Trollmannens hatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Trollmannens hatt
Trollkarlens hatt
Forfatter/e Tove Jansson
Sjanger Barnebok
Originalutgave 1948
Norsk utgave 1960
Forlag Finland Schildts
Norge Aschehoug
Oversetter Gunnel Knudsen Malmström
Sider 168
ISBN 9788203257704

Trollmannens hatt er den tredje boken av Tove Jansson i serien om Mummitrollet, og den boken som ble hennes egentlige gjennombrudd. Den kom ut første gangen 1948 i Finland. Den ble utgitt på Aschehoug forlag i 1960 i Norge.

Handling[rediger | rediger kilde]

Boken utspiller seg under noen sommermåneder og innledes med att Mummitrollet finner en hatt, som viser seg å ha magiske egenskaper. Alt som plaseres i hatten forvandles, noe som leder til merkverdigheter og forvekslinger. Et eggeskall som blir lagt i hatten forvandles til fem skyer som Mummitrollet og hans venner svever rundt på. Neste dag har skyene forsvunnet og ingen vet hvor de kom fra. Under en gjemselslek bruker Mummitrollet hatten som et gjemmested og han forvandles til et motbydelig vesen og ingen av hans venner kjenner han igjen.

Efter å ha forstått hattens egenskaper og brukt den til å forvandle en del saker, bestemmer mummifamilien for å kvitte seg med den, så de kaster den i elva. Senere den dagen henter Mummitrollet og Sniff hatten, og den natten gjemmer de den i en grotte ved havet, der Bisamrotta blir livredd når hans gebiss blir forvandlet til noe forferdelig (eksakt hva nevnes ikke ved navn).

Mummifamilien reiser til Hattifnattenes øy i en båt de finner, og Mummihuset forvandles til en jungel når Mummimamma ved et uhell slipper en bukett med rosa stauder i hatten. Under natten visner jungelen og de døde vekstene brukes som ved.

Tufsla og Vifsla kommer til dalen bærende på en stor koffert som inneholder Kongerubinen, som de stjal fra Hufsa. Efter en rettssak (ledet av Snorken) går Hufsa med på å bytte rubinen mot Trollmannens hatt.

Tufsla og Vifsla stjal Mummimammas veske for å bruke den som en seng, men gir den tilbake da de innser hvor trist hun ble. Mummifamilien ordner til en fest for å feire funnet av vesken, og under festen kommer Trollmannen (med en ny hatt), og krever Kongerubinen, men Tufsla og Vifsla nekter å gi den fra seg.

For å muntre opp seg selv gir Trollmannen alle på festen ett ønske. Selv om alle ikke fikk eksakt det de ønskte seg blir Trollmannen fornøyd når Tufsla og Vifsla ønsker seg en eksakt kopi av rubinen som de gir til han - Dronnningsmaragden. (Trollmannen kunne altså bare oppfylle ønskene til andre).

Figurer som presenteres i boken[rediger | rediger kilde]