Nyhetsspeilet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Nyhetsspeilet er et norsk nettmagasin som ble opprettet i 2009 av Frank Aune.

Nyhetsspeilet utgir seg for å være et alternativt nyhetsmedium som dekker saker som ikke får gjennomslag i andre norske medier. Dette er delt inn i de tre paradigmene bevissthet, utenomjordiske intelligente vesener og «New World Order». Deler av innholdet dreier seg om alternativ behandling og paranormale evner, og grunnleggeren Frank Aune er praktiserende healer og selvutnevnt klarsynt.

Det er en kjerne av skribenter som jevnlig bidrar med stoff til Nyhetsspeilet. Blant disse er Armin Bahrami,[1] Hans Kristian Gaarder[2][3] og Rolf Kenneth Myhre[4]. Utover dette er det mange personer som sporadisk bidrar med artikler.

I Norge er Nyhetspeilet er et av de viktigste fora for spredning av nyåndelighet og konspirasjonsteorier.[5][6] Mye av dette er inspirert av alternativt tenkende bevegelser i USA, og noe representerer også anti-semittisk retorikk og Holocaust-benektelse.[7][4][8] Det deles jevnlig idéer fra amerikanske konspirasjonsteoretikere som G. Edward Griffin og Jeff Rense, og det lenkes til nynazistiske nettsteder.[9]

Eksempler på konspirasjonsteorier som formidles:

I 2010 lurte NTNU-studenten Olav Møyner redaksjonen i Nyhetsspeilet til å tro at en ny type vindmøller skulle plasseres ut i Norge med en skjult agenda om tankekontroll av befolkningen ved hjelp av elektromagnetiske bølger. I beskrivelsen av teknologien la han inn noen elementære feil som ville ha blitt avdekket av faglig kvalifiserte personer, men disse ble ikke avdekket og Nyhetsspeilet publiserte en artikkel basert på den falske historien.[21]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Her er mannen som avbrøt NRKs direktesending VG
 2. ^ NRK presenterte konspirasjons- teoretiker og UFO-foredragsholder som «uavhengig forsker» i vaksinedebatt Dagbladet
 3. ^ Raymond Johansen: Vi må bli flinkere til å ta til motmæle NRK
 4. ^ a b c Spinnville, forførende og farlige Aftenposten
 5. ^ En gal, gal verden Minerva Nett
 6. ^ Skyggen fra ondskapens paraply Arkivert 7. oktober 2014 hos Wayback Machine. Humanist
 7. ^ Konspiranoia etter 22. juli Dagbladet
 8. ^ a b c Nyhetsspeilet fjernes fra Retriever Fri Tanke
 9. ^ Dette er de norske nettavisene du bør være på vakt mot i valgkampen Filter Nyheter
 10. ^ a b c Vaksine mot tøv?, Dagbladet, 20. november 2009 «Hvem står bak 9/11-2001? George Bush, selvsagt. Og hva betyr Nobelprisen til Obama? «Det er Illuminatet - dyrets tilbedere som styrer verden. Som gir priser til hverandre.» Verdens herskere står bak «svineinfluensavaksiner. Fluor. AIDS. Kreft. Antrax. Bomber. Krig. De-populasjon agenda. Nød. Elendighet».»
 11. ^ Siste nytt fra Alternativ-Norge, Fædrelandsvennen, 26. mars 2011 «Denne påstanden bygger på den kjente konspirasjonsideen om Den Nye Verdensordenen, en teori om at det finnes hemmelige grupperinger som planlegger å overta verden ved hjelp av politiske, militære og økonomiske virkemidler.»
 12. ^ Det alternative monster Radikal Portal
 13. ^ Vill, villere og villest: Her er «de alternative nettsidene» Teknisk Ukeblad
 14. ^ Når alt er en løgn, Klassekampen, 21. juli 2009 «– Denne uka skriver et av de mest sentrale norske nettstedene for konspirasjonsteori, nyhetsspeilet.no, at svineinfluensa-vaksinen i virkeligheten er ment for masseutryddelse og at Helsedirektoratets beredskapsplaner gir et «grotesk bilde av forsøk på kontroll over befolkningsmasser».»
 15. ^ Konspirasjonsinfluensa, Dagbladet, 28. okt. 2009 «Nyhetsspeilet skriver at Folhehelsa i mer enn 70 år var et privat foretak som hadde som hovedhensikt å markedsføre og selge vaksiner i Norge på vegne av Rockefeller Foundation.»
 16. ^ Tror verken på vaksiner eller terrorangrepene Dagbladet
 17. ^ En smule koas i Krinken? VG
 18. ^ Noen gasser deg..., Morgenbladet, 20. mars 2009
 19. ^ Konspirasjonsteorier, del 9: Når ideer blander seg Fri Tanke
 20. ^ «Håper Stoltenberg og co (...) lider et smertehelvete til de dør» TV2
 21. ^ Lurte Nyhetsspeilet trill rundt Fri Tanke