Eskapisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Eskapisme av engelsk escape og fransk échapper (rømme, flykte) betegner en tendens til virkelighetsflukt og dagdrøm. Uttrykket brukes ofte i nedsettende betydning, og ofte ut fra utsagnsgiverens personlige ståsted om hva som er og ikke er eskapistisk.

Eskapisme er en karakteristikk som brukes mot flere typer litteratur og film. De fleste sjangre har etterhvert blitt forsøkt påhengt denne tittelen: kiosklitteratur, science fiction, helteskildringer (gjerne historiske), Western, krigslitteratur av fiktiv art, – kort sagt alt lesestoff som gir mulighet for å drømme seg vekk eller inn i andre liv og roller der hverdagen er annerledes og kanskje bedre, enn her og nå.

Ikke alle litterater stiller seg like negativ til eskapisme. J.R.R. Tolkien hevdet i essayet "On Fairy-Stories" at formen gjorde leserens horisont videre, og C.S. Lewis – opphavsmann til Romferd-trilogien og Narnia, påpekte stadig spøkefullt at motsetningen til den eskaperende var fangevokteren. Sci Fi- tilhengere vil også påpeke at nevnte genre har bidratt sterkt til at en i dag har et romforsknings-program med alt dette har ført med seg.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Eskapisme; fra Bibliotekarstudentens nettleksikon om litteratur og medier (pdf-fil)