Mummitrollet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Forfatteren og tegneren Tove Jansson med Mummitroll-figurer 1956.

Mummitrollet er hovedpersonen i en serie på ni barnebøker av den finlandssvenske forfatteren og tegneren Tove Jansson, utgitt fra 1945 til 1970. Bøkene blir ofte kalt Mummibøkene og handler om Mummitrollet og hans venner og familie i Mummidalen.

Bøkene om Mummitrollet er bearbeidet for flere andre medier: Tegneserien Mummitrollet ble produsert 1954–75, først av Jansson selv, senere av broren Lars Jansson. Det er lagd flere animasjonsfilmer for TV og en europeisk-japansk animasjonsserie for TV og kino, I Mummidalen. Fornøyelsesparken Mummidalen (Muminvärlden) åpnet i Nådendal i Finland i 1993.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig var Mummi en figur som dukket opp på sider Jansson laget for et finsk humormagasin på 1930-tallet, men etter hvert ble det populære trollet hovedperson i egne bøker med et spennende persongalleri.

Miljø og typer[rediger | rediger kilde]

Mummihuset i temaparken Muminvärlden (Muumimaailma) i Nådendal 17 km nordvest for Åbo i Finland.
Reklameskulpturer av Mummitrollet og Snusmumrikken utenfor en suvenirbutikkHelsingfors-Vanda lufthavn.
Pepperkaker fritt formet som figurer fra barnebøkene om Mummitrollet: Mummipappa, Mummimamma, Mummitrollet, Snorkfrøken, Hufsa, Lille My, Stinky, Sniff og en hattifnatt.

Mummitrollet bor i Mummidalen i et høyt, sylinderformet blått hus som Mummipappa bygde etter sin stormfulle ungdom med hattifnattene. Mummipappa bærer alltid en svart flosshatt og Mummimamma et forkle og en håndveske. Mummitrollet leker med kjæresten Snorkfrøken og vennene Sniff, Snusmumriken, Lille My og flere. Hufsa og Vinterdamen er skikkelser som de fleste i Mummidalen er redde for.


Tema[rediger | rediger kilde]

Mummibøkene kan være både eventyrlige og dramatiske. Enkelte mener bøkene er allalderlitteratur, i alle fall at de «vokser med hovedpersonen», og særlig «Farlig midsommar» er en slags mellomting mellom barne- og voksenbok.

Liste over bøkene[rediger | rediger kilde]

Listene viser opprinnelig utgivelsesår, norsk tittel og svenske originaltitler.

Romaner og en novellesamling
Bildebøker

Bearbeidinger[rediger | rediger kilde]

Tegneserie[rediger | rediger kilde]

Tegneserien Mummitrollet ble utviklet da Associated Newspapers of London i 1953 tok kontakt med Tove Jansson med en forespørsel om hun ville lage en tegneserie i stripeform basert på Mummibøkene. Hun takket ja, og i 1954 ble «Moomin» publisert i verdens daværende største aftenavis, britiske Evening News. Noen år senere ble serien trykt i dagsaviser verden over og var oversatt til over 20 språk. I 1958 mistet Tove Jansson inspirasjonen og ønsket å overlate arbeidet med serien til sin bror Lars Jansson. Han tok over i 1961, og tegnet fram til 1975.

Senere har en rekke tegnere og forfattere laget Mummitroll-tegneserier på lisens under det internasjonale merkevarenavnet «Moomin». En av dem er Jukka Murtosaari, som i tillegg til tegneserier har laget fargeleggingsbøker, julekalendere og en rekke andre Mummi-illustrasjoner. På 1990-tallet og et stykke ut på 2000-tallet ble det gitt ut et tegneserieblad med nye historier. På 1980-tallet fantes det et mer kortlivet serieblad som inneholdt Tove og Lars Jansons striper i redigert form.

Filmer og TV-serier[rediger | rediger kilde]

Historiene om Mummitrollet er filmatisert flere ganger, deriblant i den polsk-tysk-østerrikske TV-animasjonen Opowiadania Muminków (1977–82) og den japansk-finsk-nederlandske tegnefilmserien I Mummidalen (1990-1991).

Mummidalen og museet[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]