Den latinske patriark av Konstantinopel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Peterskirken var patriarkalbasilikaen til den latinske patriarken av Konstantinopel

Den latinske patriark av Konstantinopel var en av den romersk-katolske kirkens patriarker. Tittelen eksisterte fra 1204 til 1964, men var fra 1261 en ren ærestittel (titulærpatriark).

Konstantinopel ble i 330 Romerrikets hovedstad og dermed det viktigste bispesetet etter Roma, og utgjorde fra 451 ett av oldkirkens fem patriarkater. Den økende kløften mellom øst- og vestkirken (dvs. de fire ortodokse patriarkene på den ene siden og den katolske kirken med paven i Roma på den andre) førte i 1054 til det såkalte store skisma. Etter skismaet anerkjente ikke den katolske kirke lenger rettmessigheten til bl.a. patriarken av Konstantinopel.

Korsfarernes opprettelse av Det latinske riket i 1204 muliggjorde det for den katolske kirke å innsette egne, latinsk-rituelle patriarker av Konstantinopel. Den ortodokse patriarken ble utvist og levde i eksil i Nikea.

Med Mikael VIII Palaiologos’ gjenerobring av Konstantinopel i 1261 måtte den latinske patriarken forlate byen. Paven videreførte imidlertid patriarktittelen, som dermed etter hvert ble redusert til en ren æresbetegnelse. Patriarkalbasilikaen som var knyttet til Konstantinopel, var Peterskirken i Roma.

Den katolske kirkens krav på patriarksetet i Konstantinopel gjorde det vanskelig å oppnå forsoning med den ortodokse kirke. Etter 1948 ble patriarkatet derfor ikke lenger besatt. Pave Paul VI opphevet patriarkatet endelig i 1964.

Dagens katolske jurisdiksjon i Istanbul er det apostoliske vikariatet Istanbul (grunnlagt i 1742 som det apostoliske vikariat Konstantinopel).

Se også[rediger | rediger kilde]