Lost

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lost
Generell informasjon
SjangerDrama / Eventyr / Science fiction / Mysterie
Prod.landUSA
Sendeår2004
Sesonger6
Episoder121 (liste)
Lengde45 min. (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeMatthew Fox
Evangeline Lilly
Dominic Monaghan
Josh Holloway
Naveen Andrews
Terry O'Quinn
Daniel Dae Kim
Yunjin Kim
Maggie Grace
Jorge García
Bak kamera
Skaper(e)Damon Lindelof, J.J. Abrams, Jeffrey Lieber
ManusDamon Lindelof, Carlton Cuse, Edward Kitsis, Adam Horowitz, Elizabeth Sarnoff, Brian K. Vaughan
RegiJack Bender, Stephen Williams, J.J. Abrams
MusikkMichael Giacchino
Prod.selskapABC Studios, Bad Robot Productions
Sending
Periode22. september 200423. mai 2010
TV-kanalABC
Teknisk informasjon
Bildeformat16:9 (HD 720p)
Sideforhold16:9
Lydformat5.1 Dolby Digital
Eksterne lenker
IMDb
Lost er filmet på Oahu, Hawaii.

Lost er en amerikansk TV-serie som gikk på ABC fra 2004 til 2010. Serien handler om en gruppe mennesker som har overlevd et flyhavari på en tilsynelatende vanlig, øde øy i Stillehavet. Øya viser seg å skjule en rekke mysterier. Serien er en blanding av eventyr, drama, science fiction og mysterie.

Serien hadde et gjennomsnitt 15,5 millioner seere hver uke i USA. Den ble tildelt flere priser som Emmy, Golden Globes, Writers Guild of America Award og Screen Actors Guild Award.

Den ble primært filmet på øya OahuHawaii. På grunn av dens store stab av skuespillere og kostnadene ved å filme på Hawaii ble Lost en av de dyreste TV-produksjonene i amerikansk TV-historie.

I Norge ble den sendt på TVNorge, fra 2005 til 2010.

Sesonger[rediger | rediger kilde]

Se også Liste over Lost-episoder

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

Episoder av Lost Sesong 1

Sesong 1 ble vist på amerikansk TV fra 22. september 2004 og på norsk TV Norge. februar 2005. Sesongen består av 24 episoder. Sesongen starter med at et fly, Oceanic Flight 815, krasjlander på en tilsynelatende øde øy. De overlevende jobber sammen for å overleve, og blir truet av mystiske hendelser som isbjørnangrep, et monster de hører i jungelen og innbyggerne på øya, kjent som «de andre» (The Others). De støter også på en fransk kvinne, Danielle Rousseau, som har vært på øya i 16 år. De finner også en mystisk metall-luke gjemt under bakken. Et forsøk blir gjort på å forlate øya på en flåte. Hovedfokuset i denne sesongen var å overleve på øya.

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

Episoder av Lost Sesong 2

Sesong 2 ble først sendt 21. september 2005 i USA og 26. oktober 2005 i Norge, og inneholder 24 episoder. Serien starter 45 dager etter havariet og fokuserer på den voksende konflikten mellom de overlevende og «de andre» (The Others). Nye karakterer fra bakdelen av flyet og andre innbyggere på øya blir introdusert. Hovedfokuset i denne sesongen var luken (the Hatch) og The Dharma Initiative.

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

Episoder av Lost Sesong 3

Sesong 3 startet 4. oktober 2006 i USA og 17. januar 2007 i Norge, og inneholder 23 episoder. Historien fortsetter 67 dager etter havariet. Hovedfokuset i denne sesongen var The Others (Lost) og The Dharma Initiative.

Sesong 4[rediger | rediger kilde]

Sesong 4 startet 31. januar 2008 i USA og 27. februar i Norge, og inneholdt 14 episoder.

Sesong 5[rediger | rediger kilde]

Sesong 5 startet 21. januar 2009 i USA og 18. februar 2009 i Norge. Den var ferdig med en dobbeltepisode med navn «The Incident 1 & 2» 13. mai i USA. Sesongen ender med at gruppen som er igjen på øya sprenger en hydrogenbombe 30 år tilbake i tid for å ødelegge det magnetiske feltet som gjorde at Oceanic Flight 815 styrtet, og dermed forhindre at de kom til øya i fremtiden. Jacobs bror, (the Monster) som i form av den avdøde John Locke får Benjamin Linus til å drepe Jacob, som styrer øya.

Sesong 6[rediger | rediger kilde]

Episoder av Lost Sesong 6

Sesong 6 er den aller siste i Lost, og startet 2. februar 2010 i USA og 10. mars 2010 i Norge. Sesongen består av 18 episoder, og sendedatoen for finalen var 23. mai 2010 i USA. Sesong 6 følger to ulike tidslinjer. I den første tidslinjen blir de overlevende sendt til i nåtiden, etter at Jakobs død lar broren hans - det menneskelige alter-egoet til røyk-monsteret - ta over øya. Etter å ha antatt formen til John Locke, forsøker røyk-monsteret å komme seg vekk fra øya og tvinge frem en siste krig mellom det gode og det onde.

Den andre tidslinjen følger livene til hovedpersonene i en setting hvor flyet Oceanic 815 aldri krasjet. Denne tidslinjen kan faktisk være en form for limbo i etterlivet, der noen av de overlevende og andre karakterer fra øya blir gjenforent igjen etter døden. I den aller siste scenen blir de overlevende alle gjenforent i en kirke, hvor de «går videre» sammen.

Roller[rediger | rediger kilde]

Se Rollefigurer i Lost

«Mytologi»[rediger | rediger kilde]

Lost er en dramaserie der de ulike rollefigurene har hovedfokuset. Parallelt med denne karakterutviklingen og den spennende hovedhandlingen inneholder serien også flere mystiske elementer og overnaturlige fenomener. Skaperne bak serien kaller dette seriens «mytologi», og disse «mytene» har ført til mange teorier og spekulasjoner blant tilhengerne av serien. Etter hvert får seerne forklaringer på flere av mysteriene og hemmelighetene, men mange av oppklaringene fører til nye hendelser, gåter og spørsmål, slik det skal være i en tilsynelatende endeløs spenningsserie der handlingen formelmessig hele tiden skifter mellom «heldigvis» og «uheldigvis». En grunnleggende egenskap ved øya og området rundt den som direkte eller indirekte preger beboerne og handlingsgangen, er likevel at fysiske naturlover synes å være litt annerledes der enn andre steder.

Noen av Losts mest omtalte mytologiske elementer:

  • Forestillinger av skjebne.
  • Selve øya de bor på, hvor er den?
  • «Monsteret».
  • En mystisk gruppe mennesker som var på øya før flystyrten og som de overlevende omtaler som the others («de andre»).
  • «De andre» hevder å være dharma initiatie, men det viser seg at Benjamin Linus (dharma) og «de fiendtlige» har drept dem alle.
  • En organisasjon som går under navnet DHARMA Initiative.
  • En nummerserie som ofte dukker opp i livene til rollefigurene: 4 8 15 16 23 42.
  • Mystiske forbindelser mellom de ulike personene i serien som de ofte selv er uvitende om.

Tematiske motiver[rediger | rediger kilde]

Det er flere gjennomgående tema i Lost. Disse bihandlingene har ofte ikke en direkte innvirkning på grunnhistorien, men beriker serien med skjønnlitterære kvaliteter og enkelte filosofiske eller eksistensielle problemstillinger. Dette omfatter for eksempel fargene svart og hvitt, øyer, dysfunksjonelle familiesituasjoner, referanser til litterære verk og hentydninger til filosofi, noe som tydeligst blir demonstrert i figurer som har samme etternavn som kjente filosofer. Svart og hvitt, introdusert i første episode, har etter finalen vist seg å være grunnpilaren i seriens plott.

Produksjonsstab[rediger | rediger kilde]

Musikk[rediger | rediger kilde]

Lost har originalmusikk komponert av Michael Giacchino. Musikken blir fremført av Hollywood Studio Symphony Orchestra. Filmmusikken til første sesong ble utgitt 21. mars 2006 og andre sesong 3. oktober 2006. Begge albumene ble gitt ut av plateselskapet Varèse Sarabande.

Spin-off[rediger | rediger kilde]

Det har også blitt utgitt flere spin-offprodukter; romaner, brettspill og videospill. Sommeren 2006 ble det også laget et interaktivt spill på Internett karakterisert som «alternative reality game» kalt for The Lost Experience. Det tillot spillerne å være en del av Lost-universet. Spillet ble også tatt ut i den virkelige verden hvor blant annet skuespillere fra spillet opptrådte på amerikanske talkshow.

DVD[rediger | rediger kilde]

Navn Utgivelsesdato Antall DVD-er
Norge USA Australia Storbritannia
The Complete First Season 2. november 2005 6. september 2005 30. november 2005 31. oktober 2005* 7
The Complete Second Season 4. oktober 2006 5. september 2006 4. oktober 2006 17. juli 2006** 7
The Complete Third Season 2. oktober 2007 11. desember 2007 12. september 2007 1. september 2007 7
The Complete Fourth Season 20. oktober 2008 9. desember 2008 28. oktober 2008 9. september 2008 6

* I Storbritannia ble sesong 1, del 1 gitt ut 31. oktober 2005, mens del 2 og en komplett DVD-boks ble gitt ut 16. januar 2006.
** I Storbritannia ble sesong 2, del 1 gitt ut 17. juli 2006, mens del 2 og en komplett DVD-boks ble gitt ut 4. oktober 2006.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Lost
Sesong 1 | Sesong 2 | Sesong 3 | Sesong 4 | Sesong 5 | Sesong 6
The Others | Rollefigurer | DHARMA Initiative