DigitaltMuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Digitaltmuseum.no)
Hopp til: navigasjon, søk
DigitaltMuseum.no
URL http://www.digitaltmuseum.no/
Kommersielt? Nei
Type nettsted Katalog
Registrering Kommer
Tilgjengelige språk Norge Norsk
Nåværende status Operativ

DigitaltMuseum er en felles, nasjonal database over samlinger i norske kunst- og kulturhistoriske museer. Tjenesten ble etablert i 2009 etter en prøveperiode. Databasen utvikles og drives av KulturIT ANS, som eies av Maihaugen og Norsk Folkemuseum, og utviklingen er finansiert med støtte fra Norsk kulturråd (tidligere ABM-utvikling). Tjenesten DigitaltMuseum er også etablert for svenske museer. Målet med DigitaltMuseum er at museenes samlinger skal være lett tilgjengelig for alle interesserte, uavhengig av tid og sted.

1. september 2012 kan man i DigitaltMuseum søke i ca 1 million objekter fra ca 90 museer. Materialet omfatter ca 675 000 fotografier, 275 000 gjenstander, 16 000 kunstverk, 2 500 designobjekter, 1 650 arkitekttegninger og modeller og 180 bygninger. På lengre sikt vil det også bli tilgang til samlinger av film, video og lydopptak.

Døgnåpne kataloger[rediger | rediger kilde]

Skuespilleren Guri Stormoen, et eksempel blant de mange fotografier som er lagt ut på DigitaltMuseum

Tradisjonelt har museenes kataloger stort sett bare vært tilgjengelig for museenes eget personale og for forskere eller andre som har arbeidet med konkrete temaer knyttet til samlingene. Det brede publikum har i hovedsak måttet nøye seg med å se det materialet som til en hver tid var utstilt. Museenes samlinger er bygget opp for å gi en bred dokumentasjon av og grunnlag for forskning på vår kulturarv. Det er bare en liten del av disse samlingene som vises i utstillinger, og DigitaltMuseum er et tiltak som er satt i gang for å gi publikum en bred og døgnåpen tilgang til samlingene. Unntatt er materiale eller katalogopplysninger som skal beskyttes ut fra hensynet til personvern.

I august 2012 hadde DigitaltMuseum ca. 64.000 besøk og et samlet oppslag på 615.000 sider. Det gir et snitt på snaut 10 sider pr. besøk, og bruken er gjerne størst på søndager.

Innhøsting av kunnskap[rediger | rediger kilde]

DigitaltMuseum også et viktig redskap i museenes arbeid med å innhøste nye opplysninger, korreksjoner og utfyllende kommentarer til materialet i samlingene. Mange museer forvalter store fotosamlinger med sparsomme opplysninger, og her bidrar nå brukerne aktivt med opplysninger om hvem som er avbildet og når, hvor og i hvilken anledning fotografiene er tatt. På samme måte kan brukerne legge inn kommentarer med nye eller korrigerende opplysninger om gjenstandsmaterialet.

Kobling til andre kunnskapskilder[rediger | rediger kilde]

I utgangspunktet er museumskatalogene beregnet på museenes eget fagpersonale. For å gjøre katalogene mer interessante både for leg og lærd har Norsk kulturråd og KulturIT i samarbeid med museene, startet et prosjekt for å koble oppslag i DigitaltMuseum til andre kunnskapskilder på nett. Så langt er det først og fremst satset på kobling mot Wikipedia. Norsk Folkemuseum har ca 1550 mangletrær, men ingen av katalogkortene har opplysninger om hvordan du bruker et mangletre. Dette er kunnskap som fagpersonalet har i hodet. Gjør man i dag et oppslag på et mangletre i DigitaltMuseum kommer begynnelsen av artikkelen om mangletrær fra Wikipedia opp i skjermbildet sammen med andre artikler som kan være relevante i forhold til teknikk, dekor, kunstner eller lignende, og i artikler i Wikipedia kan det legges lenker for oppslag av relevant materiale i DigitaltMuseum.

Frislipp av fotorettigheter[rediger | rediger kilde]

I dag må man innhente tillatelse fra de respektive museene eller andre rettighetshavere for videre bruk av det meste av fotomaterialet i DigitaltMuseum. Men for å stimulere til økt bruk og aktivisering av museenes samlinger, oppfordres nå museene til klart å markere hvilke fotografier som er falt i det fri og til å legge åpne lisenser på de fotografiene som museene selv har opphavsrett til. Norsk Folkemuseum og Oslo Museum er foregangsmuseer i dette arbeidet og pr. 1. september 2012 inneholder DigitaltMuseum vel 70.000 fotografier med Public Domain mark (det vil si at bildet har falt i det fri) og vel 100.000 fotografier med en åpen lisens, CC-Attribution-ShareAlike

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]