Charles Gounod

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Charles Gounod
Charles Gounod (1890) by Nadar.jpg
Født 17. juni 1818
Død 18. oktober 1893 (75 år)
Saint-Cloud
Ektefelle Anna Zimmerman
Far François-Louis Gounod
Utdannet ved Conservatoire national supérieur de musique et de danse, Lycée Saint-Louis
Nasjonalitet Frankrike
Utmerkelser Prix de Rome, Royal Philharmonic Society Gold Medal

Charles Gounod (født 17. juni 1818, død 18. oktober 1893) var en fransk komponist . Han er mest kjent som operakomponist, blant annet med operaene Faust og Romeo og Julie.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Charles Gounod ved pianoet

Gounod ble født i Paris, hans mor var pianist og hans far var kunstner. Moren var hans første pianolærer. Under hennes veiledning viste Gounod sine første musikalske talenter. Han kom inn på Pariskonservatoriet hvor han studerte under Fromental Halévy og Pierre Zimmermann (han senere giftet seg med Zimmermanns datter). I 1839 vant han Prix de Rome med sin kantate Fernand. Han fulgte dermed i sin fars, François-Louis Gounod (d. 1823), fotspor. Han hadde vunnet andre Prix de Rome i kategorien maleri i 1783.

I Italia studerte han musikk av Palestrina og andre sakrale verk fra det sekstende århundre, og var hele livet påvirket av denne musikken. I denne perioden komponerte han blant annet Messe a tre (1841).

I løpet av 1855 skrev Gounod to symfonier. Hans Symfoni nr. 1 i D-dur inspirerte Georges Bizet til å skrive sin Symfoni i C-dur.

Gounod skrev sin første opera, Sapho, i 1851, på oppfordring fra sin venninne Pauline Viardot, men den ble en kommersiell fiasko. Han hadde ingen stor scenisk suksess før operaen Faust(1859), basert på skuespillet med samme navn av Johann Wolfgang von Goethe. Dette er fortsatt hans mest kjente komposisjon, og selv om det tok en stund å oppnå berømmelse, ble det en av de mest iscenesatte operaer gjennom tidene. Allerede i 1894 var det oppført 1000 ganger på Parisoperaen, og i 1934 passerte det 2000 oppsetninger samme sted. Den romantiske og melodiøse operaen Romeo og Julie basert på William Shakespeares skuespill med samme navn, hadde premiere i 1867. Den er satt opp nå og da, men har aldri kommet i nærheten av Fausts popularitet. Operaen Mireille fra 1864 har vært beundret av kjennere, men slo ikke an hos allmennheten. De andre Gounod-operaene har stort sett gått i glemmeboken.

Fra 1870 til 1874 bodde Gounod i England og ble den første dirigenten i det som nå er ”Royal Choral Society”. Mange av hans verker fra denne tiden er vokalmusikk.

Senere i livet vendte Gounod tilbake til sine tidligere religiøse impulser og skrev mer kirkemusikk. Hans Det pavelige Anthem" ble fra 1929 den offisielle nasjonalsangen for Vatikanstaten.

Han ble storoffiser av Æreslegionen i juli 1888. I 1893, kort tid etter at han hadde lagt siste hånd på et Requiem skrevet for sitt barnebarn, døde han av slag i Saint-Cloud, Frankrike.

En av hans korte stykker, Sørgemarsj for en dukke, fikk et ny og uventet liv fra 1955, da den ble brukt som tema for TV-serien Alfred Hitchcock Presents.

Komposisjoner[rediger | rediger kilde]

Operaer[rediger | rediger kilde]

Andre verk[rediger | rediger kilde]