Operaballet i Oslo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Gamle Logen», der operaballet holdes. (Avbildet i 2006)
Operaballet 2004
Operaballet 2003
Oslo Operaball
Karnevalsopptog med historiske kostymer i Karl Johans gate 6. februar 2016. Oslo Operaball

Oslo Operaball har vært arrangert årlig siden studenter ved Universitetet i Oslo laget Mozartball i 1988. Operaballet leide hele den norske Opera tyve år på rad (1988-2007) før opptog gjennom gatene til ballet. Foreningen Tårnseilerne ble stiftet i 1992 og står som arrangør med arrangement av årlige Operaball i sine vedtekter.

Ballene har enten vært historiske kostymeball eller maskeball og har blitt avholdt i selskapslokalet Gamle Logen siden nyåpningen 1989. Hele den norske Opera ble leid til Operaballet en gang i året i 20 år frem til Operaen ble flyttet til Bjørvika. Siden 2012 har det vært festkonsert og gallaforestilling i den nyoppussede universitetets Aula.

Studenter ved Universitetet i Oslo laget maskeball i Gamle Logen alt i 1850-årene, og da Gamle Logen ble gjenåpnet i 1989 ønsket man å ta opp igjen disse gamle tradisjonene. Det første danseselskapet i Gamle Logen var «selskabet av 18.december 1838», som hadde dansetilstelninger for medlemmer i lille sal. Selskapet er skildret i «Kringla» i skuespillet av samme navn av Henrik Wergeland.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Bjørn Einar Sakseid 1989

Oslo Operaball ble opprettet av Bjørn Einar Sakseid. Han oppfordret ballets deltagere de første årene til å stille i rokokko-antrekk med pudder, hvite parykker for kvinnene og i Mozart-stil med knebukser og strømper for mennene.[2]

Etter at Gamle Logen fremsto nyrestaurert, har ballserien vært Logens største arrangement. Deltagerne har overvært en festforestilling før det går fakkeltog gjennom byens gater til Grev Wedels plass og den Gamle Logen. Fra 1988–2006 var forestillingen på den norske Opera i Folketeaterbygningen. Den nye Operaen i Bjørvika åpnet i 2008. I 2007 og 2011 ble det laget mini-opera på den Gamle Logen. I 2016 gikk opptoget for første gang ned Karl Johans gate, med historiske kostymer fra Søndenfjeldske musqueteerkorps og kjøretøy fra bl.a. brannmuseet i Oslo.

fra Operaballet 2005

Operaballkomiteen var løseslig sammensatt de to første årene og fikk først egne vedtekter i 1992. I 1990 var Operaballet avslutningen av studenterhusuka (DNS). Ballkomitéen kalte seg for kulturentusiastene 2004–2011. Foreningen Kulturentusiastene startet Oslo Operafestival i 2006 med Operaballet som avslutning av festivalen i flere år. Leder Gjørill Songvoll mottok Oslo bys kunstnerpris 2008. Etter hun fratrådte i 2011 skiftet Kulturentusiastene navn til Oslo Operafestival og Operaballet ble igjen arrangert av foreningen Tårnseilerne.

Tårnseilerne har også arrangert Slottsball på Akershus festning og Eventyrball på Holmenkollen Park Hotell, 1995 med Ivo Caprino og Lars Andreas Larssen som leste erotiske folkeeventyr.

Opptog[rediger | rediger kilde]

Karnevalstradisjonen har to elementer: et opptog gjennom byens gater og et innendørs maskeradeball. De europeiske balltradisjonene fulgte portugiserne til Brasil, og ankomsten i ballantrekk inspirerte det som vi idag kjenner som karnevalet i Rio. Operaballet arrangerer hvert år et fakkeltog gjennom historiske gater i gamle Christiania ned til grev Wedels plass og Gamle Logen, ledsaget av rytterkorpset fra sentrum politi. Opptoget inneholder hestedrosje, historiske kostymer, vektere og innslag som musikk, sjonglørere og ildblåsere. Siden 2012 har Operaballets opptog gjennom Oslos gater blitt ledsaget med klokkespill fra tårnet i Oslo rådhus. Arrangementet er nå godkjent av rådhusforvaltningen som fast innslag i Oslo rådhus sin årskalender.

Avleggere[rediger | rediger kilde]

Det er blitt avholdt Operaball flere steder etter modell og invitasjon fra Operaballet i Oslo. Blant annet i Samfundet i Trondheim, Den Jyske Opera, Operaen i Rostock og Københavneroperaen, med henvisning til og deltagelse fra Operaballene i Oslo. Den jyske opera[3] har arrangert flere maskeball etter besøk på Oslo Operaball og med deltagelse fra Oslo. Maskeballet i 2005 ble holdt 5. februar. Det første maskeballet[4] i København etter modell fra Operaballet i Oslo ble holdt 18. februar 2005 i Det Kongelige Teater og Moltkes palé.

fekteoppvisning på Operaballet
Turdans på Operaballet 1990

Tidslinje[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Henrik Wergeland (1839). Selskabet "Kringla" (norsk). Christiania. 
  2. ^ Opera hele natten Aftenposten 21.3.1993 s 2
  3. ^ Den Jyske Opera
  4. ^ maskeballet Arkivert 9. september 2006 hos Wayback Machine.
  5. ^ Paris ball
  6. ^ Operaballet 1992 ble vist på Norge Rundt, reporter Sigbjørn Larsen
  7. ^ «Universitas 1997». Arkivert fra originalen 6. mars 2016. Besøkt 31. august 2011. 
  8. ^ eventyrlig

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]