Ereksjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Også brystvortene kan vokse og stivne ved berøring eller annen stimulering. Maleriet Gabrielle d'Estrées et une de ses sœurs (1594) antas å vise Gabrielle d'Estrées, elskerinnen til Henrik IV av Frankrike, og hertuginnen av Villars.

Ereksjon vil si at en kroppsdel blir større og stivere på grunn av økt blodtilstrømning. Ordet brukes mest i forbindelse med peniser som reiser seg og blir stiv, men kan også brukes om brystvorter og klitoris. Ordet ereksjon kommer av det latinske erigere som betyr «å rette ut».

Ereksjon av penis[rediger | rediger kilde]

Ereksjon i penis, også kalt reisning, vist i to faser. Ereksjon skyldes økt blodtilstrømning til svamplegemet i penis. Blodtilstrømningen utløses vanligvis av seksuell opphisselse.

En erigert penis, det vil si en penis med ereksjon, er en forutsetning for å gjennomføre et samleie. En slik reisning kan skje som en følge av seksuelle tanker eller aktivitet, men kan også oppstå i sammenhenger som ikke er knyttet til sex. Dersom personen lider av en erektil dysfunksjon, kan hen oppnå ereksjon ved hjelp av legemidler. Det kanskje mest kjente selges under produktnavnet Viagra, men det finnes en rekke andre midler med samme funksjon. Legemidlene medfører en økt blodtilstrømming til penis slik at svamplegemet stivner. Bruk av sentralstimulerende midler kan føre til at denne evnen opphører.

Penisben og ereksjonsmekanisme[rediger | rediger kilde]

Det er svært interessant å merke seg at omtrent alle dyr, inklusive menneskeaper (primater), oppnår ereksjon ved muskler og ikke ved blodtrykk (engelsk for blodtrykksmekanismen er vasocongestion). Til hjelp for muskelstyring har disse dyrene også en egen knokkel som menneskene har mistet sett fra primatene. Knokkelen kalles os penis eller baculum, eller på norsk penisben. For noen moderne mennesker er det blitt en hobby å samle på penisben fra forskjellige dyr, derfor er de blitt en salgsvare, noe som kan sees i tilbudene på auksjonssidene til Ebay og andre. Det er uklart hvorfor akkurat mennesket skulle utvikle både en annen penisstørrelse og en annen ereksjonsmekanisme enn hos primatene. Menneskets penisstørrelse er en utpreget rekord for dyr vi kan sammenligne oss med. Når det gjelder ereksjonsmekanismen så er det påfallende at ingen muskler er i stand til å spennes over et lengre tidsrom, noe som ikke er tilfellet for blodtrykksmekanismen. Det er derfor bare dyr med blodtrykksereksjon som kan ha sykdommen eller situasjonen priapisme. Et penisben mangler også hos dyreartene hestedyr, kengurudyr, harer og kaniner, og hyener.

Synonymer[rediger | rediger kilde]

Det medisinske uttrykket ereksjon kan også kalles reisningnorsk. Tilstanden har imidlertid en stor mengde folkelige synonymer, deriblant flere klisjépregede sammenlikninger. Av vanlige norske slanguttrykk for ereksjon eller erigert penis kan nevnes «benner’n», «bulen i buksa», «flaggstang», «harding», «kølle», «morrabrød», «reis», «reisning», «stivert», «stå», «ståer», «ståkuk» «ståpikk». En egen seksjon for slanguttrykk for ereksjon på forskjellige språk finnes for øvrig på WikiSaurus som er en del av Wiktionary. Morrabrød betegner en ereksjon idet en mann er i ferd med å våkne opp etter nattesøvn. En slik ereksjon er svært vanlig, særlig blant unge gutter og menn, og kan oppstå etter seksuelle drømmer eller total avslapning under langvarig søvn.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]