Hopp til innhold

Roma bispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Roma bispedømme
Diocesi di Roma (italiensk)
Dioecesis Urbs seu Romana (latin)
Lateranbasilikaen
Kirkeromersk-katolsk
Land:Italias flagg Italia
Vatikanstatens flagg Vatikanstaten
Kirkeregion:Latium
KirkeprovinsRoma
Suburbikariske
bispedømmer
:
Albano
Frascati
Ostia
Palestrina
Porto-Santa Rufina
Sabina-Poggio Mirteto
Velletri-Segni
Pave:Frans
BispeseteRoma (Vatikanstaten)
KatedralLateranbasilikaen
Sogn333
Areal881 km²
Innbyggere2 787 000,
derav 88 % katolikker
Opprettetca. 50 e.Kr.
Offisielt nettsted
Statistikk

Roma bispedømme er det viktigste bispedømmet i den katolske kirke ved at biskopen av Roma er overhode for hele den katolske kirke det vil si pave. Roma er ett av kristenhetens fem opprinnelige patriarkater. Den første biskop av Roma var apostelen Peter, og paven regnes som hans etterfølger.

I tillegg til å være pave og patriark (samt primas for Italia), er biskopen av Roma også metropolitt for kirkeprovinsen Roma. Selv om Roma bispedømme dermed er et metropolitanbispedømme (og selv om frasen «erkebiskop og metropolitt av kirkeprovinsen Roma» inngår i pavens offisielle tittel), har det ikke status som erkebispedømme, men omtales alltid som nettopp Roma bispedømme. De resterende bispedømmene i Romas kirkeprovins omtales heller ikke som suffraganbispedømmer (som i alle andre kirkeprovinser), men som suburbikariske bispedømmer.

De ortodokse og orientalsk-ortodokse kirker aksepterer biskopen av Roma som «høyeste patriark av den vestlige kirke», men ikke som overhode for kristenheten, som er katolisismens eget syn. Oppfattelsen av at biskopen av Roma har forrang er i praksis også gangbart i den anglikanske kommunion og et mindre antall andre protestantiske kirker, men ingen protestanter anerkjenner paven som overhode eller patriark.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]