Anna Christie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Anna Christie er et teaterstykke som hadde premiere på Broadway 2. november 1921. Arthur Hopkins var produsent. I hovedrollene spilte Pauline Lord, George F. Marion og Frank Shannon. Teaterstykket handler om en tidligere prostituert som forelsker seg, men får problemer når fortiden hennes blir kjent. Manus er skrevet av Eugene O'Neill. Produksjonen ble avsluttet i april 1922 etter 177 forestillinger.

Handling[rediger | rediger kilde]

Chris Christopherson mottar en dag et brev fra den voksne datteren sin, Anna, som han ikke har sett siden hun var baby. De avtaler og møtes på en bar. Chris er kaptein på en lekter som frakter kull, og Anna går med på å bli med han på båten. Ombord i båten redder mannskapet Mat Burke og fire andre menn som hadde blitt skipbrudne. Selv om Anna og Mat ikke kommer overens i begynnelsen ender de opp med å forelske seg. Mat vil gifte seg med Anna, men Chris vil ikke at hun skal gifte seg med en sjømann. Anna blir oppgitt over at de to mennene prøver å bestemme over henne. Hun forteller dem sannheten om livet sitt, at hun ble voldtatt mens hun bodde hos slektninger på en gård i Minnesota og at hun endte opp som prostituert. Mat blir rasende da han får høre dette, og begge mennene forlater Anna. Etter en tenkepause vender de tilbake. Anna tilgir Chris for at han ikke var en del av barndommen hennes, og etter en dramatisk konfrontasjon tilgir Mat Anna for at hun var en prostituert. Chris går deretter med på å la dem gifte seg. Det viser seg at både Chris og Mat begge har gått med på å seile med et skip som skal til Sør-Afrika allerede neste dag. Begge mennene lover imidlertid Anna at de skal komme hjem igjen til henne etterpå.

Andre versjoner[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikler: Anna Christie (1923), Anna Christie (1930) og Anna Christie (1931)

I 1923 ble en filmatisering av teaterstykket, regissert av John Griffith Wray og Thomas H. Ince, utgitt. I hovedrollene spilte Blanche Sweet, William Russell, George F. Marion og Eugenie Besserer. I 1930 ble en ny filmatisering av teaterstykket, regissert av Clarence Brown, utgitt. I hovedrollene spilte Greta Garbo, Charles Bickford, George F. Marion and Marie Dressler. Filmen markerte Garbos talefilmdebut. Året etter ble en tysk filmatisering av teaterstykket, regissert av Jacques Feyder, utgitt. I hovedrollene spilte Garbo, Theo Shall, Hans Junkermann og Salka Viertel.

Den 23. januar 1952 hadde en nyoppsetning av teatersykket premiere på Broadway. Produksjonen ble avsluttet 2. februar 1952 etter 8 forestillinger. Den 14. mai 1957 hadde New Girl in Town, en musikalversjon av teatersykket, premiere på Broadway. Produksjonen ble avsluttet 24. mai 1958 etter 431 forestillinger. Den 14. april 1977 hadde en nyoppsetning av Anna Christie premiere på Broadway. Produksjonen ble avsluttet 30. juli 1977 etter 124 forestillinger. Den 14. januar 1993 hadde enda en nyoppsetning av teaterstykket premiere på Broadway. Produksjonen ble avsluttet 28. februar 1993 etter 53 forestillinger.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]