Thorolf Holmboe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Thorolf Holmboe
Thorolf Holmboe.jpg
Født 10. mai 1866
Vefsn
Død 8. mars 1935
Oslo
Nasjonalitet Norge

Tegning av Alstahaug kirke av Thorolf Holmboe

Thorolf Holmboe (født 10. mai 1866 i Vefsn, død 8. mars 1935 i Oslo) var en norsk maler, illustratør og designer. Han var oppvokst i Vefsn og Alstahaug, flyttet til Tromsø som tiåring, der faren Othar Ervigius drev kunsthandleri og etablerte Tromsø Kunstforening. Broren Othar Holmboe ble også maler.

Etter å ha avbrutt Krigsskole i Kristiania i 1886 reiste han prompte til Berlin og ble den siste norske elev av Hans Gude, fulgt av studier hos Carl W. Barth, ved Tegneskole i Kristiania under Julius Middelthun, og en periode i Paris.

Holmboes maling oppfattes som en del av nyromantikken og er i all vesentlighet landskapsmaleri fra Nord-Norge. Han er representert i Nasjonalgalleriet med flere malerier. Hans designkarriere avstedkom arbeider innen porselen (vasedekor), plakater med utpreget vegetabilsk ornamentering, samt bokbind i art nouveau (jugend). Han var også illustratør for 1890-årenes unge diktere, såsom Vilhelm Krag, Johan Bojer og Jonas Lie, og en kjent utgivelse av Nordlands Trompet (1892).

Holmboe mottok Petter Dass-medaljen (1912) og ivret for nordlands-kulturen på varierte måter, som mediablest rundt fembøringens skjebne (1926) som avstedkom industrielt støttet bygging og påfølgende seilas inn Oslofjorden med kongeparets bivånelse.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]