Natasha Richardson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Natasha Richardson
FødtNatasha Jane Richardson
11. mai 1963[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Marylebone (London)[5]
Død18. mars 2009[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (45 år)
Upper East Side
Lenox Hill Hospital
Beskjeftigelse
Utdannet vedCentral School of Speech and Drama[6]
St Paul's Girls' School
Lycée Français Charles de Gaulle
EktefelleLiam Neeson (19942009)[7]
Robert Fox (19901992)[7]
FarTony Richardson[5]
MorVanessa Redgrave[5]
SøskenJoely Richardson (yngre søster)
Carlo Gabriel Nero (mors halvbror)
BarnMicheál Richardson[8]
Daniel Jack Neeson[8]
NasjonalitetStorbritannia
USA
GravlagtNew York
Saint Peter's Episcopal Cemetery
UtmerkelserTony-prisen for beste kvinnelige hovedrolle i en musical (1998)
Drama Desk Award for Outstanding Actress in a Musical (1998)
Theatre World Award (1993)[9]
Aktive år19672018
IMDbIMDb

Natasha Jane Richardson (født 11. mai 1963 i London, død 18. mars 2009 i New York) var en britisk teater- og film­skuespiller. Hun spilte i en rekke filmer, men er særlig kjent for sine prisbelønnede roller på Broadway.

Hun var datter av den Oscar-vinnende skuespilleren Vanessa Redgrave og den Oscar-vinnende regissøren Tony Richardson. Tidlig i sin karriere spilte hun i flere filmer og i 1993 gjorde hun sin debut på Broadway i nyoppsettingen av Anna Christie. Denne rollen fikk hun gode anmeldelser og hun ble tildelt en Theatre World Award for sin rolletolkning. I 1998 vant hun blant annet Tony-prisen for beste kvinnelige hovedrolle for sin rolle som Sally Bowles i musikalen Cabaret. Hun døde av hodeskader etter en ski­ulykke.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Hun vokste opp i London som en del av Redgrave-familien. Hun var datter av regissør og produsent Tony Richardson og skuespiller Vanessa Redgrave, barnebarn av Micheal Redgrave og Rachel Kempson, niese til skuespiller Lynn Redgrave og Corin Redgrave. Hennes søster er skuespiller Joely Richardson. Hennes foreldre ble skilt i 1967. Året etter gjorde hun sin filmdebut, fire år gammel, i filmen The Charge of the Light Brigade som var regissert av hennes far. Hun gikk på Lyceé Francais og Hammersmith’s St Paul's Girls' School i London som barn og studerte senere teater på Londons Central School of Speech and Drama.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Teater[rediger | rediger kilde]

Hun begynte sin karriere på et region­teater i Leeds som het West Yorkshire Playhouse. Sin scene­premiere hadde hun på Londons West End-teatre med i Anton Tsjekhovs Måken i 1985. Like etterpå var hun med i London-produksjonen av High Society. Hun vant en Tony-pris og en Drama Desk-pris for sin innsats i Sam Mendes' oppsetning av musikalen CabaretBroadway. Året etter returnerte hun til Broadway i stykket Closer som hun ble nominert til en Drama Desk-pris for. I 2005 opptrådte hun i en oppsetning av Tennessee Williams' En sporvogn til Begjær hvor hun spilte mot John C. Reilly. Hennes siste teateropptreden var i januar 2009 da hun stod på scene med sin mor i New York i A Little Night Music. Dette stykket var planlagt å settes opp på Broadway i 2010.

Film[rediger | rediger kilde]

Natasha Richardson portretterte Mary Shelley i filmen Gothic fra 1986 og året etter spilte hun mot Kenneth Branagh og Colin Firth i A Month in the Country, regissert av Pat O’Connor. Hun spilte i 1988 tittelrollen i doku-dramaet Patty Hearst som handlet om arvingen med samme navn og hennes kidnapping. Hennes innsats i filmene The Handmaid’s Tale (hvor hun spilte mot Robert Duvall og Faye Dunaway) og The Comfort of Strangers (hvor Christopher Walken, Rupert Everett og Helen Mirren også spilte) ga henne Evening Standard British Film Award for beste skuespiller i 1990. Hun vant også tittelen beste skuespiller i 1994 på Karlovy Vary International Film Festival for filmen Widows’ Peak. Det samme året spilte hun i Nell sammen med Jodie Foster og sin fremtidige ektemann Liam Neeson. Andre filmer hun er kjent for er Foreldrefellen(The Parent Trap) fra 1998 hvor hun spilte rollen som Elisabeth James,mor til tvillingene Annie James og Hallie Parker(spilt av Lindsay Lohan),mens Dennis Quaid spilte faren Nick Parker, Blow Dry (2001), Chelsea Walls(2001), Waking Up in Reno (2002), Maid in Manhattan (2002) med blant annet Jennifer Lopez, Asylum (2005) som gjorde at hun vant sin andre Evening Standard Award, The White Countess (2005) og Evening (2007) hvor hun spilte mot sin mor Vanessa Redgrave. Hennes siste skjermopptreden var som rektor på en jenteskole i 2008 komedien Wild Child.

TV[rediger | rediger kilde]

Hun gjorde sin amerikanske TV debut i en liten rolle i miniserien Ellis Island som var produsert for TV-kanalen CBS. Hun gjorde også sin britiske TV debut det samme året i en episode av BBC-serien Oxford Blues. I 1985 spilte hun Violet Hunter i en episode av The Adventures Of Sherlock Holmes hvor også Jeremy Brett og David Burke spilte. I 1987 spilte hun mot Judi Dench, Michael Gambon og Kenneth Branagh i BBCs versjon av Henrik Ibsens skuespill Gengangere. Hun spilte også i 1993 i en BBC produsert serie kalt Suddenly, Last Summer. Samme året spilte hun Zelda Fitzgerald i TV filmen Zelda. Andre TV-produksjoner hun spilte i var Haven fra 2001 og The Mastersons of Manhattan fra 2007.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Hennes første ekteskap med filmskaper Robert Fox, som hun giftet seg med i 1990, endte i skilsmisse i 1992. I 1994 giftet hun seg i deres hjem i nærheten av Millbrook i New York med den irske skuespilleren Liam Neeson som hun møtte da hun spilte i Anna Christie. De fikk to sønner Micheál (født i 1995) og Daniel (født i 1996).

Natasha Richardson var med på å samle inn millioner av dollar til kampen mot aids; hennes far Tony Richardson døde av aids-relaterte grunner i 1991. Hun var aktiv i amfAR og ble i 2006 et medlem av styret. Hun var også aktiv i andre aids-veldedighetsorganisasjoner som Bailey House, God’s Love We Deliver, Mother’s Voice, AIDS Crisis Trust og National AIDS Trust som hun også var ambassadør for. Hun ble tildelt amfARs Award of Courage i november 2000.

Død[rediger | rediger kilde]

Den 16. mars 2009 fikk hun alvorlige hodeskader etter ett kraftig fall under opplæring i en skibakke i Mont-Tremblant i Quebec i Canada i forbindelse med en ferie med sine to sønner. Det så først ikke ut som at skadene var spesielt alvorlige. Hun var sammen med en skiinstruktører da ulykken inntraff og hun ble forsiktig fraktet ned til bunnen av bakken. Hun viste ingen tydelige tegn til skader og følte seg fin etter fallet. Omtrent en time etterpå følte hun seg brått uvel og klagde på sterke hodesmerter Hun ble da fraktet til Centre Hospitalier Laurentien og senere til Hôpital du Sacré-Coeur de Montréal. Da hadde tilstanden hennes blitt kritisk. Hennes ektemann Liam Neeson, som holdt på med filminnspilling i Canada, reiste umiddelbart til sykehuset da han fikk beskjed om ulykken. Dagen etter ble hun fraktet fra Canada til Lenox Hill Hospital i New York City, i nærheten av familiens bosted. Hun døde på sykehuset 18. mars 2009. En obduksjon som ble utført dagen etter av New York City Medical Examiners Office konkluderte med at dødsårsaken var en hjerneblødning (epiduralt hematom) som følge av hardt støt mot hodet.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

År Film Rolle Notater
1968 The Charge of the Light Brigade Blomsterpike i bryllup Ikke kreditert rolle
1986 Gothic Mary Shelley
1987 A Month in the Country Alice Keach
1988 Patty Hearst Patricia Hearst
1989 Fat Man and Little Boy Jean Tatlock
1990 The Handmaid's Tale Kate/Offred Evening Standard British Film Awards — Beste skuespiller
The Comfort of Strangers Mary
1991 The Favour, the Watch and the Very Big Fish Sybil
1992 Past Midnight Laura Mathews
1994 Nell Dr. Paula Olsen
Widows' Peak Mrs Edwina Broome Karlovy Vary International Film Festival — Beste skuespiller
1998 The Parent Trap (Foreldrefellen) Elizabeth James
2001 Blow Dry Shelley Allen
Chelsea Walls Mary
2002 Waking Up In Reno Darlene Dodd
Magisk møte på Manhattan Caroline Lane
2005 The White Countess Countess Sofia Belinskya
Asylum Stella Raphael Produksjonsleder
Evening Standard British Film Awards — Beste skuespiller
Nominert — British Independent Film Awards — Beste skuespiller
2007 Evening Constance Lord
2008 Wild Child Mrs. Kingsley Hennes siste filmopptreden

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Roglo, Roglo person ID p=natasha;n=richardson[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b GeneaStar, GeneaStar person-ID richardsonn[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b c The International Who's Who of Women 2006[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ High Profile Alumni, www.cssd.ac.uk[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ a b The Peerage person ID p18006.htm#i180056, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ a b The Peerage[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ Theatre World Award Recipients, www.theatreworldawards.org[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]