Hopp til innhold

Akershusstranda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Akerhusstranda fra Rådhuset.
Telefonkiosken

Akershusstranda er et område rundt Akershus festning og slott i Oslo. Litt mer spesifikt er dette strekningen mellom Vika i nord, og Vippetangen i sør, på Akershusnesets vestlige side. Dermed er området kortere enn gaten med samme navn, ligger på en nokså rett (hovedsakelig nord-sør) strekning, og har konsekvent Akershus festning og slott i øst og Oslofjorden i vest. Områdets nåværende[når?] status er kaianlegg.

Reguleringsplaner: Fjordbyen og Akershusstranda

[rediger | rediger kilde]

Akershusstranda er en egen del av Oslo kommunes plan for Fjordbyen. Reguleringsplan for Akershusstranda ble vedtatt av Oslo bystyre 18. juni 2003, mens den totale Fjordbyplanen – uten Akershusstranda – ble vedtatt 27. februar 2008. Gullik Gulliksen AS vant arkitektkonkurransen om Akershusstranda i samarbeid med Lund Hagem Arkitekter AS i 2003. Begrunnelsen for oppgraderingen av området var: «Det legges opp til en endring av området med vekt på rekreasjon og grøntområder med høy grad av tilgjengelighet for publikum. I fremtiden vil området også kunne få en rekke nye publikumstilbud, særlig området rundt skur 34 ved Akershusutstikkeren er gjenstand for en slik vurdering.»

Fjordbyplanen fra 2008 skisserte på sin side opp at Fjordbanen skal gå gjennom området. Akershusstranda inngår også i planene for Havnepromenaden, som ble vedtatt i 2008.

Telefonkiosken fra 1932

[rediger | rediger kilde]

Landets første røde telefonkiosk tegnet av arkitekt Georg Fasting ble satt opp på Akershuskaia i 1932; senere ble telefonkiosker av samme modell satt opp over hele Norge, og ble ikoniske med sin særegne art deco-stil. Den siste telefonkiosken ble tatt ut av drift i 2016.[1]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Vang, Jorun (12. mars 2015). «Nå forsvinner summetonen fra telefonkioskene». NRK. Besøkt 11. februar 2022. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata