ^ Anna L. Kaplan (18. januar 2000). «STAR TREK Profile: Fan-Writer-Producer Ronald D. Moore Part 1». Cinescape. Arkivert fra originalen 20. september 2005. Besøkt 20. oktober 2005. 
 7. ^ Anna L. Kaplan (19. januar 2000). «STAR TREK: Ronald D. Moore, Part II». Cinescape. Arkivert fra originalen 5. september 2005. Besøkt 20. oktober 2005. 
 8. ^ «Hugo Awards by Year». 2005. Arkivert fra originalen 23. januar 2011. Besøkt 21. juli 2007. 
 9. ^ John Kubicek (19. juli 2007). «Emmys Finally Notice 'Battlestar Galactica'». BuddyTV. Besøkt 21. juli 2007. 
 10. ^ «SCI FI Announces Caprica». SCI FI Wire. 27. april 2006. Arkivert fra originalen 10. april 2008. 
 11. ^ Tuned In Journal – Executive producer Ron Moore discusses thrilling 'Galactica' cliffhanger
 12. ^ Battlestar Galactica: Ronald Moore talks about Earth Arkivert 11. oktober 2007 hos Wayback Machine.
 13. ^ Goldman, Eric; «Battlestar Galactica Producer Talks Strike»; tv.ign.com; 7. november 2007

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]