Denne artikkelen er semibeskyttet.

Penis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Pikk)
Hopp til navigering Hopp til søk
Penis

Penis et ytre kjønnsorgan hos mange dyr av hankjønn, men på langt nær alle dyr har penis. Blant fugler mangler cirka 97 prosent av artene (hannene) penis. De formerer seg i stedet gjennom kloakken. Cirka tre prosent av fuglene har imidlertid et utkrengbart penislignende parringsorgan. Dette gjelder blant annet hanner i gruppene tinamuer, hokkoer, strutsefugler, flamingoer, gjeterfugler og mange andriker i andefamilien. Hos pattedyr tjener penis i tillegg som et ytre organ for urinering. Penis består av samme vevstype som hunnens klitoris, og kan dermed sies å tilsvare denne. Ordet kommer fra det latinske ordet for «hale».

Menneskets penis

Den menneskelige penis skiller seg fra mange andre pattedyrs. Den har ingen penisbein (baculum, os penis); ereksjon oppnås utelukkende gjennom tilstrømning av blod og blokkering av utløpet. Den kan ikke trekkes inn i skrittet, og den er større i forhold til kroppsvekten enn det som er gjennomsnittet i dyreriket. Menneskeapenes ereksjon oppnås ved hjelp av muskler og penisbein. Mennesket utviklet altså en helt egen ereksjonsmekanisme, selv om andre, i utviklingen fjernere liggende dyr, også bruker blodtrykk. Menneskets penis er mye lengre og tykkere enn primatenes, den fikk en puteform foran, en lang glidehud med forhud og en ny ereksjonsmekanisme. Bortsett fra de sentrale funksjonalitetene som urinering og befruktning ble menneskets penis altså helt omkalfatret.

Struktur

Hos mennesket består penis av tre rekker av erigerbart vev: ett svamplegeme (corpus spongiosum) under og to corpora cavernosa på sidene. Svamplegemet inneholder urinrøret (urethra) og vokser noe ved ereksjon, men blir ikke videre stivt. De to corpora cavernosa er omgitt av sterke, ikke elastiske huder og sørger for ereksjonens rigiditet.

Tuppen av svamplegemet er forstørret og kjegleformet og utgjør glans på penis. Glans er normalt omgitt av forhud, en skinnfold som kan trekkes tilbake for å avdekke glans. Forhuden holder glans fuktig og gjør penetrering i kvinnens skjede lettere ved at hudfolden sklir tilbake. Denne glidende effekten sies å øke den seksuelle tilfredsstillelsen for både mannen og kvinnen under et samleie.

Urinrøret fører til tuppen av glans og gir passasje for både urin og sperma. Spermiene produseres i testiklene som ligger i pungen under penis.

Pubertet

Fra fødselen av vokser penis noe frem til puberteten, men ikke med mer en ca. 2 cm i lengde, veksten i bredden begynner ca. i 13-årsalderen. Når en gutt kommer i puberten, etter at testiklene begynner å utvikle seg, akselererer veksten av penis, sammen med resten av hans genitalier. Penisen vokser i lengde frem til omtrent 18-årsalderen. I løpet av prosessen utvikles det hårvekst rundt penis. Gutter er i tillegg født med en tynn hudfold som dekker glans (må ikke forveksles med forhuden). Når penis begynner å vokse under puberteten, svekkes denne hudhinnen gradvis og vil til slutt revne rundt roten av glans. Dette kan skje helt ubemerket eller kan observeres direkte om den utsettes for påkjenning av f.eks. fingre.

Størrelse

Sammenliknet med kroppens størrelse er mannens penis blant de største blant primatene. En voksen gorilla har ei kroppsvekt på rundt 225 kilo, men penisen er på rundt 4-5 centimeter i erigert tilstand.[1]

Ifølge nettsida Klara Klok er den gjennomsnittlige størrelsen på en erigert penis 14-16 centimeter.[2] En artikkel i forskningsbladet BJU International har undersøkt rundt 15 000 menn, og gjennomsnittsstørrelsen av en erigert penis ble der målt til 13,12 centimeter.[3]

Størrelsen på penis i slapp tilstand vil normalt variere, både i lengde og omkrets, og sier lite om hvor stor penis kan bli når den er erigert. Penisen blir mindre og pungen blir strammere i kaldere omgivelser. I varme blir penisen avslappet og pungen slappere.

Normale variasjoner av penis

Det er vanlig og normalt at penis kan peke i en annen retning enn rett fram når den er erigert, mens den likevel har et rett skaft. Det forekommer også at den i erigert tilstand har en noe bøyd form, omtrent som en banan.[4]

Ereksjon

Sammenligning av slapp (til venstre) og erigert penis

Ereksjon forekommer når svamplegemet i penis fylles med blod, og penis blir større og hardere enn normalt. Når mannen blir seksuelt opphisset, gjør ereksjonen det mulig å gjennomføre et samleie. En ereksjon kan også forekomme helt uavhengig om mannen tenker på noe seksuelt. Mannen oppnår normalt orgasme etter stimulering av penis og glans, og en orgasme hos mannen kommer ofte samtidig med ejakulasjonen hvor sperma blir støtt ut av penis.

Se også

Referanser

  1. ^ Purvis, s. 22
  2. ^ http://www.klara-klok.no Arkivert 5. januar 2016 hos Wayback Machine. - penisstørrelse Arkivert 12. september 2016 hos Wayback Machine.. Besøkt 28.03.16.
  3. ^ David Veale, Sarah Miles, Sally Bramley, Gordon Muir og John Hodsoll (2015). "Am I normal? A systematic review and construction of nomograms for flaccid and erect penis length and circumference in up to 15 521 men". I: BJU International (115), s. 978–986.
  4. ^ Penisatlas, Benestad & al, Dinamo forlag, 2004

Litteratur

  • Purvis, Kenneth (1997). En guide til mannens underliv. Oslo : Gyldendal fakta

Eksterne lenker