Nyhetsspeilet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nyhetsspeilet
Nettstednyhetsspeilet.no (no)
Type nettstedNettidsskrift
Tilgjengelige språknorsk
Lansert2009

Nyhetsspeilet er et norsk nettmagasin som ble opprettet i 2009 av Frank Aune.

Nyhetsspeilet er et alternativt nyhetsmedium som dekker saker som ikke får gjennomslag i etablerte medier i Norge. Hovedfokus er på de tre paradigmene «bevissthet», «utenomjordiske intelligente vesener» og «New World Order». Deler av innholdet dreier seg om alternativ behandling og paranormale evner,[1] og grunnleggeren Frank Aune er praktiserende healer og selvutnevnt klarsynt.

Det er en kjerne av skribenter som jevnlig bidrar med stoff til Nyhetsspeilet. Blant disse har vært Armin Bahrami[2], Hans Kristian Gaarder[3][4] og Rolf Kenneth Myhre[5]. Utover dette er det mange personer som sporadisk bidrar med artikler.

Nyhetspeilet er et av de viktigste fora for spredning av nyåndelighet og konspirasjonsteorier i Norge.[6][7] Mye av dette er inspirert av alternativt tenkende bevegelser i USA, og noe representerer også anti-semittisk retorikk og Holocaust-benektelse.[8][5][9][10] Det deles jevnlig idéer fra amerikanske konspirasjonsteoretikere som G. Edward Griffin og Jeff Rense, og det lenkes til nynazistiske nettsteder.[11]

I 2010 lurte NTNU-studenten Olav Møyner redaksjonen i Nyhetsspeilet til å tro at en ny type vindmøller skulle plasseres ut i Norge med en skjult agenda om tankekontroll av befolkningen ved hjelp av elektromagnetiske bølger. I beskrivelsen av teknologien la han inn noen elementære feil som ville ha blitt avdekket av faglig kvalifiserte personer, men disse ble ikke avdekket, og Nyhetsspeilet publiserte en artikkel basert på den falske historien.[12]

Eksempler på konspirasjonsteorier som formidles[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Norsk Rikskonspirasjon?». VG. 6. februar 2021. 
 2. ^ «Her er mannen som avbrøt NRKs direktesending». www.vg.no. 29. januar 2010. Besøkt 11. april 2021. «Det var den selverklærte «konspirasjonsforskeren» Armin Bahrami som avbrøt NRKs direktesending i går kveld. Han angrer ikke på stuntet. (---) Bahrami er medredaktør og skribent i Nyhetsspeilet.no som han beskriver som «en veldedighetsside som søker etter nyhetene bak nyhetene i en verden hvor pressen er strengt sensurert og underlagt redaksjonelle tabu-lister». Nettstedet består av fem til seks forfattere, skribenter og journalister som arbeider på frivillig basis. Bahrami forklarer at artiklene skal vise Norge hvordan verden virkelig er.» 
 3. ^ Meldalen, Sindre Granly (8. desember 2014). «NRK presenterte konspirasjons- teoretiker og UFO-foredragsholder som «uavhengig forsker» i vaksinedebatt». dagbladet.no (norsk). Besøkt 11. april 2021. 
 4. ^ Elnan, Cathrine (3. oktober 2012). «Raymond Johansen: Vi må bli flinkere til å ta til motmæle». NRK. Besøkt 11. april 2021. «Partisekretæren i Arbeiderpartiet er bekymret for hatet mot sosialdemokrater, muslimer og homofile. – Svært få har tatt til motmæle. Meg selv inkludert. | CIA styrer verdens narkotikahandel, opererer inn mikrochips ved hjelp av vaksiner og Arbeiderpartiet minner om det nordkoreanske kommunistpartiet. Det mener noen av gjestene i kveldens Trygdekontoret. | Onsdagens episode av Trygdekontoret handler om hvorvidt verden styres av skjulte krefter. To av trygdepanelets deltagere, Nyhetsspeilet-redaktør Hans Gaarder og skribent Ingunn Røiseland, mener det er mye som taler for akkurat det.» 
 5. ^ a b c «Spinnville, forførende og farlige». www.aftenposten.no. 4. september 2013. Besøkt 11. april 2021. «Norske konspirasjonsteoretikere bruker klipp og lim fra utlandet når de finner nye og elleville sammenhenger i en verden full av hemmeligheter og løgner. (---) Rolf Kenneth Myhre er en av stifterne bak Nyhetsspeilet.no. Inntil i går hadde han skrevet 91 artikler på nettstedet. Han har lest boken og mener den gir en "sosiologisk beskrivelse av KonspiraNorge". | — Det er naturlig at Færseth trekker frem de mest ekstreme og elleville påstandene og teoriene i våre totalt ca. 900 artikler. Innad i Nyhetsspeilet er det ingen konsensus om gyldigheten i de enkelte artikler. I mange tilfeller er vi hundre prosent sikre på at den offisielle versjonen ikke er korrekt. Da fremsetter vi påstander om konspirasjon, og vi fremsetter spekulasjoner og teorier om hva som virkelig skjedde, sier han.» 
 6. ^ «(+) En gal, gal verden». www.minervanett.no (norsk). 10. oktober 2013. Besøkt 11. april 2021. 
 7. ^ Skyggen fra ondskapens paraply Arkivert 7. oktober 2014 hos Wayback Machine. Humanist
 8. ^ «Holocaustbenektelsens historie». VG. 27. januar 2022. 
 9. ^ Færseth, Johan (5. august 2011). «Konspiranoia etter 22. juli». dagbladet.no (norsk). Besøkt 11. april 2021. «Det gikk mindre enn en time fra bomben gikk av i Oslo 22. juli til spekulasjonene var i gang på nettstedet Nyhetsspeilet, en alternativ norsk nettavis som siden oppstarten i 2008 har bestått av en salig blanding av konspirasjonsteorier og nyåndelige ideer. | Under overskriften «Bomber terrorister Norges regjering?» hevdet en skribent at terrorangrepet mest sannsynlig var utført av en «manchurian candidate», en omhyggelig forberedt og hjernevasket terrorist, for å skape støtte til videre krigføring i Libya og åpne for mer overvåkning av det norske samfunnet.» 
 10. ^ a b c Gran, Even (14. februar 2012). «Nyhetsspeilet fjernes fra Retriever». Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk (norsk). Besøkt 11. april 2021. 
 11. ^ «Dette er de norske nettavisene du bør være på vakt mot i valgkampen». Filter Nyheter. 29. august 2017. Besøkt 11. april 2021. 
 12. ^ Gran, Even (18. mars 2010). «Lurte Nyhetsspeilet trill rundt». Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk (norsk). Besøkt 11. april 2021. 
 13. ^ a b c Vaksine mot tøv?, Dagbladet, 20. november 2009 «Hvem står bak 9/11-2001? George Bush, selvsagt. Og hva betyr Nobelprisen til Obama? «Det er Illuminatet - dyrets tilbedere som styrer verden. Som gir priser til hverandre.» Verdens herskere står bak «svineinfluensavaksiner. Fluor. AIDS. Kreft. Antrax. Bomber. Krig. De-populasjon agenda. Nød. Elendighet».»
 14. ^ Siste nytt fra Alternativ-Norge, Fædrelandsvennen, 26. mars 2011 «Denne påstanden bygger på den kjente konspirasjonsideen om Den Nye Verdensordenen, en teori om at det finnes hemmelige grupperinger som planlegger å overta verden ved hjelp av politiske, militære og økonomiske virkemidler.»
 15. ^ Bergh, Øivind (3. oktober 2014). «Det alternative monster» (engelsk). Besøkt 11. april 2021. 
 16. ^ «Vill, villere og villest: Her er «de alternative nettsidene»». Tek.no (norsk). Teknisk Ukeblad. Besøkt 11. april 2021. 
 17. ^ Når alt er en løgn, Klassekampen, 21. juli 2009 «– Denne uka skriver et av de mest sentrale norske nettstedene for konspirasjonsteori, nyhetsspeilet.no, at svineinfluensa-vaksinen i virkeligheten er ment for masseutryddelse og at Helsedirektoratets beredskapsplaner gir et «grotesk bilde av forsøk på kontroll over befolkningsmasser».»
 18. ^ Konspirasjonsinfluensa, Dagbladet, 28. okt. 2009 «Nyhetsspeilet skriver at Folhehelsa i mer enn 70 år var et privat foretak som hadde som hovedhensikt å markedsføre og selge vaksiner i Norge på vegne av Rockefeller Foundation.»
 19. ^ «Tror verken på vaksiner eller terrorangrepene». dagbladet.no (norsk). 19. november 2009. Besøkt 11. april 2021. 
 20. ^ «En smule koas i Krinken?». www.vg.no. 10. desember 2014. Besøkt 11. april 2021. «Kaos ble til koas, altså, og i dag synes det å råde en smule kaos dere oppe i NRK, spesielt i det som sikkert ikke heter faktasjekkavdelingen. | I gårsdagens utgave av P1s daglige aktualitetsmagasin «Her og nå» var den notoriske konspirasjonsteoretikeren, unnskyld, «faktaforskeren», Hans Gaarder invitert for å diskutere vaksiner. Gaarder ble presentert som «uavhengig forsker», og var ifølge redaksjonssjef i «Her og nå», Erik Skarrud, invitert på «bakgrunn av hans engasjement i saken».» 
 21. ^ Noen gasser deg..., Morgenbladet, 20. mars 2009
 22. ^ Færseth, John (6. januar 2016). «Konspirasjonsteorier, del 9: Når ideer blander seg». Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk (norsk). Besøkt 11. april 2021. 
 23. ^ ««Håper Stoltenberg og co (...) lider et smertehelvete til de dør»». TV 2 (norsk). 18. oktober 2014. Besøkt 11. april 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata