Thorolf Holmboe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thorolf Holmboe
Thorolf Holmboe.jpg
Født10. mai 1866
Vefsn
Død8. mars 1935 (68 år)
Oslo
Beskjeftigelse Maler, illustratør
Nasjonalitet Norge

Tegning av Alstahaug kirke av Thorolf Holmboe

Thorolf Holmboe (født 10. mai 1866 i Vefsn, død 8. mars 1935 i Oslo) var en norsk maler, illustratør og designer. Han var oppvokst i Vefsn og Alstahaug, flyttet til Tromsø som tiåring, der faren Othar Ervigius drev kunsthandleri og etablerte Tromsø Kunstforening. Broren Othar Holmboe ble også maler.

Etter å ha avbrutt Krigsskole i Kristiania i 1886 reiste han prompte til Berlin og ble den siste norske elev av Hans Gude, fulgt av studier hos Carl W. Barth, ved Tegneskole i Kristiania under Julius Middelthun, og en periode i Paris.

Holmboes maling oppfattes som en del av nyromantikken og er i all vesentlighet landskapsmaleri fra Nord-Norge. Han er representert i Nasjonalgalleriet med flere malerier. Hans designkarriere avstedkom arbeider innen porselen (vasedekor), plakater med utpreget vegetabilsk ornamentering, samt bokbind i art nouveau (jugend). Han var også illustratør for 1890-årenes unge diktere, såsom Vilhelm Krag, Johan Bojer og Jonas Lie, og en kjent utgivelse av Nordlands Trompet (1892).

Holmboe mottok Petter Dass-medaljen (1912) og ivret for nordlands-kulturen på varierte måter, som mediablest rundt fembøringens skjebne (1926) som avstedkom industrielt støttet bygging og påfølgende seilas inn Oslofjorden med kongeparets bivånelse.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]