William de Warenne, 1. jarl av Surrey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

William de Warenne (død 24. juni 1088) var den første jarl av Surrey. Han var en av de høyest rangerte normanniske aristokratene som kjempet ved Hastings, og ble en av Englands største jordeiere.

William var sønn av Ralph de Warenne og hans hustru Emma, og grandnevø av Gunnor, hertuginne av Normandie som var gift med Richard I av Normandie. Som ung man hjalp han hertug Vilhelm å feste grepet om Normandie, spesielt i felttoget fra 1052 til 1054 som endte i slaget ved Mortemer. Etter slaget mistet Roger de Mortemer de fleste av sine eiendommer, som hertugen gav til William de Warenne. Navnet kommer fra et slott han fikk ved den anledning, som ligger ved elven Varenne.

Han regnes som en av de adelsmennene som ga råd til Vilhelm da en invasjon av England ble vurdert. Etter slaget ved Hastings fikk han store eiendommer i Lewes i Sussex og senere ble han også tildelt områder i tolv andre shirer. Ved siden av eiendommene rundt Lewes var de viktigste besittelsene hans området rundt Castle Acre i Norfolk og Conisbrough i Yorkshire. Da Domesday Book ble nedtegnet i 1086 var han en av Englands rikeste menn.

William var lojal mot Vilhelm Rufus, og det var antagelig i forbindelse med at han forsvarte kongen under opprøret i 1088 at han ble utnevnt til jarl av Surrey. Han døde kort tid etter av skader han pådro seg i kamp mot opprørerne.

Familie[rediger | rediger kilde]

William var gift to ganger:

  1. Gundred (Gundrada), søster av Gerbod, jarl av Chester.[1][2]
  2. En søster av Richard Gouet.

Han fikk tre barn, alle med sin første kone:

  1. William de Warenne, 2. jarl av Surrey, død 1138
  2. Edith de Warenne, gift med Gerard de Gournay
  3. Reynald de Warenne, arvet morens eiendommer i Flandern, død før 1118

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Cockayne, G. E.: The Complete Peerage Surrey article, vol. XII part 1, s. 494
  2. ^ Notes on the family of Gerbod, Earl of Chester, and of Gundred wife of William de Warenne, Earl of Surrey


Forgjenger:
 Ny opprettelse 
Jarl av Surrey
Etterfølger:
 William de Warenne