Norges Hundekjørerforbund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norges Hundekjørerforbund
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer971484020
Stiftet18. november 1951
LandNorge
Nettstedsleddog.no (no)

Norges Hundekjørerforbund (NHF) er en sammenslutning av alle lag som organiserer hundekjøreridrett og er medlemmer av Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF). NHF er den høyeste faglige myndighet i Norge for hundekjøring som idrettsgren. NHF ble stiftet den 18. november 1951 og er tilsluttet European Sled Dog Racing Association (ESDRA) og International Federation of Sleddog Sports (IFSS).

Historie[rediger | rediger kilde]

NHF har sitt utspring i Norsk Trekkhundklubb (NTK) og Norges Trekkhundforbund (NTF). NTK ble stiftet i 1931 og ble fra starten av sterkt engasjert i ambulansekjøring med hundespann. Dette ledet til at medlemmer som var mer opptatt av konkurranserkjøring dannet NTF i 1936. Begge klubbene var imidlertid engasjert i både ambulansekjøring og konkurransekjøring, men altså med hovedvekt på hvert sitt område i trekkhundmiljøet.

Etter hvert som årene gikk ble konkurranseforholdet mellom klubbene stadig sterkere, noe som ikke alltid var til deres beste. Dette ble også registrert av de to klubbenes ledelse, som begge innså at ingen av dem var tjent med en slik situasjon. Det ble derfor innledet forhandlinger mellom klubbene, noe som resulterte i at Norges Hundekjørerforbund ble stiftet i 1951. På den tiden hadde klubbene sju avdelinger hver. Forhandlingene ble sluttført av Torgrim Andersen, Erling Sættem og Torodd M. Hustad, og det nye forbundet ble tatt opp som likeverdig medlem i NIF i 1956. Per 31. oktober 2006 organiserte NHF 61 lag med til sammen 3625 medlemmer.

Tidsskrift[rediger | rediger kilde]

Hundekjøring er et tidsskrift som ble stiftet av Norges Hundekjørerforbund i 1997. Bladet eies og drives av Monica Celius (redaktør) og Arild Stangenes. Hundekjøring er et abonnementstidsskrift for sledehundkjøring, nordisk stil og friluftsliv med hund. Bladet utgis fire ganger i året.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]