Bjarkøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bjarkøya (markert med rødt) ligger rett nord for Grytøya i Harstad kommune i Troms. Fram til 2013 var Bjarkøya kommunesenter for Bjarkøy kommune som også innbefattet deler av Grytøya og Sandsøya.

Bjarkøya ligger i Harstad kommune i Troms. Øya ligger nord for Grytøya og har et areal på 14,6 km². Høyeste punkt på øya er Falkeberget på 248 moh. I 2001 hadde Bjarkøya ca. 350 innbyggere.

Bjarkøyætta var en høvdingætt i Hålogaland i middelalderen som hadde hovedsete på Bjarkøy (rød sirkel).

Nergård, som var kommunesenter i tidligere Bjarkøy kommune, ligger på Bjarkøya. Øya har fergeforbindelse fra Austnes til Fenes på Grytøya og AltevikSandsøya. Bjarkøy kommune ønsket å knytte Sandsøya og Bjarkøya til Grytøya med undersjøiske veitunneler. Bjarkøyforbindelsen ble imidlertid ikke prioritert under Troms fylkestings behandling av Nasjonal transportplan i april 2005.

Det er også forbindelse med hurtigbåt fra Nergård til Sandsøya, Harstad og Senja.

Under andre verdenskrig ble det anlagt et tysk kystbatteri på Bjarkøya, Marine Artillerie Bjarköy 3/511, ble oppsatt med fire 15,5 cm kanoner med skuddvidde 18 km, i juni 1941.[1]

Bauta til minne om Tore Hund, med Bjarkøy kirke bak. Tore Hund var en av de betydeligste høvdingene i Hålogaland, hadde gård på Bjarkøya og var ifølge Sagaen om Olav den hellige en av lederne i opprøret mot kong Olav Haraldsson Digre i 1030.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fjørtoft, Jan Egil (1983). Tyske kystfort i Norge. Arendal: Agder presse. s. 174. ISBN 8299087813. 
  2. ^ 100-års jubileumsskrift Bjarkøy kirke. S.l: s.n. 1986. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]