Niels Griis Alstrup Dahl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For andre personer med samme og lignende navn, se Nils Alstrup Dahl
Niels Griis Alstrup Dahl
Født14. mars 1778[1][2]Rediger på Wikidata
KvinnheradRediger på Wikidata
Død4. aug. 1852[3][1][2]Rediger på Wikidata (74 år)
EivindvikRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Prest, politikerRediger på Wikidata
Embete
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Medlem av Det Kongelige Norske Videnskabers SelskabRediger på Wikidata

Niels Griis Alstrup Dahl (født 14. mars 1778 i Kvinnherad, død 4. august 1852 i Eivindvik) var en norsk prest, opplysningsmann, politiker og stortingsrepresentant. Han var også den første ordføreren i Gulen kommune, daværende Evenvig prestegjeld. Dette vervet hadde han fra 1837 til 1848. I 1838 ble han også valgt til den første med et verv tilsvarende fylkesordfører i Sogn og Fjordane.

Dahl ble cand.theol. i 1800, og var kapellan i Eivindvik prestegjeld fra 1804 og sokneprest fra 1807. Fra 1823 var han prost i Ytre Sogn prosti.

Opplysningsprest[rediger | rediger kilde]

Prestegården i Eivindvik
«Herresalen»

Niels Griis Alstrup Dahl var en svært aktiv opplysningsprest og satte i gang flere prosjekter, ofte for egen lomme. I 1814 fikk han organisert vekselsbruk i hele prestegjeldet. Dette var lenge før vekselbruk ble vanlig i resten av landet. Han fikk bøndene til å variere hva de dyrket på de ulike jordene og teigene, og på den måten ble avlingene øket.

Som ordfører fikk han i 1839 kommunestyret med på at bønder som var forlovere for menn uten arbeid, pliktet å skaffe denne en husmannsplass.

Dahl fikk innført fastskole flere plasser i Gulen, og drev privatskole og bygde et skolehus for sine egne penger. Han fikk også bygd veier mellom flere bygder i kommunen.

I 1827 sørget han for at en av bygdens kvinner ble utdannet til jordmor. Hun ble tilsatt som den første jordmoren i ytre Sogn. Selv hadde Dahl gode medisinkunnskaper, og satte i gang en av de første koppevaksinasjonene i hele landet. Ingen fikk konfirmere seg hos Dahl uten å legge fram attest på at de var vaksinert mot kopper.

For å motvirke alkoholisme kjøpte han de to skjenkesteder i kommunen i 1827 og 1840. Den ene gjestgiveren fikk i 1847 kjøpe stedet tilbake, mot at han forpliktet seg til bare å selge alkohol til folk som ikke kom fra kommunen.

I 1829 ble han medlem av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab i Trondheim. I deres tidsskrift publiserte han to artikler om Gulatinget: «Om beliggenheden af det gamle Gaulom» og «Hvor blev Gulathingsloven given og hvor haar Gulathing staaet?».

Prestegårdsarbeid[rediger | rediger kilde]

Dahl la ned et stort arbeid på prestegården i Eivindvik. Han gjennomførte dreneringsarbeid og prøvde ut nye plantesorter. I tillegg fikk han bygd et to kilometer langt steingjerde rundt markene. Dette gjerdet står fremdeles. I 1819 fikk han bygd den staslige prestegården i Eivindvik. Han bygget også «Herresalen» som var kommunehus i Gulen og nå blir brukt til bibliotek. Mot sjøen bygde han en kai som går under navnet «prestekaien» og videre en forseggjort trapp til kirken. Han bygde også et hus i 1814 i Fonnevik som skulle tjene som mal for bøndenes hus. I begynnelsen bodde han selv i huset. Dette ble senere den første faste skolen i ytre Sogn. Det er satt opp en minnestøtte over Niels Griis Alstrup Dahl i Eivindvik som er laget av Elisabeth Steen.

Stortingsmann[rediger | rediger kilde]

Dahl representerte Nordre Bergenhus Amtstortinget høsten 1814 og var en av fem som stemte imot unionen med Sverige. Han var også stortingsrepresentant i 1827, 1828 og 1830.

Han ble i 1825 tildelt Medaljen for borgerdåd for sitt omfattende arbeid i Eivindvik prestegjeld. Han ble også hyllet av Henrik Wergeland i diktet «Eivindvig» etter at Wergeland hadde vært på besøk hos Dahl i prestegården i Gulen.

Laquote.svg

Medens svarte Myr forgyldes,
Templet -- hør! -- af Toner fyldes.
Det er Englevingers Klang,
dem han ud af Kofter spiler:
Brød af Steen og Aand af Striler
Dahl i Eivindvigen tvang. Raquote.svg

«Eivindvig» vers 8.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Store norske leksikon, oppført som Nils Griis Alstrup Dahl, Store norske leksikon-ID Nils_Griis_Alstrup_Dahl[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Norsk biografisk leksikon, oppført som Nils Niels Griis Alstrup Dahl, Norsk biografisk leksikon ID Nils_Dahl, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Stortinget og statsraadet: 1814–1914. B. 1 D. 1 : Biografier A-K, side(r) 184[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Kleiva, Ivar; Gulen i Gammal og ny tid, Gulen kommune 1996

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 — 
Ordfører i Gulen kommune
Etterfølger:
 Rogn P. Haugland