Quiritatio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Quiritatio er et norsk hardcore/metal band fra Stokmarknes som ble etablert i 2003. Bandet ble startet opp på Sortland, der flere av bandmedlemmene studerte på musikklinja ved Sortland Videregående skole. Flere av medlemmene var med å starte opp Sortland Rockeklubb og var involverte i å bygge opp det aktive musikkmiljøet som blomstret opp på Sortland på tidlig 2000-tall. Originalbesetningen bestod av kvartetten Tor-Håkon Gabriel Håvardsen (trommer), Øyvind Berg (gitar), Stig-Kjetil Vågbø (bass) og Thor Andre Markussen (vokal).

Bandet har sluppet tre egne utgivelser og vært med på flere samleutgivelser. Quiritatio har spilt over hundre konserter over hele Europa.

Forrige gang Quiritatio var å se på en scene var i januar 2013. Per mai 2020 er det uklart om bandet fremdeles eksisterer.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Oppstarten[rediger | rediger kilde]

Tor-Håkon Gabriel Håvardsen (trommer) og Øyvind Berg (gitar) vokste opp sammen på Stokmarknes og hadde også spilt sammen i flere musikkprosjekter, deriblant rockebandet Impera. Med seg på laget fikk de nok en venn fra Stokmarknes, Stig-Kjetil Vågbø (bass), som på den tiden spilte trommer i grunge-bandet Junkyard. Sistemann på laget ble Imperas webdesigner Thor Andre Markussen (vokal). Bandet ble stiftet helt på tampen av året og øvde nærmest daglig de første ukene. I løpet av noen få uker hadde bandet sin første settliste klar. De fleste låtene var både korte og bråkete, men hadde likevel god presisjon.

Allerede tidlig på nyåret 2004 stod bandet på scenen på en rekke lokale arrangementer, og fikk fort et rykte for å være både underholdende og samspilte.

Ganske tidlig begynte bandet å stake ut en ny musikalsk retning. Tempoet ble satt ned, låtene ble lengre, mer melodiøse og melankolske. Selv om bandet selv alltid omtalte seg som et punk eller hardcore-band, var det musikalske uttrykket nærmere beslektet med grudge og doom metal. På våren gjorde Quiritatio sin første miniturné med Rognan-bandet Dominic[1]. Høsten 2004 reiste Quiritatio til Tromsø for å spille inn sin første demo/EP produsert av Andreas Lorentsen. Egentrykte kopier av denne meget DIY-inspirerte EP'en ble solgt direkte av bandet på konserter.

Samleplate[rediger | rediger kilde]

I 2005 spilte Quiritatio fortsatt mange konserter i egen landsdel. På sommeren gjorde Quiritatio nye lydopptak på Sortland kulturskole, produsert av Øystein Bjørstad Lindbeck. Låta «Heaven Remains» fra disse opptakene kom med på samleplata tilhørende fanzinen «No Cage Is Big Enough». Flere andre norske punk og hardcore-band var representert på den samme platen. Ikke lenge etter plateutgivelsen spilte bandet på utestedet Pøbelrocken i Trondheim. Der ble de kjent med det franske hardcore-bandet Sons of Saturn (Lyon), som de senere spilte flere konserter med i Nord-Norge.

Studioalbumet Forgive And Forget[rediger | rediger kilde]

Tidlig i 2006 reiste Quiritatio til Bodø for å spille inn sitt første studioalbum, Forgive And Forget.[2] Albumet ble spilt inn i Hønsehuset Lydstudio og ble produsert av Halstein Sandvin. Albumet kom ut våren 2006 på bandets eget plateselskap, Bad Pingu Records.[3] Like etter spilte bandet sin første konsert utenlands. Et kultursamarbeid mellom Sortland Kommune og det lille islandske tettstedet Egilsstaðir gjorde at Quiritatio fikk sjansen til å utveksle til musikkfestivalen Road Rage Festival. Under oppholdet på Island spilte de også to andre konserter.

Senere samme sommer spilte Quiritatio på Beanstockfestivalen i Bodø. På samme festival spilte også Stig Kjetil og Øyvind med sitt andre band, punkbandet Falling Down The Stairs. Gitarist Andreas Frivåg hevdet at han allerede kunne de fleste Quiritatiolåtene på gitar, så derfor ble han utfordret til å bli med å spille live på Beanstockfestivalen. Etter Beanstock ble Andreas Frivåg med som nytt fast medlem på gitar.

Europaturné og singelen «Yana»[rediger | rediger kilde]

I februar 2007 gav bandet ut vinylsingelen «Yana».[4] Syvtommeren ble gitt ut som en samarbeidsutgivelse mellom bandets eget plateselskap Bad Pingu Records[3], Bullet Records[5] og Trapped Inside Records[6] (Tsjekkia).

På festivalen Rock Mot Rus fikk Quiritatio en andreplass, bak artisten Moddi.

Samme sommer dro bandet tilbake til Island på ny turné. Denne gangen reiste også Sortlandsartisen Peer Nic Gundersen med som support. I tillegg til å delta på Road Rage Festival i Egilsstaðir for andre gang, spilte de to konserter i Reykjavik og en konsert i Hafnarfjordur.

Noen få uker etter turneen på Island reiste Quiritatio for første gang på ordentlig turné ut i Europa. På denne turneen spilte de konserter i flere byer i Norge, Tsjekkia, Tyskland, Nederland, Belgia og Sveits. Som følge av samarbeidet med det tsjekkiske plateselskapet Trapped Inside Records spilte Quiritatio en rekke konserter i Tsjekkia sammen med bandet Lakmé som tilhørte samme plateselskap. Bandet Alpinist var oppvarmingsband for Quiritatio under konserten i den tyske byen Münster. Dette bandet fikk Quiritatio en meget tett tilknytning til og det skulle bli mange senere samarbeid.

På senhøsten 2007 startet bandet innspillinger i Hønsehuset lydstudio i Bodø til det som skulle bli studioalbumet As The Dead March, Birds Will Fall From Heaven. Bandet mottok støtte fra Nordland Fylkeskommune for å spille inn albumet i form av et kulturstipend.[7][8] De fortsatte innspillingene utover i 2008. Vokalist Thor Andre Markussen sluttet i bandet, og Fredrik Hartviksen ble ny vokalist. I 2008 var Quiritatio headliner på Rock Mot Rus med blant andre Dimmu Borgir, Insense og El Caco.[9][10] Denne konserten stilte Quiritatio med to vokalister. Det ble Thor Andre Markussens avskjedskonsert og Fredrik Hartviksens første konsert. Vinylsingelen «Yana» ble senere i 2008 trykket opp med et nytt design og i et mindre opplag, som en egen «limited edition»-versjon som skulle selges på årets Europa-turné.[11] På sommerturnéen i 2008 hadde bandet med seg tre kamerater som skulle hjelpe til med utstyr og salg av effekter. Underveis i turneen tok gitarist Fredrik William Olsen fra Bodø-bandet Kråkesølv plassen til Andreas Frivåg, som var blitt syk.[12] Olsen ble også med til Sortland for å spille på BlaBla-festivalen samme sommer. Åtte av konsertene i Vest-Europa ble spilt sammen med det tyske bandet Alpinist, som Quiritatio hadde blitt kjent med i Münster året før. Alpinist ble også booked inn til BlaBla-festivalen dette året. Under turneen i 2008 spilte Quiritatio i Tsjekkia, Ungarn, Kroatia, Slovakia, Tyskland, Nederland, Belgia, Frankrike, England, Luxembourg og Norge. Bandet skrev reisejournal fra turen som ble publisert av Bladet Vesterålen.[12][13][14][15][16][17][18]

Høsten 2008 flyttet også Tor-Håkon Gabriel Håvardsen (trommer) og Stig-Kjetil Vågbø (bass) til Oslo. Sammen med Øyvind Berg (gitar) skaffet de øvingslokale. Senere flyttet også Fredrik Hartviken (vokal) til Oslo. Andreas Frivåg (gitar) ble værende igjen på Sortland. Medlemmene som hadde migrert til Oslo begynte å jobbe med nytt låtmateriale som aldri ble realisert.

2009 - 2013: As The Dead March, Birds Will Fall From Heaven[rediger | rediger kilde]

Da fire av bandets fem medlemmer hadde flyttet til Oslo ble det vanskeligere å holde oppe kontinuiteten. Selv om det ble brukt mye tid på øvingslokalet ble ikke øvingene det samme da det manglet en gitar. Det ble derfor spilt vesentlig færre konserter sammenlignet med årene før. De fleste konserten som ble spilt i løpet av den siste perioden det var aktivitet i bandet var som regel lagt til sommer eller jul da bandet var samlet på hjemmebane. Endre Njøs fra Kollwitz (og tidligere The Spectacle) steppet derfor inn på gitar på noen konserter i denne perioden.

I april 2010 var Quiritatio gjesteband da Kollwitz lanserte sin nye skive Like Iron I Rust på John Dee i Oslo[19]. Samtidig valgte Quiritatio å endelig slippe taket på sin siste innspilling, «As The Dead March, Birds Will Fall From Heaven».[20] På dette tidspunktet var det gått hele to år siden plata var ferdig innspilt. Ettersom bandet hadde innsett at aktivitetsnivået ikke kom til å oppta i overskuelig fremtid, valgte de å kun slippe plata som en digital utgivelse med hjelp fra plateselskapet Fysisk Format.[21] Mange nettsteder omtalte Quiritatio's konsert på John Dee som bandets siste konsert.[22]

Fra 2010 spilte bandet få konserter. De deltok imidlertid på Bodø Hardcorefestival i 2011.[23] Konserten på den festivalen ble tatt opp på video, og bandet har publisert flere videoer derfra på sin YouTube-kanal.[24][25].

I 2012 spilte Quiritatio kun på BlaBla-Festivalen[26][27]Sortland. Tor-Håkon Gabriel Håvardsen (trommer) og Stig Kjetil Vågbø (bass) hadde de siste årene vært aktive med sitt nye band Nealspring. I januar 2013 spilte bandet sin aller siste konsert på Sortland i januar 2013.[28][29]

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Per 2020[rediger | rediger kilde]

 • Tor-Håkon Gabriel Håvardsen - trommer (2003-)
 • Øyvind Berg - gitar (2003-)
 • Andreas Frivåg - gitar (2007-)
 • Fredrik Hartviksen - vokal (2008-)
 • Eirik Arne Kristiansen - bass (2013-)

Tidligere medlemmer[rediger | rediger kilde]

 • Thor Andre Markussen - vokal (2003 - 2008)
 • Stig Kjetil Vågbø - bass (2003 - 2013)

Andre personer som har bidratt live[rediger | rediger kilde]

 • Oda Gihle Hilde - fiolin
 • Nora Mortensen Aalo - cello
 • Øystein Bjørstad Lindbeck - gitar (2004)
 • Endre Njøs - gitar (2009/2010)
 • Fredrik William Olsen - gitar (europaturné 2008)
 • Tobias Odmundson - Bass (2013)

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Studioalbum[rediger | rediger kilde]

Singler[rediger | rediger kilde]

Medvirkende på samleplater[rediger | rediger kilde]

 • No Cage Is Big Enough (2005) med låta «Heaven Remains».
 • Med Hjertet i Vesterålen med låta «Taunt». (Sortland Rockeklubb, 2008)[34]
 • Bransjevelter #4 med låta «Taunt» (Fysisk Format, 2010)[35]
 • Bærre på Jævel, Nordnorsk pønk 1996-2013 Vol 3 med låta «Neurosis» (Fucking North Pole Records, 2018)[36][37][38]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Avisa Nordland: Artikkel om konsert på Rognan». 
 2. ^ a b «Metal Norge - Omtale: Quiritatio "Forgive And Forget"». 
 3. ^ a b «Bad Pingu Records». 
 4. ^ a b «Metal Norge - Omtale: Quiritatio "Yana 7""». 
 5. ^ «Bullet Records». 
 6. ^ «Trapped Inside Records». Discogs.com. 
 7. ^ «Bladet Vesterålen: Artikkel om kulturstipender til Vesterålen». 
 8. ^ «Avisa Nordland: Artikkel om kulturstøtte». 
 9. ^ «Bladet Vesterålen: Artikkel om Rock mot Rus 2008». 
 10. ^ «Bladet Vesterålen: Artikkel om forventet besøksrekord til Rock mot Rus 2008». 
 11. ^ «Bladet Vesterålen: Artikkel om Quiritatios kommende europaturné». 
 12. ^ a b «Bladet Vesterålen: Reisejournal fra Europa - Fredrik Olsen tar over». 
 13. ^ «Bladet Vesterålen: Reisejournal fra Europa - Zagreb». 
 14. ^ «Bladet Vesterålen: Reisejournal fra Europa - Ankomst Praha». 
 15. ^ «Bladet Vesterålen: Reisejournal fra Europa - Budapest og Wien». 
 16. ^ «Bladet Vesterålen: Reisejournal fra Europa - Müllheim og Amsterdam». 
 17. ^ «Bladet Vesterålen: Reisejournal fra Europa - Seks land på sju dager». 
 18. ^ «Bladet Vesterålen: Reisejournal fra Europa - Quiritatio elsker Tsjekkia». 
 19. ^ «Omtale av Quiritatio og Kollwitz utgivelser før konsert på John Dee». 
 20. ^ a b «Metal Norge - Omtale: Quiritatio "As The Dead March, Birds Will Fall From Heaven"». 
 21. ^ a b «Amazon: As The Dead March, Birds Will Fall From Heaven (Fysisk Format)». 
 22. ^ «Quiritatio oppløst». 
 23. ^ «Avisa Nordland: Omtala fra Bodø Hardcorefestival 2011». 
 24. ^ «Bodø Hardcore roadtrip». Quiritatios YouTube-kanal. 
 25. ^ «Yana part II Live fra Bodø Hardcore Festival». Quiritatios YouTube-kanal. 
 26. ^ «Vesterålen Online: Artikkel fra BlaBla-Festivalen 2012». 
 27. ^ «Bladet Vesterålen: Artikkel om BlaBla-Festivalen 2012». 
 28. ^ «Vesterålen Online: Artikkel og bildeserie fra Nyttårsrock 2013». 
 29. ^ «Vesterålen Online: Artikkel om artistene på Nyttårsrock». 
 30. ^ «Forgive And Forget fra Bad Pingu Records». 
 31. ^ «As The Dead March, Birds Will Fall From Heaven Spotify». 
 32. ^ «Apple music: As The Dead March, Birds Will Fall From Heaven (Fysisk Format)». 
 33. ^ «Yana fra Bad Pingu Records». 
 34. ^ «Bladet Vesterålen: Artikkel om BlaBla-Festivalen og Sortland Rockeklubbs samleplate». 
 35. ^ «Bransjevelter #4 Spotify». 
 36. ^ ««V/A , Bærre på Jævel: Nordnorsk pønk 1996-2013 Vol. 3, Vinyl»». 
 37. ^ «Spotify: Samleplata "Bære på Jævel"». 
 38. ^ «Discdogs: Fucking North Pole Records».