Patriarkatet Lisboa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Patriarken av Lisboa)
Hopp til: navigasjon, søk
Patriarkatet Lisboa
Patriarcado de Lisboa (portugisisk)
Patriarchatus Lisbonensis (latin)
Patriarkatet Lisboa
Lisboas katedral
Kirke romersk-katolsk
Land: Portugal Portugal
Kirkeprovins Lisboa
Suffragan-
bispedømmer
:
Angra, Funchal, Guarda, Leiria-Fátima, Portalegre-Castelo Branco, Santarém, Setúbal
Patriark: José da Cruz Policarpo
Bispesete Lisboa
Sogn 285
Areal 3735 km²
Innbyggere 2 314 000,
derav 85 % katolikker
Opprettet 350/1147
Offisielt nettsted
Statistikk

Patriarkatet Lisboa er et av Portugals tre metropolitanbispedømmer og et av den romersk-katolske kirkens totalt seks gjenværende patriarkater.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bispedømmet ble grunnlagt på 300-tallet som Olisipo bispedømme (latin Dioecesis Ulixbonensis), men ble gitt opp i 716, da byen ble erobret av maurerne. Bispedømmet ble gjenopprettet i 1147, og byen ble i 1255 Portugals hovedstad. Etter å ha vært suffraganbispedømme under Santiago de Compostela erkebispedømme, ble Lisboa i 1394 selv opphøyet til erkebispedømme.

Lisboas kirkeprovins omfattet fra 1551 alle «nyoppdage» landområder øst for 46,5° vestlig lengde. Lisboa var således ikke bare metropolitanbispedømme for Coimbra, Elvas, Guarda, Lamego, Leiria og Portalegre på det portugisiske fastlandet, men også for

Mange av disse områdene ble etter hvert skilt ut som egne kirkeprovinser. (Goa ble f.eks. erkebispedømme allerede i 1558, Bahia i 1676.)

1716 ble Patriarkatet Lisboa delt i to: Vest-Lisboa ble opphøyet til patriarkat, mens Øst-Lisboa forble metropolitanerkebispedømme med de oversjøiske suffraganene. 1740 ble de to bispedømmene gjenforent til patriarkatet Lisboa. Det har vært tradisjon at alle patriarker av Lisboa blir utnevnt til kardinaler.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]