Kirkeregionen Latium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kirkeregionen Latium eller Lazio er en av Italias 16 kirkeregioner. Kirkeregionen har 5 785 000 innbyggere og et areal på 18 317 km², fordelt over 1458 sogn.

Bispedømmer og kirkeprovinser[rediger | rediger kilde]

Kirkeregionen Latium består av 18 bispedømmer. Ett av dem er Roma bispedømme, dvs. pavens eget bispedømme, og dette gir denne kirkeregionen en særrolle. Kirkeregionen Latiums er også spesiell fordi samtlige av Latiums bispedømmer (og territorialabbedier) er direkte underlagt pavestolen. Bare sju av disse hører imidlertid til Romas kirkeprovins. De har spesielle særrettigheter og omtales som suburbikariske bispedømmer. De resterende bispedømmene er immediate, dvs. underlagt paven i egenskap av at han er kirkens overhode, men ikke i egenskap av hans status som metropolitt. Det fins ingen andre kirkeprovinser i kirkeregionen Latium.

Geografisk utstrekning[rediger | rediger kilde]

Kirkeregionens geografiske utstrekning er nesten sammenfallende med den politiske regionen Latium. Sora-Aquino-Pontecorvo bispedømme omfatter også noen sogn som ligger i provinsen L'Aquila (Abruzzo), mens Montecassino abbedi har noen sogn i provinsen Caserta (Campania)

Struktur[rediger | rediger kilde]

I den følgende oversikten er kirkeprovinsen fremhevet med fet skrift, og metropolitanbispedømmet med kursiv skrift.