Hopp til innhold

Roswell (TV-serie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Roswell
Generell informasjon
SjangerSci-fi / Drama / Thriller / Ungdom
Prod.landUSA
Sendeår1999
Sesonger3
Episoder61
Lengdeca 42 (per episode)
SpråkEngelsk
Basert påRoswell High
Foran kamera
MedvirkendeJason Behr
Shiri Appleby
Majandra Delfino
Brendan Fehr
Bak kamera
Skaper(e)Jason Katims
MusikkJoseph Williams
Sending
Periode6. okt. 199914. mai 2002
TV-kanalUPN / The WB
Teknisk informasjon
Bildeformat480i (SDTV)
LydformatStereo
Eksterne lenker
IMDb

Roswell er en amerikansk science fiction-, drama- og thrillerserie som gikk på amerikansk TV fra 1999 til 2002.

Serien handlet om tre tilsynelatende vanlige tenåringer (Max Evans, Isabel Evans og Michael Guerin) i byen Roswell i New Mexico som bar på en høyst uvanlig hemmelighet. De tre var i virkeligheten overlevende romvesener etter det beryktede UFO-krasjet i 1947 i ørkenen utenfor Roswell. De tre lovte hverandre å ikke røpe hemmelighet til noen, men en dag brøt Max det løftet for å redde livet til Liz Parker, som ble skutt i restauranten «The Crashdown». Etter den dagen ble ingen av livene deres de samme igjen. De to første sesongene av denne serien ble produsert og sendt av TV-selskapet The WB, deretter på UPN. Serien er basert på bok-serien Roswell High, skrevet av Melinda Metz.

Serien ble i Norge sendt på TV 2.

Handlingsreferat

[rediger | rediger kilde]

Historien begynner i 1999. Seerne blir introdusert for Liz Parker, Maria DeLuca og Alex Whitman, studenter ved en videregående skole som er bestevenner. De bor i den lille byen Roswell, New Mexico, stedet for den berømte Roswell-hendelsen. Liz Parkers foreldre eier Crashdown Café, som serverer forskjellige måltider med romvesen-tema. Liz arbeider som servitør ved foreldrenes restaurant, når det bryter ut en uenighet mellom to kunder. En pistol avfyres, og Liz blir skutt.

Seerne blir deretter introdusert for en annen karakter som heter Max Evans, en tilsynelatende normal student, men som bruker sine romvesen-evner for å redde livet til Liz. Denne helbredelsen etterlater et sølv-aktig håndavtrykk på magen hennes. For å skjule hva han har gjort, tar Max ketchup på Liz før han flykter fra åstedet sammen med vennen Michael Guerin. Denne hendelsen fungerer som en katalysator, for resten av seriens handling. Liz blir presentert som en utrolig nysgjerrig karakter, som får tak i en prøve av Max sitt spytt, analyserer det og oppdager at cellene hans ikke ser ut som normale menneskelige celler.

Når Liz konfronterer ham, innrømmer Max at han, søsteren hans Isabel og vennen deres Michael, faktisk er romvesener - hvis romskip styrtet i nærheten av Roswell i 1947. En forhold utvikler seg snart mellom Max, Liz og Kyle Valenti (sønnen til byens sheriff som Liz er sammen med) men selv om hun har sverget på å aldri fortelle hemmeligheten til noen, røper Liz dette til Maria. Frykt for autoriteter er et annet viktig tema i løpet av hele serien, og tenåringene må beskytte romvesenets hemmeligheter mot antagonister som står i autoritetsposisjoner: Deriblant Roswells sheriff, Jim Valenti, og en rekke FBI-agenter.

Mot slutten av den første sesongen introduseres en annen fremmed karakter. Nasedo er en form-skifter, med en voldelig, morderisk fortid. Gjengen tror først at Tess Harding, den nye tenåringen i byen, er Nasedo fordi hun ser ut til å ha en merkelig effekt på Max. Men denne karakteren viser seg etter hvert å være et annet romvesen, tidligere oppdratt av Nasedo. På slutten av sesongen avsløres det at Max, Isabel, Michael og Tess er kloner av «Royal Four» til Antar, planeten som disse karakterene opprinnelig kommer fra. I et tidligere liv var Max kongen av planeten hans, Isabel hans søster og en prinsesse. Michael var hans nestkommanderende, og Tess hans kone og dronning. Oppdraget deres går ut på å en dag returnere til Antar, og gjenvinne tronen fra Kivar: Max sin fiende fra hans tidligere liv. Som et resultat av denne avsløringen tar Liz avstand fra Max, fordi hun tror hun kan komme i veien for Max sin virkelige skjebne.

Sesong to

[rediger | rediger kilde]

Den andre sesongen introduserer Skins, en annen romvesen-rase fra Antar, som har lett etter romvesen-hybridene siden de klekket ut. Oppdraget deres er å finne og overlate dem til Kivar, som nå er konge av Antar. Det avsløres at Lizs nye sjef, kongress-medlemmet Whitaker, egentlig er en Skins, og hennes bror Nicholas er lederen for Skins. Sammen med Skin Courtney, en servitør fra Crashdown Café - som mener Michael, ikke Max, burde ha hatt ansvaret for Antar - reiser gruppen til byen hvor Whitaker kommer fra. De oppdager at hele byen er bebodd av Skins.

Men Skins er i motsetning til «The Royal Four» inneholder ingen blanding av fremmed og menneskelig DNA. For å overleve på jordens klima lager de skall (falske kropper) som varer i cirka 50 år. Romvesene kalles Skins fordi når skallene deres begynner å nå slutten av holdbarhetstiden, mister de huden sin. Nasedo, form-skifteren som beskyttet tenåringsromvesenene og fungerte som slags far for Tess, blir drept av Whitaker i begynnelsen av sesongen. Tess flytter deretter inn hos sheriff Valenti, og sønnen hans Kyle. De oppdager at et annet sett med kloner av «Royal Four» ble opprettet. Klonene, kjent som «dupes» er nøyaktige kopier av Michael, Max, Isabel og Tess, bare at de vokste opp i kloakken under New York City. Navnene deres er Rath (Michaels klon), Zan (Max sin klone), Lonnie (Isabels klone) og Ava (Tess sin klone)

Rath, Lonnie og Ava kommer til Roswell, etter å ha drept Zan for å overbevise Max om å komme tilbake med dem og representere familien på et viktig møte for familiene til de fem krigførende planetene. Max og Tess reiser sammen med Rath og Lonnie til New York, mens Ava blir værede i Roswell fordi hun er hjemsøkt av døden til sin elskede Zan. Nicholas kommer tilbake som en stemme for Kivar, og det avsløres at eieren av UFO-museet, Brody Davis, ble brukt av et romvesen mange ganger for å kommunisere med jordkloden, og fungerte som en marionett. Dette forklarer hvorfor han tror han ble bortført av romvesener, selv om han ikke har ingen minner fra hendelsen.

Rath og Lonnie forteller Tess og Max at hvis de gir Kivar The Granilith (steinen som fulgte med «pod squad» når de landet på jordkloden) kan de reise hjem til Antar. Men Max avslår Kivars avtale. I deler av andre sesong reiser Alex til Sverige. Kort tid etter at han kom tilbake og fikk Isabel til å se ham som noe mer enn en venn og hun begynte å elske ham, dør han tragisk i en bilulykke. Liz blir knust når hun oppdager at politiet har bevis for å stemple Alex sin død som et selvmord. Liz undersøker bil-vraket, og mistenker at Alex egentlig ble myrdet.

Når Liz gir uttrykk for muligheten for at et romvesen kan ha drept Alex, forårsaker hun problemer mellom romvesenene og menneskene på jorden. Gjennom etterforskningen hennes oppdager hun at Alex aldri var i Sverige. Liz, Maria og Michael oppdager at Alex hadde jobbet med oversettelsen av en bok kalt Destiny. Selv om de finner oversettelsen, klarer de ikke å oppdage identiteten til de som myrdet Alex. Tess og Max begynner et forhold, og Tess oppdager snart at hun er gravid. Babyen kan ikke overleve på jorden, så romvesenene tar en kollektiv beslutning om å forlate planeten, med kunnskaper hentet fra Destiny-oversettelsen. Alle får 24 timer på seg, til å si farvel.

Max og Liz forsøker å gjøre en siste innsats for å finne Alexs morder. Isabel danser med Alex sin ånd, ved graven hans. Michael og Maria har sex for første gang. Rett før romvesenene skal reise sin vei, innser Maria og Liz at Kyle er i stand til å huske Alex sin død. Michael bestemmer seg i aller siste liten, for at han heller ønsker å bli værende på jorden sammen med Maria - og han velger å forlate Granilith. Liz forsøker å fortelle Max at Tess var den som drepte Alex. Men Max lar Tess gå, og gjengen ser på at Tess forlater jorden via Granilith.

Sesong Tre

[rediger | rediger kilde]

Den tredje og siste sesongen åpner med Max sitt forsøk på å redde sønnen sin. Han og Liz blir arrestert i Utah, etter å ha ranet en butikk. Begge komme seg ut av fengsel, men handlingene deres får alvorlige konsekvenser for resten av sesongen. Faren til Liz, som avviser forholdet mellom Liz og Max gjennom hele sesongen, truer med å sende Liz til en internatskole - i et forsøk på å splitte kjærestene. Isabel blir avslørt for å være hjemsøkt av Alex sitt spøkelse, men dette var egentlig en figur fra hennes underbevissthet. Hun innleder et forhold til Jesse Ramirez, en advokat som er flere år eldre enn henne og som arbeider med Isabels far.

Midtveis i sesongen gifter Isabel seg, til stor skuffelse for både foreldrene hennes, Max, og Michael. Når hun er på bryllupsreise sammen med Jesse, kommer Isabel i kontakt med Kivar. Han vekker Isabels fortid, når hun het Vilandra, som forrådte Max og Michael i deres tidligere liv på grunn av hennes kjærlighet til Kivar. Dette var også grunnen til at de fire døde i deres første liv. Kivar forsøker å tvinge Isabel (nå vekket opp som Vilandra) til å reise gjennom en portal tilbake til hjem-verdenen deres. Michael og Maria har problemer med forholdet deres. Maria bestemmer seg for å ta en pause fra resten av gjengen, slik at hun kan prøve å leve et "normalt" liv. Michael tar en jobb som sikkerhetsvakt om natten, ved en lokal farmasøytisk fabrikk. Men det Michael ikke vet, er at eieren av selskapet har gått gjennom søppelet for å få tak i Michaels DNA. Når eierne oppdager at Michael faktisk er en romvesen, dreper de en av Michaels medarbeidere kalt «Munk»

Michael og tidligere sheriff Valenti oppdager et rom med alle Michaels ting, og forstår hva selskapet har oppdaget. Men Valenti blir imidlertid tatt til fange. Michael får hjelp av Max og Isabel for å redde Valenti. Under rømningsforsøket blir Valenti skutt, og Max må bruke sine romvesen-krefter for å redde livet hennes. Men kort tid senere blir han kidnappet av en millionærs desperate kone, og tvunget til å helbrede den døende millionæren. Max ender opp med å overføre sin egen ungdom, og millionærens kropp forvandles til Max sin kropp - og dette dreper Max.

I mellomtiden har FBI studert venene i mange måneder. Liz begynner å vise fremmede krefter, inkludert forutanelser, mot slutten av sesongen. Når Tess kommer tilbake sammen med Max sin sønn, Zan, må gjengen omgruppere seg og planlegge å rømme fra Roswell. Men FBI oppdager flere bevis på romvesenene, inkludert en video som avslører Isabels krefter. Babyen blir avslørt for å være fullstendig menneskelig, ettersom bare Max og Tess menneskelige DNA produserte babyen. Max, som innser at sønnen hans kan ha et normalt liv på jorden, gir ham opp for adopsjon.

Skuespillere og rollefigurer

[rediger | rediger kilde]
Skuespiller Rolle
Jason Behr Max Evans
Shiri Appleby Liz Parker
Brendan Fehr Michael Guerin
Majandra Delfino Maria DeLuca
Katherine Heigl Isabel Evans
Colin Hanks Alex Whitman
William Sadler Sheriff Jim Valenti
Nick Wechsler Kyle Valenti
Emilie de Ravin Tess Harding
Adam Rodriguez Jesse Esteban Ramirez

Episodeliste

[rediger | rediger kilde]
Utdypende artikkel: Episodeguide Roswell
Nr Tittel Sendt
1-00 Pilot 06.10.1999
1-01 The Morning After 13.10.1999
1-02 Monsters 20.10.1999
1-03 Leaving Normal 27.10.1999
1-04 Missing 03.11.1999
1-05 285 South 10.11.1999
1-06 River Dog 17.11.1999
1-07 Blood Brother 24.11.1999
1-08 Heat Wave 01.12.1999
1-09 Balance 15.12.1999
1-10 Toy House 19.01.2000
1-11 Into The Woods 26.01.2000
1-12 The Convention 02.02.2000
1-13 Blind Date 09.02.2000
1-14 Independence Day 16.02.2000
1-15 Sexual Healing 01.03.2000
1-16 Crazy 10.04.2000
1-17 Tess, Lies & Videotapes 17.04.2000
1-18 Four Square 24.10.2000
1-19 Max To The Max 01.05.2000
1-20 The White Room 08.05.2000
1-21 Destinu 15.05.2000
Nr Tittel Sendt
2-01 Skin And Bones 02.10.2000
2-02 Ask Not 09.10.2000
2-03 Surprise 16.10.2000
2-04 Summer of '47 23.10.2000
2-05 The End Of The World 30.10.2000
2-06 Harvest 06.11.2000
2-07 Whipe Out! 13.11.2000
2-08 Meet The Dupes 20.11.2000
2-09 Max In The City 27.11.2000
2-10 A Roswell Christmas Carol 18.12.2000
2-11 To Serve And To Protect 22.01.2001
2-12 We Are Family 29.01.2001
2-13 Disturbing Behavior 05.02.2001
2-14 How The Other Half Lives 19.02.2001
2-15 Viva Las Vegas 26.02.2001
2-16 Heart Of Mine 16.04.2001
2-17 Cry Your Name 23.04.2001
2-18 It's Too Late, And It's Too Bad 30.02.2001
2-19 Baby, It's You 07.05.2001
2-20 Off The Menu 14.05.2001
2-21 The Departure 21.05.2001
Nr Tittel Sendt
3-01 Busted! 09.10.2001
3-02 Michael, The Guys, And The Great Snapple Caper 16.10.2001
3-03 Significant Others 23.10.2001
3-04 Secrets And Lies 30.10.2001
3-05 Control 06.11.2001
3-06 To Have And To Hold 13.11.2001
3-07 Interrupts 20.11.2001
3-08 Behind The Music 27.11.2001
3-09 Samuel Rising 18.12.2001
3-10 A Tale Of Two Parties 01.01.2002
3-11 I Married An Alien 29.01.2002
3-12 Ch-Ch-Changes 05.02.2002
3-13 Panacea 12.02.2002
3-14 Chant Down Babylon 26.02.2002
3-15 Who Died And Made You King? 23.04.2002
3-16 Crash 30.04.2002
3-17 Four Alien And A Baby 07.05.2002
3-18 Graduation 14.05.2002

Referanser

[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]