Folkerepublikken Polen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Polska Rzeczpospolita Ludowa
Folkerepublikken Polen

Flagg

Våpen

Flagg Riksvåpen

Kart over Polska Rzeczpospolita Ludowa

Status Tidligere land/nasjon
Hovedstad Warszawa
Areal 312 685 km²
Styreform Folkerepublikk
Statsoverhode Statsrådsformannen
Statskirke Sekulær stat
Eksisterte 21. desember 194822. desember 1990
Valuta Złoty

Folkerepublikken Polen (Polska Rzeczpospolita Ludowa, PRL) eksisterte fra 1952 til 1990, og var en sovjetisk satellittstat styrt av det polske kommunistpartiet, Polska Zjednoczona Partia Robotnicza. Det er en forgjenger til dagens Polen.

Folkerepublikken Polen var offisielt en suveren stat, og alliert med Sovjetunionen og de andre landene i Warszawapakten. Dens ledere ble likevel utnevnt (Bolesław Bierut) eller godkjent (fra 1956) av Sovjetunionens ledere,[trenger referanse] og Sovjetunionen kontrollerte i stor grad direkte Folkerepublikken Polens innenriks- og utenrikspolitikk.[klargjør] Et stort antall sovjetiske styrker var stasjonert i Polen, og ministeriet for indre sikkerhet var underlagt sovjetiske rådgivere.[trenger referanse] Til tross for liten støtte i den polske befolkningen[omstridt ] hadde sovjetlojale polske kommunister total kontroll over landet, opposisjonelle ble forfulgt og ingen frie valg ble holdt før 1990.

Kommunistene kontrollerte den polske regjeringen fra 1944, men det nye navnet ble først tatt i bruk med den polske forfatningen fra 1952.

Se også[rediger | rediger kilde]