Hopp til innhold

Orgasme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mange oppnår orgasme lettest når de onanerer og selv styrer den seksuelle stimuleringen. Gustav Klimts erotiske tegning Masturbasjon fra 1913.

Orgasme, også kjent som klimaks eller utløsning, er høydepunktet av lystfølelse under seksuell aktivitet. Orgasme er en fysiologisk og psykologisk respons på seksuell stimulering som kan oppleves av dyr og mennesker av hannkjønn (vanligvis ledsaget av sædtømming) og hunnkjønn (rytmiske sammentrekninger i skjede og gjennom hele kroppen). Orgasmen hos mennesker varer fra 2 til 15 sekunder og etterfølges oftest av en dyp følelse av ro og tilfredshet. Orgasmen er en av naturens måter å sikre at et dyr «ønsker» paring og dermed utbrer sine egne gener ved kjønnet formering.

Ordet orgasme er lånt fra det greske orgasmos som er dannet av et ord som betyr «å svulme» eller «bli prirret».

Orgasme hos mennesker[rediger | rediger kilde]

Orgasme innledes hos begge kjønn av sterk og vedvarende følelse av psykisk velvære og sterk seksuell opphisselse. Både menn og kvinner opplever deretter sammentrekninger i musklene i underlivet. Hos kvinner trekker skjedeveggene seg sammen, og hos menn fører en rekke sammentrekninger til sædutløsning. Sammentrekningene er målt til 0,8 sekunders mellomrom hos både menn og kvinner. En orgasme kan oppleves og føles ulikt fra gang til gang og fra person til person. En objektiv beskrivelse av en orgasme er vanskelig å gi på tvers av mennesker og kjønn, men det er ikke antatt at orgasmefølelsen er ulik mellom menn og kvinner.

Når det skjer en orgasme strammes pubococcygeus-muskelen (PC-muskelen) som ligger mellom anus og den ytterste delen av vagina hos kvinner, og mellom anus og musklene rundt penis hos menn. Fysiske kjennetegn for orgasme hos menn er ejakulasjon. Og fysiske kjennetegn hos kvinner er at de får muskelsammentrekninger.

Enkelte skiller mellom orgasme hos kvinner når den skjer ved stimulering av klitoris, såkalt klitorisorgasme, i motsetning til stimulering av vagina, såkalt vaginalorgasme. Noen hevder også at intens og rytmisk berøring av G-punktet foran i skjedetaket kan gi dem sterkere orgasmer, eventuelt som sprutorgasme. På samme måte kan noen menn oppnå mer intens lystfølelse dersom en samtidig med berøring av penis også stimulerer prostatakjertelen, for eksempel med fingre i anus.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]