Carnivàle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Carnivàle
orig. Carnivàle
Generell informasjon
SjangerDrama, fantastisk, skrekk
Prod.landUSA
Sesonger2
Episoder24±0
Lengde45 - 60 min. min. (per episode)
SpråkEngelsk
Sending
Periode7. september 2003
TV-kanalHBO
NRK
Eksterne lenker
IMDbRedigere på wikidata

Carnivàle er en amerikansk TV-serie, skrevet av Daniel Knauf og produsert av TV-selskapet HBO. Serien har handling fra den store depresjonen og «støvbollen»1930-tallets USA og forteller om to vesensforskjellige grupper av mennesker, en fortelling om kampen mellom det gode og onde, mellom fri vilje og skjebne, og blander kristen teologi med elementer fra frimurere og gnostisisme. Serien var planlagt å gå i seks sesonger, men ble stoppet etter kun to.

Handling[rediger | rediger kilde]

Serien er satt til 1930-tallets USA, og følger to tilsynelatende uavhengige historier om henholdsvis et omreisende tivoli og en baptistprest. Tematisk kretser serien rundt kampen mellom det gode og det onde, og rundt spørsmålet om fri vilje. Serien ble ingen stor suksess, og ble stoppet etter to sesonger.

Historiefortellingen i Carnivàle har flere likhetstrekk med en serie som Twin Peaks, og Michael J. Anderson spiller også framtredende roller i begge seriene. Mange av handlingsforløpene er av en overnaturlig karakter, og etter hvert som historien skrider fram blir seeren klar over nye faktorer ved handlingen.

De to sesongene av Carnivàle finner sted i depresjonstiden mellom 1934 og 1935, og består av to hoveddeler som veves sakte sammen. Den første omhandler en ung mann med merkelig helbredende krefter som heter Ben Hawkins (Nick Stahl), som blir med i et reisende sirkus idet det passerer hans hjem i Milfay, Oklahoma. Like etterpå begynner Ben å få surrealistiske drømmer og visjoner, som satt ham på sporet av en mann ved navn Henry Scudder, en dagdriver som krysset stier med karnevalet mange år tidligere, og som tilsynelatende har de samme uvanlige evnene som Ben.

Den andre sesongen dreier seg om en metodistpredikant, broder Justin Crowe (spilt av Clancy Brown), som bor sammen med sin søster Iris i California. Han oppfatter Bens profetiske drømmer og sakte oppdager omfanget av sine egen overnaturlige krefter, noe består av evnen til å forme mennesker etter sin vilje og gjøre sine synder og største ondskap manifestert i form av skremmende visjoner. Senere viser det seg at han er ment å gjøre Guds arbeid. Broder Justin er fullt fokusert på sine religiøse plikter.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

I og med at planen var at serien skulle gå i seks sesonger, fordelt over tre ulike tidsperioder, bestående av to sesonger for hver tidsepoke og hver sesong bestående av tolv episoder. Da serien ble avsluttet etter kun sesonger er det mange spørsmål som er åpne. Det har derfor vært spekulert både i film og flere episoder, uten at noe konkret har kommet på bordet. Serien fikk en liten og dedikert fanskare, og kan således betegnes som en kultserie.

Produksjonen krevde betydelig historisk forarbeid for å være overbevisende, Dette ble gjort mulig med HBOs sterke finansielle støtte. Betydelige kunstneriske grep ble gjort. I 2004 vant Carnivàle fire Emmy-priser, blant annet for beste kostyme og kinematografi. For å gi en følelse av et tørt og støvete miljø, ble det brukt røykkanoner på settet.

Carnivàle hadde anslagsvis 5000 mennesker medvirkende i seriens første sesongen alene. Det kreative teamet lyttet til radioprogrammer og musikk fra 1930-tallet og leste gamle Hollywood-magasiner for å få på plass periodens lyd, språk og slang. Den kunstneriske avdelingen hadde et omfattende forskningsprogram på en rekke biblioteker for å finne gamle kataloger og tidsskrifter. Disse ble også kjøpt på loppemarked og i antikke butikker.

Interiørscenene ble filmet på Santa Clarita Studios i Santa Clarita, California, mens eksteriørscener ble filmet ulike steder i California. Den fiktive byen Mintern, der historien om broder Justin og Iris var basert, ble filmet på Paramount Ranch i Malibu. Settet ble flyttet rundt om i California for å filme bondegårder og lignende for å gjenskape miljøet i delstatene Oklahoma, Texas og New Mexico. Den faste filmplasseringen i sesong 2 var Big Sky Ranch, som også ble brukt til broder Justin nye hjem i oppdiktede stedet New Canaan.

På norsk fjernsyn[rediger | rediger kilde]

I Norge har serien blitt vist to ganger, begge ganger på NRK 2.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]