Rådhusbryggene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rådhusbryggene
Oslo rådhus med Rådhusplassen (midt i bildet) og rådhusbryggene i Pipervika innerst i Oslofjorden.
Wilhelm Joys Andersen
LandNorges flagg Norge
Kart
Rådhusbryggene
59°54′36″N 10°43′58″Ø

Rådhusbryggene er fire brygger i Oslo Havn som ligger ved Rådhusplassen mellom Akershusstranda og Aker Brygge foran Oslo rådhus. Utstikkerne på Rådhusbryggene er base for blant annet båter til Bygdøy og øyene i havnebassenget, charterbåter, veteranbåter og turistbåter for cruisevirksomhet i Oslofjorden. På brygge 4 er det sesongmessig fisk- og rekesalg fra lokale fiskebåter. Midt mellom brygge 2 og 3 ligger Honnørbrygga.

Bryggene[rediger | rediger kilde]

Rådhusbrygge 1 er den østligste av bryggene og ligger nærmest Akershus festning. Brygge 1 er 178 meter lang, brygge 2 er 308 meter, brygge 3 er 310 meter og brygge 4, den vestligste av bryggene (nærmest Aker Brygge og den tidligere Vestbanestasjonen), er 175 meter lang.[1]

Fra Rådhusbrygge 3 går blant annet båten til Bygdøy, med stopp ved Dronningen og Bygdøyneset. Fra 21. mars 2015, båtene til øyene i havnebassenget fra Rådhusbrygge 4: Hovedøya, Langøyene, Gressholmen, Lindøya, Bleikøya og Nakholmen. Videre benyttes Rådhusbrygge 4 som forhalingsplass eller venteplass for Nesoddbåtene, som nå går fra indre del av Tingvallakaia, også kjent som Aker brygge.

Bryggene var tidligere benevnt som Utstikker A, Utstikker B og så videre i rekkefølge fra festningen mot Aker Brygge. Utstikkerne var da i bruk for «pappabåtene», passasjerbåtene som gikk i rute til bryggestedene i Bundefjord og Oslofjorden. Fergene til Nesoddtangen ble drevet av Nesodden-Bundefjord Dampskipsselskap fram til sommeren 2009 da rederiet Norled (tidligere Tide Sjø) overtok. Ved Utstikker C hadde skoleskipet Christian Radich kaiplass.

Gamle og nye bilder[rediger | rediger kilde]

Honnørbryggen[rediger | rediger kilde]

Honnørbryggen er den midterste, korteste utstikkeren. Den har trapper mot sjøen på begge sider, og brukes ved offisiell mottakelse av statsoverhoder som ankommer Oslo sjøveien.

Da den første Honnørbrygga sto ferdig i 1887,[2] ble festivitas i forbindelse med offisielle besøk sjøveien flyttet fra Bjørvika til Pipervika. Bryggene i Pipervika hadde et yrende liv, og på et bilde fra 1904 sees grøntanlegg med benker der folk kunne følge båtlivet.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]