Den latinske patriark av Alexandria

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sankt Paul utenfor murene var patriarkalbasilikaen til den latinske patriarken av Alexandria

Den latinske patriark av Alexandria var en av den romersk-katolske kirkens patriarker. Tittelen eksisterte fra 1215 til 1964, men var en ren ærestittel (titulærpatriark).

Alexandria var et av oldkirkens fem patriarkater. Etter det store skisma mellom den katolske og den ortodokse kirke anerkjente ikke den katolske kirke lenger rettmessigheten til de fire østlige patriarkene. Korstogene muliggjorde opprettelsen av latinske (katolske) patriarkater i Konstantinopel, Antiokia og Jerusalem, men deres eksistens var kortvarig. Titlene ble likevel videreført som æresbetegnelse for utvalgte biskoper eller kardinaler, og for å markere den katolske kirkens krav på disse bispesetene.

Det latinske patriarkatet av Alexandria var derimot fra grunnleggelsen av et rent titulært bispesete, siden korsfarerne aldri erobret Egypt. Pave Innocens III innførte tittelen i 1215, men det er usikkert hvem som var den første innehaveren av tittelen. Patriarkalbasilikaen som var knyttet til Alexandria, var Sankt Paul utenfor murene.

Den katolske kirkens krav på patriarksetet i Alexandria gjorde det vanskelig å oppnå forsoning med den ortodokse kirke. Etter 1954 ble patriarkatet derfor ikke lenger besatt. Pave Paul VI opphevet patriarkatet endelig i 1964.

Dagens latinsk-rituelle jurisdiksjon i Alexandria er det apostoliske vikariatet Alexandria (grunnlagt i 1839 som det apostoliske vikariat Egypt og Arabia). I tillegg eksisterer fra 1895 igjen en katolsk patriark av Alexandria (med sete i Kairo), men denne er overhode for den koptisk-katolske kirke og følger den aleksandrinske ritus, ikke den latinske.

Se også[rediger | rediger kilde]