Nakenspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nakenspinner
Nakenspinner
Vitenskapelig(e)
navn
:
Nudaria mundana
Linnaeus, 1761
Norsk(e) navn: Nakenspinner
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Praktfly
Slekt: Mudaria
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa, samt helt vest i Asia
sørlige Norge.

Nakenspinner (Nudaria mundana) er en av lavspinnerne i familiegruppen bjørnespinnere (Arctiidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Nakenspinner er lys grå-brunlig. Vingene er brede og mer avrundet enn hos de andre lavspinnerne. Den har to diffuse tverrbånd på hver framvingevinge, og en mørk diskalflekk. Bakvingene er ensfarget grå-brunt. Randen (frynsene) er mørkere enn vingeoverflaten, og danner en litt markert ramme rundt vingene. Vingene holdes taklagt bakover på kroppen i hvile. Vingespennet er mellom 17 og  23 millimeter. Brystet og bakkroppen er lyst grå-brun. Hunnens bakkropp er normalt spiss bakover og ikke bred som hos dverglavspinner.

Lavspinnere kan forveksles med flere andre småsommerfugler, kanskje særlig en vikler eller en liten måler. Men de kan skilles fra disse på de to duftkjertlene hunnene har like ved eggleggingsåpningen, helt bakerst på bakkroppen. Lavspinnere har også et høreorgan (Tympanalorgan) på siden av brystet (metathorax).

Larvene er behåret med mørke lange hår. Hårene er arrangert i dusker på hvert ledd. Disse danner rekker av hårdusker bakover kroppen. Larvens kropp er mørktgrå og svart. Den har også noen gule flekker på ryggen, på hvert ledd, disse danner en dobbel punktlinje langs larvens ryggside. Utvokst blir den ca. 2 centimeter lang.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Nakenspinner finnes i åpen, gjerne eldre løvskog. Kraftlinjegater, enger og steder der det gjerne er noe sandholdig jord. Den synes å foretrekke litt bergknauser og åpent busksatt terreng. Flygetiden er i juni og juli. Den er både natt- og dagaktiv og flyr ofte livlig ettermiddagen. Flygetiden er i juni og juli og den er aktiv fra skumringen om kvelden til midnatt.

Hunnen legger egg på undersiden av steiner, bark med mer. Eggene legges enkeltvis eller i små grupper.

Larvene lever på ulike lav og levermoser, hovedsakelig på marken, men også på stammer og greiner på trær. De vokser seint og overvintrer halvt utvokst, i en barksprekk eller lignende. Neste vår fortsetter den å vokse, og er utvokst i mai eller juni. Larver er aktive både dag og natt.

Nakenspinner tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er ofte radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadium, en hvileperiode, der bjørnespinnerens indre og ytre organer endres. I hvilestadiet ligger puppen i en kokong larven har spunnet. Puppestadiet tilbringes ofte i en barksprekk eller lignende. Kokongen er ofte delvis gjennomskinnelig spunnet og består også ofte av noe av larvens hårbekledning. Puppen klekkes etter noen uker.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Nakenspinner er utbredt i sentral Europa, øst til Svartehavet. I Syd-Europa bare nord i middelhavsområdet.

Finnes på egnede lokaliteter i det sørøstlige Norge , øst for Kristiansand. Finnes i Danmark, og det sydøstlige Sverige og Finland.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Det latinske navnet Nudaria betyr terning eller naken. Navnet mundana betyr elegant, og kommer nok fra artenes framvingeunderside, som har en stor mørk midtflekk. På svensk heter den Grå hinnvinge, på engelsk Muslin Footman.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]