Tunis erkebispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tunis erkebispedømme
Archidioecesis Tunetanus (latin)
Katedralen St. Vincent de Paul
Kirkeromersk-katolsk
Land:Tunisias flagg Tunisia
Kirkeprovinsimmediat
BispeseteTunis
Sogn11
Areal164 000 km²
Innbyggere9 700 000,
derav 0,2 % katolikker
Opprettet1843
Offisielt nettsted
Statistikk

Tunisia erkebispedømme er et romersk-katolsk erkebispedømme som omfatter hele Tunisia. Befolkningen er overveiende muslimsk, og Tunisias ca. 20 000 katolikker utgjør dermed bare en liten minoritet i landet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tunis erkebispedømme kan ses på som gjenopprettelsen av Karthago bispedømme, som ble grunnlagt på 200-tallet og opphøyet til erkebispedømme400-tallet. Det fikk senere også rang som (titulært) patriarkat med ansvar for hele Nord-Afrika (Africa, Mauritania, Numidia og Tripolitania), men forble underlagt Vestens patriark i Roma (dvs. paven). Karthagos kirkeprovins omfattet mange bispedømmer, noe som går frem av at den katolske kirke fører opp 340 titulære bispeseter i dagens Tunisia.

I løpet av Nord-Afrikas islamisering ble patriarkatet oppgitt rundt 650. Arabiske dokumenter tyder likevel på at det alltid fantes enkelte kristne menigheter og kirker. Selv om det nevnes en biskop i siste halvdel av 1000-tallet og en apostolisk vikar i siste halvdel av 1600-tallet, skjedde nygrunnleggelsen som apostolisk vikariat Tunis først i 1843. Det skiftet i 1881 navn til apostolisk vikariat Tunisia og ble tre år senere opphøyet til Karthago erkebispedømme. Etter en periode som territorialprelaturet Tunis (fra 1964) ble det på nytt opphøyet til bispedømme i 1995 og til erkebispedømme i 2010.

Internasjonale forbindelser[rediger | rediger kilde]

Pavens nuntius til Tunisia og Algerie er Thomas Yeh Sheng-nan.

Erkebiskopen av Tunis er medlem i den nordafrikanske bispekonferansen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]