Bestand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Bestand er et begrep som brukes innen biologien, eksempelvis til å beskrive populasjoner av celler og dyr og forekomster av planter og trær innenfor et begrenset geografisk område. Man kan således snakke om den norske bestanden av elg, et fylkes eller en kommunes elgbestand, hjortebestand og viltbestand med videre. Bestandsbegrepet brukes ofte i tilknytning til jaktbare arter, fiske og skog- og landbruksnæringen.

Botanikk[rediger | rediger kilde]

Bestand er også et ensartet område i skogen og er et sentralt begrep i norsk skogbruk. Vi har i mange år drevet det vi kaller bestandsskogbruk. Det vil si at vi deler skogen inn i ensartede områder (en bestand) og gir området lik behandling. For at dette skal gå an må det innenfor bestanden være lik bonitet og hogstklasse, jevn tetthet og treslagsfordeling. I tillegg skal arealet være over 2 daa. Driftsforholdene skal også være ensartede innenfor bestanden.

Innenfor skogbruket kalles det ofte "et bestand". Dette er grammatisk feil siden "bestand" er et hankjønnsord og ikke et intetkjønnsord. Korrekt bruk er derfor "en bestand/bestanden". Bruken av artikkel "et" for intetkjønn er dog såpass etablert at bruken av det er så godt som altomfattende.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]