Hans Kristian Gaarder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hans Kristian Gaarder
Født30. nov. 1960Rediger på Wikidata
Død6. apr. 2021Rediger på Wikidata (60 år)
Gran
BeskjeftigelseSiviløkonom
NasjonalitetNorge

Hans Kristian Gaarder (født 30. november 1960, død 6. april 2021Gran) var en norsk siviløkonom[1] som ble kjent for å presentere konspirasjonsteorier, blant annet gjennom sitt nettsted Nyhetsspeilet.no.[2]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

I 2009 ble han kjent som en av tre personer som politianmeldte NRK og Folkehelseinstituttet «for å drive med ekstrem fryktpropaganda og løgn når det gjelder svineinfluensa».[3] Foruten vaksinemotstand engasjerte Gaarder seg i temaer som skjulte maktstrukturer og utenomjordisk liv.[1] Han mente at han ble overvåket av myndighetene. I 2012 deltok han i TV-programmet Trygdekontoret, i en episode med tittelen Konspirasjonsteorier.[4] I et intervju året etter hevdet han dessuten at han hadde blitt angrepet med et strålevåpen av PST for å plante tanker i hodet hans.[1] I tillegg til norske myndigheter og den internasjonale legemiddelindustrien var jesuittordenen og malteserordenen blant dem Gaarder hevdet var ansvarlige for verdens ondskap og lidelser.[1] Han opplyste også at han hadde sluttet å lese aviser og å se på TV.[1]

I 2014 inviterte NRK Radios aktualitetsprogram Her og Nå Gaarder til studio for å diskutere vaksinering mot HPV-viruset, og presenterte ham som «uavhengig forsker».[5][6][7] Dette skapte sterke reaksjoner,[8] og NRK beklaget i etterkant valget av Gaarder som debattant samt introduksjonen av ham.[9]

Gaarder drev nettstedet «Nyhetsspeilet», der han selv var redaktør. På nettstedet delte han konspirasjonsteorier.[10][6][7]

Gaarder døde 6. april 2021. Etter hans død ble det fastslått at han var smittet av koronaviruset,[11] og etter obduksjon ble det konstatert at virusinfeksjonen var dødsårsaken.[12][13][14]

Da dødsfallet ble oppdaget, ble det kjent at Gaarder hadde holdt to møter i låven på gården sin i dagene rett før han døde.[13] På det tidspunktet hadde Gran kommune, der møtet fant sted, innført strenge smitteverntiltak som blant annet innebar at det ikke var lov å gjennomføre arrangementer og møter. I de påfølgende dagene ble det rapportert om at flere personer som hadde deltatt på møtene, var smittet og hadde bragt smitten videre til sine nærkontakter, og smittesporing ble iverksatt i seks kommuner. [13] En kvinnelig deltaker døde også av Covid-19. I likhet med Gaarder nektet hun å oppsøke legehjelp.[15]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b c d e Semb, Jens Ross (18. april 2013). «Verden Versus: Hans Gaarder». NATT&DAG. Besøkt 11. april 2021. «Hans Kristian Gaarder er utdannet siviløkonom og er redaktør for siden nyhetsspeilet.no. Han holder foredrag om blant annet skjult makt, vaksinering og utenomjordisk liv. I tillegg «forsker» han på helse og frekvens-fysiologi.» 
 2. ^ Magne Storedal og Erik Sønstelie (9. april 2021). «Hans Kristian Gaarder (60), mannen bak Nyhetsspeilet.no, et forum for konspirasjonsteorier, er etter det avisene AO og Oppland Arbeiderblad vet, død.». Nettavisen. Arkivert fra originalen 11. april 2021. Besøkt 11. april 2021. 
 3. ^ Drugg, Eva Susanne (3. november 2009). «Anmelder Folkehelseinstituttet». NRK. Besøkt 11. april 2021. «Folkehelseinstituttet blir anmeldt til politiet for å drive med ekstrem fryktpropaganda og løgn når det gjelder svineinfluensa. | Gruppen som melder Folkehelseinstituttet er sett sammen av privatpersoner, blant annet fra Skien. De mener folk blir lurt til å la seg vaksinere, en vaksine de mener kan være giftig. | Leder i anti-vaksinegruppa, Kjetil Dreyer, mener Folkehelseinstituttet har utført grove informasjonsfeil i tilknytning til svineinfluensaen. (---) Hans Kristian Gaarder er frittstående helseforsker og skribent mener at dette er bevisst handling fra Folkehelseinstituttet. Gruppen mener det handler om en internasjonal legemiddelindustri og økonomi, og mindre om folkehelse og omtanke for folk flest. - Dette kan bidra til å sette liv og helse i fare, sier Gaarder. - Vi anmelder fordi vi ser så mange grove overtredelser. Det er direkte løgner og ekstrem fryktpropaganda, sier han.» 
 4. ^ «Trygdekontoret : Konspirasjonsteorier». NRK. 3. oktober 2012. Besøkt 11. april 2021 – via nrk.no. «Norsk debattprogram. Thomas Seltzer, Trygdebeistet og et saksbehandlerpanel tar samfunnet på pulsen. (4:8)» 
 5. ^ Meldalen, Sindre Granly (8. desember 2014). «NRK presenterte konspirasjons- teoretiker og UFO-foredragsholder som «uavhengig forsker» i vaksinedebatt». dagbladet.no (norsk). Besøkt 11. april 2021. «NRKs populære radioprogram Her og Nå tok i mandag for seg HPV-vaksinen, i kjølvannet av investor Øystein Stray Spetalens intervju i Nettavisen og kritikken av dette. | De inviterte da Sveinung Wergeland Sørbye, forsker og overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset Nord-Norge, til å debattere med Hans Kristian Gaarder. | Chemtrails og strålevåpen Gaarder ble presenterte som «uavhengig forsker og vaksinemotstander». De nevnte ikke at Gaarder har hatt en redaktørrolle i konspiratorikernettstedet Nyhetsspeilet, eller som Dagbladet skrev i januar i år: At han på «Trygdekontoret» på NRK i 2012 hevdet at Illuminati styrer Lady Gaga, at chemtrails (angivelige utslipp av gasser eller partikler fra fly), styres av hemmelige, militære programmer og at NATO og CIA styrer verdens narkohandel.» 
 6. ^ a b Gunnar Tjomlid (8. desember 2014). «NRK setter ny norsk rekord i falsk balanse». Saksynt.no. Besøkt 11. april 2021. «I det røde hjørnet finner vi den vaksinekritiske helseforskeren, Hans K Gaarder, redaktør på konspirasjonsnettstedet Nyhetsspeilet. Han har aldri utført noe medisinsk forskning, har aldri publisert en eneste vitenskapelig artikkel, og kan bare kalle seg forsker i den betydning av ordet som man finner i den ordboken hvor «murstein» er definert som «grønt, sfærisk objekt som er lettere enn luft». | Gaarder er ingen helseforsker. Han har derimot skrevet mye om mangt, bl.a. følgende artikler på Nyhetsspeilet: (---)» 
 7. ^ a b Øgrim, Helge (9. desember 2014). «Beklager vaksinevalg». journalisten.no (norsk). Besøkt 11. april 2021. «NRK-programmet Her og Nå diskuterte i går HPV-vaksinen i kjølvannet av investor Øystein stay Spetalens kritikk og debatten som fulgte. Forsker og overlege Sveinung Wergeland Sørbye var invitert til å diskutere innvendingene mot vaksineprogrammet. Det samme var Hans Kristian Gaarder, kjent fra sin redaktørrolle på konspirasjonsnettstedet Nyhetsspeilet.» 
 8. ^ «Skapte rekordstor klagestorm til Kringkastingsrådet». Dagbladet. 10. desember 2014. 
 9. ^ «NRK beklager misvisende yrkestittel». NRK. 9. desember 2014. 
 10. ^ «Trygdekontoret : Konspirasjonsteorier». NRK. 3. oktober 2012. Besøkt 11. april 2021 – via nrk.no. «Norsk debattprogram. Thomas Seltzer, Trygdebeistet og et saksbehandlerpanel tar samfunnet på pulsen. (4:8)» 
 11. ^ «Kjent coronafornekter døde med coronasmitte». www.vg.no. 9. april 2021. Besøkt 11. april 2021. 
 12. ^ NRK (12. april 2021). «Foreløpig obduksjonsrapport klar». NRK. Besøkt 12. april 2021. «Kommuneoverlege i Gran, Are Løken, sier den foreløpige obduksjonsrapporten etter dødsfallet til koronafornekter Hans Kristian Gaarder, er forenelig med at dødsfallet skyldes covid-19.» 
 13. ^ a b c Tvilde, Kari Nygard (12. april 2021). «Driv smittesporing i seks kommunar etter låve-arrangement i Gran kommune». NRK (norsk nynorsk). Besøkt 12. april 2021. «Etter eit møte i kriseleiinga i kommunen stadfestar ordførar Eek Thorsen at saka meldast måndag. – Det er heilt klart at kommunen leverer ei melding til politiet på det arrangementet som fann stad i palmehelga i Gran, og som me no har fått to dødsfall i etterkant av, seier Eek Thoresen. | Ho viser til at konsekvensane rundt arrangementet er i ferd med å bli veldig alvorlege, med to dødsfall, og at det er vanskeleg med smittesporing. | – Det var eit ulovleg arrangement. Gran kommune var på strengaste tiltaksnivå, og hadde arrangementsforbod, seier Eek Thoresen.» 
 14. ^ Juva, Eilin Spolèn (26. mai 2021). «Politiet henlegger anmeldelse etter låvefest på Gran for andre gang». NRK. Besøkt 26. mai 2021. «Det var konspirasjonsteoretikeren og korona-fornekteren Hans Kristian Gaarder som ledet arrangement, der rundt 10 personer deltok. Gaarder var selv smittet, og døde tidligere i april. (---) Kommuneoverlegen i Gran har tidligere bekreftet at det var korona som var årsaken til dødsfallet. Også en kvinne er død etter låvemøtet 26. mars.» 
 15. ^ «Kvinne i 70-årene død med corona - deltok på låvemøte hos avdød coronafornekter». VG. 11. april 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]