Hopp til innhold

Lesebrett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Amazon Kindle, verdens mest solge lesebrettmerke

Lesebrett, også kalt leseplate, er en håndholdt enhet for å lese elektroniske bøker (e-bøker). I motsetning til andre enheter som kan brukes til å lese e-bøker (nettbrett, smarttelefon, datamaskin), er lesebrett spesialdesignet for denne bruken. Dette innebærer at faktorer som skjermkvalitet, størrelse og batterikapasitet er optimalisert for lesing av tekst.

De første lesebrettene som ble lansert, var forholdsvis enkle og kunne bare brukes til lesing av tekstfiler. I dag tilbyr flere produsenter nettbrett med fargeskjerm, disse kan i tillegg til nettsurfing og videospill etc. også brukes til å lese interaktive bøker med bilder, f.eks. barnebøker med animerte figurer.

Utstrakt bruk av elektroniske publikasjoner gjør spørsmålet rundt opphavsrett aktuelt for skriftmediet på samme måte som for lydmediet.

I Norge tilbyr Norli lesebrett med integrert, norsk e-bok-butikk. Modellen som føres av Norli, heter PocketBook Touch Lux 2 og er produsert av PocketBook, verdens tredje største produsent av lesebrett (januar 2015).

Se også[rediger | rediger kilde]