Notatblokk-PC

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

En notatblokk-PC (en: tablet PC) eller tavle-PC er en datamaskin i notatblokkstørrelse med hovedegenskapene til en fullverdig PC. De er som regel basert på Intels i386-arkitektur, og bruker samme operativsystemer som vanlige PC-er, dog ofte noe modifisert for trykkskjerm (se under).

Typiske notatblokk-PC-er har en pennbasert seriell enhet fra Wacom som dekker skjermflaten og registrerer skrift ved en anodebasert mekanisme. Tastaturet er enten som på en vanlig bærbar datamaskin, bak skjermen, eller ikke-eksisterende (kun på skjermen).

Microsoft Tablet PC[rediger | rediger kilde]

Microsoft er initiativtaker til notatblokk-PC-ene. De har utviklet operativsystemene Windows XP TabletPC Edition og Windows XP TabletPC 2005 Edition. Microsoft har også den beste programvarestøtten for notatblokk-PC-er.[trenger referanse] Noen viktige er Microsoft OneNote og MindJet MindManager.

Per dags dato finnes det kun støtte for gjenkjenning av engelsk håndskrift.

Linux notatblokk-PC[rediger | rediger kilde]

Linux har innebygd støtte for Wacom Serial Pen Tablet i kjernen, og man kan installere de fleste linux-distribusjonene som er tilgjengelige på en notatblokk-PC. Det største problemet for etterinstallasjon på en notatblokk-PC er gjenkjenning av håndskrift, men også her finnes det programvare; de viktigste er XStroke, Dasher og GOK.

Bruk i Mozilla[rediger | rediger kilde]

Det finnes også et tillegg for å få Tablet Input Panel opp i nettleserne Firefox og Mozilla. Tillegg heter GeckoTIP, og finnes her.

Javabaserte applikasjoner[rediger | rediger kilde]

  • Denin – pennbasert planleggingsprogram for GUI, typisk for websider og lignende.
  • Jarnal – enkelt notatblokkprogram.