Hopp til innhold

Lovat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lovat
Lovat ved Velikije Luki
LandBelarus, Russland
Lengde530 km[1]
Nedbørfelt21 900 km²[1]
Middelvannføring193 km før munningen: 105 /s[2]
StartLovatets-sjøen
MunningIlmen
SideelverKunja, Polist, Redja, Nasva
Kart
Lovat
55°50′32″N 30°15′52″Ø

Lovat (russisk: Ло́вать, belarusisk: Ловаць) er ei elv i Pskov og Novgorod oblast i Russland og Vitebsk voblast i Belarus. Elva er 530 kilometer lang og har et nedbørfelt21 900 km².[1] Den begynner i grensestrøkene mellom Russland og Belarus, og munner ut i innsjøen Ilmen.

Elva Lovat starter fra innsjøen Lovatets, helt nord i Belarus. I sitt øvre løp renner den gjennom flere innsjøer (Zavesno, Zadratje, Mezja, Sosno, Tsjernjavskoje, Sesito, Tsastvo). Elva er her 10–15 meter bred, sterkt buktende og meanderende, det er mange myrlendte deler, og mange kroksjøer, særlig nedenfor Velikije Luki. Den løper nå sammen med Nasva (fra venstre), og renner inn i Novgorod oblast hvor den går gjennom en skogkledd dal, med høye og noen steder stupbratte bredder, og den danner flere strykpartier på denne strekningen. Elva er her under 50 meter bred, men ved Kholm møter den sideelva Kunja fra høyre side, og blir rundt 100 meter bred. I lavlandet sør for Ilmen blir elvebreddene lavere. Rundt 15 kilometer før munningen kommer sideelvene Polist og Redja inn fra venstre. Lovat munner ut i innsjøen Ilmen, hvor den sammen med elva Pola danner et delta på rundt 400 km². De to elvene er forbundet via en kort elvegren rundt 20 kilometer før munningen.

Elva er farbar for båter på de nederste 70 km. På 900- og 1000-tallet var Lovat en vital del av væringenes handelsrute til Konstantinopel.[2]

De største byene langs elva er Velikije Luki og Kholm.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Река Ловать». Russlands statlige vannregister (russisk). Besøkt 25. januar 2016. 
  2. ^ a b «Ловать». Store sovjetiske encyklopedi (russisk). Besøkt 25. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]