Pekannøtt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pekannøtt
Et pekantre
Et pekantre
Vitenskapelig(e)
navn
:
Carya illinoinensis
(Wangenh.) K.Koch
Norsk(e) navn: pekannøtt
Hører til: hickory,
valnøttfamilien,
Fagales
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: skog
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for pekannøtt

Pekantre (Carya illinoinensis) er et løvfellende tre i hickoryslekta. De velsmakende nøttene kalles pekannøtter.

Treet blir opptil 44 m høyt. Barken er furete og lysegrå eller brun. Bladene er finnete og 40–70 cm lange. Det er som regel 9–13 småblader, som er tannete, 2–16 cm lange og 1–7 cm brede. Blomstringstiden er april–mai. Hann- og hunnblomstene sitter hver for seg i rakler, men alle trær har blomster av begge kjønn. Frukten er mørkebrun med et 3–4 mm tykt skall, som sprekker slik at nøtten kommer fram.

Arten krever et fuktig og varmt klima og vokser hovedsakelig i nedre del av Mississippi-dalen i USA. Her finnes den fra østlige Kansas og sentrale Texas østover til vestlige Mississippi og vestlige Tennessee. Det er også noen isolerte forekomster i Mexico. Den vokser hovedsakelig sammen med amerikaplatan, ambratre og kvitalm. Andre trær og busker på disse stedene er grønnask, nesletre, asklønn, sølvlønn, vasseik, Asimina triloba og Arundinaria gigantea. Vanlige klatreplanter er blant annet giftsumak, vin og Smilax.

Pekantreets virke anvendes til golv, møbler og som smaksetter til røkt mat. Nøttene inneholder 72 % fett (hvorav 63 % umettet fett), 14 % kullhydrater (hvorav 10 % kostfiber) og 9 % protein. De ligner valnøtt, men med glatt skall og anvendes for eksempel i iskrem. Arten blir også dyrket andre steder som Hawaii, Australia, Brasil, Kina, Israel, Peru og Sør-Afrika.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]