Kaos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Kaotisk)
Hopp til: navigasjon, søk
Beskrivelse av den kristne «kamp mot kaos»: statue av Erkeengelen Mikael som dreper Satan representert som en slange. På skjoldet står det Quis ut Deus?

Kaos (gresk Χάος, Chaos, «avgrunn», «svelg»[1]) er en tilstand av fullstendig forvirring og mangel på orden.[2] En situasjon der en ikke har mulighet eller store vanskeligheter med å kontrollere og bringe stabilitet er dermed kaotisk.

Filosofi[rediger | rediger kilde]

Innenfor gresk mytologi betydde kaos mørke og den uorden som gikk forut for gudenes opprettelse av den verdensordningen som het Kosmos. Kosmos betyr «orden» og er det motsatte konseptet av kaos. Kaos var et viktig konsept innen greske mytologi da perfeksjon var idealet, og kaos oppstod når gudene forstyrret orden på jorden. Kristendommen har en liknende tolkning – Satan og demoner forstyrrer orden på jorden, og dette blir sett på som opphavet til ondskap. Den greske mytologiens syn på orden og kaos har preget den vestlige filosofien i lange tider, der en så for seg et hierarki med perfeksjon på toppen og kaos på bunnen.

Enkelte østlige filosofier hevder derimot at verden bestod av en balanse mellom orden og uorden. De er likestilte i betydning, og en overvekt av orden er uheldig. Moderne vitenskap har en liknende tolkning av dette bildet. Forsøk viser at dersom et system har for mye orden, for eksempel et datasystem, vil det være sårbart for endringer. Dersom noe nytt kommer inn i systemet vil det danne seg en ny uorden, mens et system med mindre orden vil akseptere endringene, fordi det allerede inneholder en form for uorden, og blir en del av systemet.[3]

Kaosteori[rediger | rediger kilde]

En annen betydning av kaosbegrepet finner en i de såkalte «kaosteoriene», som alle er av nyere dato. Her dreier det seg om matematiske modeller som simulerer kaos ved å benytte iterasjoner eller et stort antall gjentagelser av utregninger av relativt enkle regneuttrykk. Dersom resultatet av disse iterasjonene fremstilles grafisk på en arbeidsstasjon eller datamaskin, fremkommer bilder, eller grafiske fremstillinger av kaos, der mange er blitt slått av den fremmedartede skjønnhet som bildene fremviser.

Disse «bildene av kaos» ble også populære på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet, da de på et vis utkonkurrerte bilder som Andy Warhols Pop Art. En kunne da se disse kaosbildene på T-skjorter, på plakater, på kafeer, i korridorer og andre steder, der det var den dekorative effekten det gjaldt, samt bildenes mer eller mindre hypnotiske virkning på de skuelystne som stilte seg åpent for slikt. Publikum fikk da også vite om adskillige skandaler i kjølvannet av disse bildene, der det dreide seg om «all night dance parties», house musikk, narkotika av typen ecstasy og andre nedbrytende aktiviteter. Det hele var vel et utslag av myten om at det å oppleve kaoset, var noe som var spesielt verdifullt for dem som søkte det.

Fra kaosteorien kommer det kjente begrepet sommerfugleffekten. Ideen om sommerfugleffekt er en idé om at små variasjoner kan forsterkes og føre til store variasjoner på lengre sikt. Ideen blir illustrert av at vingeslagene til en sommerfugl kan ha innvirkning på værfoldene – vinden fra vingeslagene til en sommerfugl i London kan skape stormer i New York. Dette er et eksempel for å forklare konseptet og ideen bak kaosteori.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk ordbok: «Kaos»
  2. ^ Oxford Student's Dictionary, ISBN 978-0-19-431746-7, s. 120,
  3. ^ Philosophy & Ethics Part 1 - forelesning på YouTube ved professor Dr. Werner Krieglstein (College of DuPage)