Asimina triloba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Asimina triloba
Asimina triloba
Vitenskapelig(e)
navn
:
Asimina triloba
(L.) Dunal
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: Magnoliales
Familie: Annonaceae
Slekt: Asimina
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: skog
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for asimina triloba

Asimina triloba er en løvfellende busk eller lite tre i familien Annonaceae som er utbredt i østlige og sentrale USA og sørligste Canada.

Den blir 1,5–11 m høy, av og til 14 m. Stammen er tynn og som regel mindre enn 20 cm i diameter, mer sjelden 30 cm. Barken er glatt med korkporer, men blir grunt furet på eldre trær. Bladene er spredte, spatelformede, 15–30 cm lange, tett hårete under, og mindre hårete eller glatte på oversiden. Blomstene er brunfiolette og 2–4 cm i diameter med en ubehagelig lukt. Frukten er et stort, gulgrønt bær som er 5–15 cm langt. Blomstringen er samtidig med løvsprett i februar–mai, og frukten er moden i juli–september.

Pollineringen gjøres av fluer og glansbiller. Mange fugler og pattedyr eter fruktene, blant annet vaskebjørn, grårev, virginiapungrotte, ekorn og svartbjørn. Hvithalehjort beiter på trærne, og amerikansk bever eter barken. Åmene til sommerfuglen Protographium marcellus finnes bare på Asimina triloba og andre Asimina-arter.

Asimina triloba vokser som undervegetasjon i frodige løvskoger opptil 1500 moh. Den sprer seg med rotskudd og kan danne tette bestander. Arten kan være et problem i skogbruket ettersom den hemmer veksten til mer verdifulle treslag som kviteik og skihickory. En finner den ofte sammen med sumptre, korstorn og kentuckykaffe. Den tåler mye skygge, men dør ut i klimaksskoger.

Nordgrensa for utbredelsen går gjennom New Jersey, Pennsylvania, vestlige New York, Ontario, Michigan, Illinois og Iowa til østlige Nebraska. Vestgrensa går gjennom østlige deler av Kansas, Oklahoma og Texas. Arten mangler stort sett på kystslettene og i nedre del av Mississippi-dalen, men det er noen spredte forekomster så langt sør som i Louisiana og nordvestlige Florida.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]