Hopp til innhold

Kognitiv skjevhet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Kognitiv bias»)

En kognitiv skjevhet[1] (også kalt «kognitiv bias», fra engelsk cognitive bias) er et systematisk avvik fra hva som ville vært mest rasjonelle oppfatning, vurdering og beslutning. Kognitive bias er psykologiske tankefeil som oppstår fordi hjernen må forenkle når den sorterer og tolker informasjon. Kognitive skjevoppfatninger skyldes ofte at en må handle spontant basert på intuisjon, for å lete etter mening og mønster hvor det ofte ikke finnes, eller for å velge hvordan handle i en overflod av informasjon. Kognitive skjevhet fører til en tilbøyelighet til å tolke vekk informasjon som er i strid med ens eksisterende virkelighetsoppfattelse i stedet for å endre mening.

Psykologene Kahneman og Tversky har gitt banebrytende bidrag til våre kunnskaper om slike skjevheter. Innsikten i kognitive skjevheter kan påvirke økonomiske beslutninger i tilsynelatende irrasjonell retning har gitt opphav til forskningsfeltet atferdsøkonomi.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Bulle-Bruker (17. oktober 2018). «Bulle forklarer: Hva er kognitive skjevheter? Forklart av Hallgeir Sjåstad». K7 Bulletin. Besøkt 23. april 2023. 

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]