El Mariachi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
El Mariachi
Generell informasjon
SjangerActionthriller
Utgivelsesår1992
Prod.landMeksikansk
Lengde81 min.
SpråkSpansk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegissørRobert Rodriguez
ProdusentRobert Rodriguez
Carlos Gallardo
ManusforfatterRobert Rodriguez
SjeffotografRobert Rodriguez
KlippRobert Rodriguez
Foran kamera
MedvirkendeCarlos Gallardo
Premiere4. september 1992 (Telluride, USA)
26. februar 1993 (USA)
6. august 1993 (Norge)
Eksterne lenker

El Mariachi er en meksikansk-amerikansk actionthriller fra 1992 regissert av Robert Rodriguez (hans debut). Den spanskspråklige filmen ble filmet i den nordlige meksikanske grensebyen Ciudad Acuña med hovedsakelig amatørskuespillere. Produksjonen, som kostet kun 7000 dollar, hadde opprinnelig det meksikanske videomarkedet som mål, men etter at ledelsen i filmselskapet Columbia Pictures så den ble rettighetene til det amerikanske markedet kjøpt. Columbia benyttet til sist flere ganger mer en den opprinnelige 16 mm filmens budsjett på å overføre den til 35 mm, promotering, markedsføring og distribusjon.[1]

Suksessen til Rodriguezs regidebut førte til han skapte ytterligere to filmer i en trilogi, den såkalte «Mexico-trilogien»: Desperado (1995) og Once Upon a Time in Mexico (2003). I 2011 ble filmen tatt inn til det amerikanske nasjonalbibliotek for å bli bevart som en del av dets nasjonale filmregister for å være kulturelt, historisk eller estetisk betydningsfullt.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

En hensynsløs kriminell som kaller seg Azul bryter seg ut fra ett fengsel i en liten meksikansk by. Han lover hevn over den lokale narkotika-selgeren Moco, som tidligere hadde fått Azul arrestert. I mellomtiden ankommer en ung musiker til samme by med en gitarkasse som inneholder gitaren hans. Han håper å finne arbeid og forfølge drømmen om å bli musiker som faren hans var tidligere. Fra hans sterkt bevoktede villa i utkanten av byen sender Moco en stor gruppe leiemordere for å bli kvitt Azul. De får beskjed om å lete etter en mann som har på seg svarte klær og bærer en gitarkasse. Men fordi Mariachi også samsvarer med denne beskrivelsen, tar leiemorderne feil av ham og Azul. De begynner å følge etter ham, men bare Moco kjenner til hvordan Azul egentlig ser ut.

Mariachi blir deretter tvunget til å drepe fire av disse angriperne i selvforsvar etter å ha blitt jagd gjennom gatene. Mariachi søker tilflukt i en bar som eies av en vakker kvinne ved navn Dominó, og han raskt forelsket i henne. Men Moco finansierer denne baren, og har også romantiske følelser for Dominó. Når Azul besøker baren for en øl og finne informasjon om Moco, går han tilfeldigvis sin vei med Mariachi sin gitarkasse. Moco`s håndlangere får tak i Azul ute på gaten, men lar ham gå når de oppdager at kassen han bærer på kun inneholder en gitar. Kort tid senere blir Mariachi tatt til fange og ført til Moco, som identifiserer Mariachi som feil mann og frigjør ham. I mellomtiden tar Azul, som ikke har veibeskrivelse hjem til Moco, med seg Dominó og beordrer henne å føre ham til Moco. Skuddvekslinger oppstår deretter mellom Moco og Azul, og mellom Mariachi og Moco.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

  • Carlos Gallardo som El Mariachi
  • Consuelo Gómez som Dominó
  • Peter Marquardt som Moco
  • Reinol Martínez som Azul
  • Jaime de Hoyos som Bigotón
  • Ramiro Gómez som Waiter
  • Jesús López Viejo som Clerk
  • Luis Baro som Dominós assistent
  • Óscar Fabila som Gutten

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Shone, Tom (25. november 2009): «Paranormal Activity and the myth of the shoestring shocker». The Guardian

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]