Elektronisk stemme-fenomen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Crystal Clear app Volume Manager.pngSnever: Denne artikkelen er snevrere enn hva tittelen skulle tilsi. Den engelske og svenske tilsvarende artikkelen handler om mer enn bare Raudive.

Elektronisk stemme-fenomen (Electronic voice phenomenon (EVP)) er å kunne feste meddelelser fra stemmer fra det hinsidige som normalt ikke er hørbare på lydbånd.

Dette ble først oppdaget av den latviske vitenskapsmannen Konstantin Raudive (19091974)[trenger referanse]. I mange tilfeller fanger man opp stemmene til døde slektninger eller venner. Skeptikere påpeker ofte at forklaringen på disse må være oppfanging av radiosignaler, hvilket parapsykologiske vitenskapsmenn har benektet. Dels av det faktum at det gjentatte ganger har dukket opp samme melding med samme stemme på flere verdenskanter samtidig, og dels for at det i enkelte tilfeller har på samme tidspunkt i samme område forskjellige meldinger, som utgjør at det vanskelig kan tenkes at alt stammer fra slike signaler. Hverken tradisjonell vitenskap eller parapsykologisk vitenskap har funnet en forklaring på det, men i begge leirene hevdes det at det er et fascinerende fenomen.