Pareidoli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ansiktet på Mars skyldes pareidoli, en misforstått tolkning av skyggene som blir formet av en mesa i Cydonia på planeten Mars.

Pareidoli (på engelsk pareidolia) er et kognisjonspsykologisk fenomen som innebærer at vage og tilfeldige sanseinntrykk, gjerne noe en ser eller hører, blir oppfattet som meningsfulle. Tilfeldige detaljer som minner om noe annet, tolkes, misforstås og får ny mening. Vanlige eksempler er å se sånt som likner på dyr eller ansikter i gjenstander, bilder, skyer eller fjellformasjoner, eller å høre skjulte beskjeder i sanginnspillinger som spilles baklengs. Pareidoli er en type eller det samme som apofeni (på engelsk apophenia), det vil si opplevelsen av å se meningsfulle mønstre eller sammenhenger i noe som egentlig er tilfeldig.

Evolusjonær bakgrunn og eksempler[rediger | rediger kilde]

Evnen til å tolke sanseinntrykk på en kreativ måte og gjenkjenne antydninger som likner på noe kjent, antas å skyldes en evolusjonær utvikling; mennesker som for eksempel tidlig værer faresignaler, vil lettere overleve enn dem som ikke gjør det, enten truslene er virkelige eller ikke. Å søke etter og finne mønstre og sammenhenger i en kaotisk verden, er også viktig for å forstå og lære og dermed kunne handle mer hensiktsmessig og effektivt. På den annen side kan denne nedarvede tendensen til å lete etter mening i tilværelsen, anta at alt har en hensikt og jakte på orden og systemer, føre til falske forestillinger og altså at en ser illusoriske sammenhenger i tilfeldige sammentreff.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

Pareidoli kan opptre når en for eksempel ser formasjoner i naturen eller ting som er lagd av mennesker. Fordi mennesker er flokkdyr som trenger å tolke følelser og atferd på grunnlag av sosiale signaler, er menneskehjernen særlig opptatt av ansikter.

Ordet[rediger | rediger kilde]

Pareidoli kalles pareidolisvensk, Pareidolietysk og pareidolia på engelsk. Ordet kommer fra de greske para (παρά), som betyr 'ved siden av, istedenfor', men her brukes om 'feil', og substantivet eidolon (εἴδωλον), 'bilde, form, skikkelse'.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]