Ejakulasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bildeserie av mannlig ejakulasjon, det vil si sæduttømming fra en erigrert penis, som vanligvis skjer samtidig med orgasme, en intens lystfølelse under seksuell aktivitet. (video)

Ejakulasjon er utstøting av væske fra kjønnsorganet ved seksuell opphisselse.

  • Hos menn: utstøtning av sperma fra penis. Menn opplever dette som regel i forbindelse med orgasme, etter seksuell stimulans, men det kan også forekomme spontant mens mannen sover, kalt pollusjon, et fenomen som har gitt opphav til uttrykket «våte drømmer» som betegnelse på behagelige fantasier.
  • Hos kvinner: En klar væske støtes ut av Skenes kjertler og/eller urinrøret i forbindelse med sterke orgasmer. Kvinnelig ejakulasjon har i motsetning til mannens ingen biologisk funksjon som kan forstås med dagens viten, og forklares fysiologisk delvis med G-punktet, og delvis med Skenes kjertler. Oppfatningene om hvor mange kvinner som ejakulerer er sprikende, det samme gjelder hvorvidt dette er noe man kan «trene opp».

Kvinnelig ejakulasjon, populært også kalt sprutorgasme, står sentralt som mål eller formål med en sentralafrikansk elskovskultur, kalt kunyaza.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]